Vad är en långivare?

En långivare är en aktör som lånar ut pengar till privatpersoner eller företag. Långivaren kan vara en bank, ett företag eller en privatperson, som lånetagare kan ansöka hos för att få låna en viss summa pengar under en viss tid. Långivaren bedömer om den vill acceptera det lånet och i så fall under vilka villkor.

I utbyte mot att låntagaren får låna pengar tar långivaren ut en viss ränta, som blir en slags ersättning för den risk som lånet utgör för långivaren.

Seriösa långivare ska vara godkända av Finansinspektionen. Om Finansinspektionen har utfärdat ett tillstånd till ett företag är det en godkänd långivare som får låna ut pengar till lånetagare. Långivare med tillstånd står även under Konsumentverkets tillsyn.

Vilka typer av långivare finns det?

Tidigare var det bara banker som var långivare. Men i dag finns det även andra typer av företag som erbjuder olika typer av lån och krediter.

Många långivare inriktar sig på lån utan säkerhet. Det kan handla om privatlån eller mindre lån såsom mikrolån, snabblån och sms-lån. Det är oftast lån utan säkerhet som du kan hitta hos mindre långivare.

Andra långivare erbjuder större lån som kräver en säkerhet eller pantsättning, till exempel bolån och billån.

Är det bra att välja okända långivare?

Att välja en okänd långivare kan vara bra om du får bättre ränta och villkor hos dem än hos mer kända långivare.

Ibland kan kraven som de traditionella bankerna ställer på sina lånetagare vara ganska höga. Ofta krävs till exempel en viss inkomst för att man ska kunna få lån hos dem. I regel tillåter inte heller bankerna några betalningsanmärkningar hos den som ansöker om lån.

Tips! På Låneguiden jämför vi såväl välkända som mer okända långivare, så att du kan välja den långivare som erbjuder dig det bästa lånet för din ekonomi.

Har du svårt att få lån hos en bank kan det vara en idé att vända sig till alternativa långivare som är mer okända än storbankerna. Kraven kan ibland vara lägre hos sådana långivare.

Självklart är det i så fall viktigt att du kollar upp långivare som du inte känner igen och försäkrar att det är ett seriöst företag som du känner dig trygg att låna pengar ifrån.

Finns det privata långivare i Sverige?

Ja, det finns privata långivare i Sverige som går att vända sig till för att låna pengar. Med privat långivare brukar man syfta på en privatperson som erbjuder sig att låna ut pengar till någon annan. 

Att låna från en privat långivare är betydligt mer riskabelt än att vända sig till en bank eller ett låneföretag. Privata långivare övervakas nämligen inte på samma sätt som dessa registrerade långivare, så det finns ingen garanti för att de följer några regler för utlåning av pengar.

För att garantera att du vänder dig till seriösa privata långivare kan du i stället ansöka hos en förmedlingssida om ett så kallat P2P-lån. För dig som låntagare skiljer det sig inte märkvärt från ett vanligt lån, och förmedlaren sköter hela kontakten med de personer som vill låna ut pengar till dig.

Vilken är den bästa långivaren?

Vilken långivare som är bäst beror helt på dina ekonomiska förutsättningar, vad du vill låna till och hur stort lån du vill ta. Alla långivare har olika erbjudanden och du bör välja den som passar dig och din ekonomi bäst.

Den bästa långivaren är i regel den som kan erbjuda dig det lån du vill ha till den lägsta räntan och bästa villkoren. Tänk därför igenom vad du är ute efter för lån så att du kan skala ner till ett mindre antal långivare att jämföra mellan.

Saker att titta på när du jämför långivare

  • Typer av lån. Först och främst ska du titta på långivare som erbjuder den typ av lån som du vill söka.
  • Ränta och andra kostnader. Undersök vilken ränta du får hos långivaren och om det tillkommer några andra kostnader. Räkna ut den totala månadskostnaden när du jämför olika alternativ.
  • Villkor för lånet. Även andra villkor kan skilja sig åt mellan långivare, såsom om de godkänner betalningsanmärkningar eller flera kreditupplysningar eller inte.
  • Ansökan och utbetalning. Även om ansökan så gott som alltid är digital kan den vara olika smidig hos olika långivare. Samma sak gäller för utbetalningen.
  • Kundtjänst och support. Se till att du kan kontakta långivaren om du har frågor eller behöver hjälp med lånet. Helst ska du inte heller behöva vänta alltför länge på svar.

Hur undviker jag oseriösa långivare?

Du bör alltid låna hos en långivare som har tillstånd från Finansinspektionen att erbjuda lån och krediter. Sedan 2014 är det nämligen lag på att företag måste ha ett sådant tillstånd för att få låna ut eller förmedla pengar till privatpersoner.

Tänk på! Alla långivare vi jämför här på Låneguiden står under Finansinspektionens tillsyn.

Ett tecken på att en långivare är seriös är att de ger tydlig information om sig själva och sina villkor. Om du har frågor eller får problem med återbetalningen är det viktigt att de har en kundtjänst som du kan vända dig till. Går det inte att kontakta långivaren eller ta reda på information om dem kan det vara ett varningstecken. 

Finns det långivare som godkänner flera kreditupplysningar?

Ja, en del långivare kan bevilja lån även om du har fått flera kreditupplysningar på dig. Men ofta kan det påverka dina chanser till lån negativt om flera olika banker eller företag har tagit kreditupplysning på dig på kort tid.

Ska jag välja en långivare utan UC?

Om du riskerar att få flera kreditupplysningar på dig hos UC på kort tid kan det vara en idé att välja en långivare utan UC. Det innebär att långivaren i stället använder Creditsafe, Bisnode eller ett annat företag för sin kreditupplysning, och därmed inte ser de kreditupplysningar du fått hos UC.

Finns ingen sådan risk spelar det ingen större roll om långivaren använder UC eller inte. Långivare som använder Creditsafe och Bisnode kan fortfarande se om du har betalningsanmärkningar eller obetalda skulder.

Finns det långivare som accepterar betalningsanmärkning?

Ja, det finns långivare som kan låna ut pengar till sökande trots att de har betalningsanmärkning. Dessa långivare tar fortfarande hänsyn till dina ekonomiska förutsättningar för ett lån, så varför du fått en betalningsanmärkning kan spela in i bedömningen.

Vanliga frågor om Långivare

Kan jag byta långivare?

Ja, det går att byta långivare, det vill säga flytta ditt lån till en annan långivare. Det är enklast att göra om du har rörlig ränta på ditt lån. Har du fast ränta behöver du betala ränteskillnadsersättning om du väljer att avsluta lånet och flytta det till en annan långivare.

Kan jag ha lån hos olika långivare?

Ja, du kan ha lån hos olika långivare samtidigt. Långivare får inte kräva att du har alla dina lån hos dem, utan det är frivilligt. Långivaren tar alltid hänsyn till vilka lån du redan har när du ansöker om ett nytt lån, oavsett var du har de gamla lånen.

Vilka långivare använder Creditsafe för kreditupplysning?

Det finns flera långivare som använder Creditsafe, exempelvis Mynt, Capcito, Qred, Flexlimit och Ferratum. Om du anger att du vill ansöka utan UC när du jämför lån kan du se vilka långivare som använder Creditsafe i stället för UC.

Vilka långivare använder Bisnode för kreditupplysning?

Flera långivare använder Bisnode för sina kreditupplysningar, till exempel Froda, Everyday, Flexkontot och Snabbfinans. Genom att söka på lån utan UC i våra jämförelseverktyg kan du se vilka långivare som använder Bisnode eller andra alternativ till UC.

Vilka alternativa långivare finns det?

Förutom banker finns det en mängd olika företag som erbjuder lån med och utan säkerhet, och som ibland kan vara billigare än att ta lån hos en bank. Det finns också privata långivare, men där är det svårare att kontrollera om långivaren är seriös eller inte.