Jämför företagslån hos olika långivare

Ett företagslån är en typ av lån som liknar privatlån men i stället riktar sig till företag. Med hjälp av ett företagslån kan företag finansiera tillväxt eller undvika ekonomiska problem.

Det finns flera saker du bör titta på om du söker efter det rätta företagslånet. Lånets villkor, ränta och avgifter samt upplägg på återbetalning är några saker som kan variera mellan långivare. Även företagets storlek och syftet med lånet påverkar vilken långivare du bör vända dig till, eftersom de kan ha olika inriktning.

Tips! Företagets behov och vad lånet ska användas till styr vilket företagslån som passar bäst för ditt företag.

För att vara säker på att få ett så förmånligt företagslån som möjligt är det viktigt att jämföra alternativ från olika långivare. Vilken långivare du väljer kan nämligen ha stor påverkan på företagets totala kostnader för lånet.

Med hjälp av vår tabell kan du jämföra företagslån hos olika aktörer. Genom att först jämföra långivare som kan erbjuda ditt företag lån kan du lättare se var du får de bästa villkoren.

Vilken långivare har bästa räntan på företagslån?

Tyvärr går det inte att säga vilken långivare som har den bästa räntan generellt. Ofta sätts räntan nämligen individuellt för varje företag, utifrån kreditupplysningen och de andra uppgifterna som långivaren samlar in om företagets ekonomi. Med hjälp av dessa uppgifter bedömer långivaren hur stor risk lånet innebär, och därmed vilken ränta som är lämplig. Men det finns även långivare med en fast ränta som gäller alla deras företagslån.

Däremot går det att ta reda på var du kan få den bästa räntan för just ditt företag, genom att jämföra flera långivare mot varandra. Utöver räntan ska du också titta på om några andra avgifter tillkommer till lånet, till exempel uppläggningsavgift eller någon fast månadskostnad. Även detta spelar in i vad företaget sammanlagt får betala för lånet.

Ansök om företagslån online

I dag kan du smidigt ansöka om företagslån direkt via långivarens hemsida. Alla långivare som finns med i vår tabell för företagslån har en digital ansökan som går snabbt att fylla i, och du får även svar på skärmen när din ansökan har blivit prövad.

I ansökan fyller du i de uppgifter som efterfrågas om företaget och om dig som företagsägare. När du har skickat din ansökan tar långivaren ställning till dessa uppgifter och lämnar sedan besked om ditt lån. Har du använt en låneförmedlare kan du få flera låneerbjudanden att ta ställning till.

Vad kostar ett företagslån?

Vad företagslånet kostar beror framför allt på vilken ränta du får på lånet. Räntan är som nämnt beroende av en mängd olika faktorer och sätts individuellt utifrån företagets ekonomiska situation. Ofta tillkommer också andra avgifter utöver räntan, såsom startavgift eller aviavgifter.

Tänk på! Den effektiva räntan ger den bästa bilden när du jämför olika företagslån.

Räkna på företagslån

Företagslån

kr
%
kr/mån

Månadskostnad

kr/månad

När kan jag ta ett företagslån?

Ett företagslån kan du ta om du vill göra en satsning i företaget som kommer att generera intäkter i framtiden. Det kan till exempel vara ett lån som hjälper företaget att växa, utvecklas eller skapa nya intäkter i framtiden. 

Har företaget tillfälliga likviditetsproblem kan ett företagslån också vara en lösning. Om intäkterna exempelvis släpar efter en viss månad och inte räcker till de vanliga utgifterna, kan företagslånet täcka upp tills intäkterna når upp till den vanliga nivån igen.

Exempel på när du kan ta ett företagslån

 • Investera i ny utrustning, till exempel maskiner och verktyg
 • Renovera lokaler, till exempel butik eller restaurang
 • Ta fram en ny produkt eller en ny tjänst
 • Ordna upp likviditetsbrist eller tillfälliga ekonomiska svackor
 • Starta igång verksamheten hos ett nystartat företag

Kan jag ta företagslån för att köpa en fastighet?

Ja, om du vill investera i en fastighet går det att ta ett företagslån för att köpa fastigheten. Vad du i så fall ska tänka på kan du läsa mer om på vår sida om att ta företagslån till fastighet.

Kan jag ta företagslån för att köpa en bil?

Ja, behöver du köpa en eller flera bilar till företaget kan du finansiera detta med ett företagslån. Då kan du dela upp betalningen för bilen på längre tid i stället för att betala hela köpesumman på en gång, vilket kan underlätta inköpet.

Kan jag låna pengar för att köpa ett företag?

Det finns företagslån som vänder sig till den som vill låna pengar till ett företagsköp. Men innan du finansierar ett företagsköp med lånade pengar kan det vara klokt att göra en grundlig granskning av företaget du är intresserad av att köpa.

Saker som kan vara bra att titta på är exempelvis företagets ekonomi och framtidsplaner. Det kan också vara en god idé att ta in en tredje part som kan värdera företaget innan du lägger ett bud.

Ta inte ett snabbt företagslån för att lösa en akut situation

Tanken med ett företagslån är att det ska hjälpa företaget att öka sin omsättning och tillväxt på sikt. Däremot har företagslån inte syftet att vara en utväg för företag som är på väg att gå i konkurs. Då ska du i stället ta hjälp av företagsrådgivning som kanske kan hjälpa företaget på fötter igen.

Tänk på! Att dra på sig en låneskuld är sällan en bra lösning på akuta problem.

Om det går dåligt för företaget kan det vara lockande att ansöka om ett lån för att lätta på situationen. Men ett lån löser inte problemet om inte utsikterna förändras. Du måste alltid betala tillbaka lånet, och om dina förutsättningar inte förbättras kommer ett företagslån sannolikt bara att förvärra den ekonomiska situationen.

Vilka långivare erbjuder företagslån utan UC?

I tabellen ovan kan du klicka i rutan ”Ansök utan UC” för att se vilka långivare som erbjuder lån utan UC till företag. Dessa långivare använder sig i stället av andra kreditupplysningsföretag än UC, såsom Creditsafe eller Bisnode.

Om företaget har fått flera förfrågningar hos UC, kan det vara en idé att vända sig till en långivare som använder ett annat kreditupplysningsföretag. Då kommer dina kreditupplysningar från andra företag inte att påverka framtida lån med långivare som tar UC.

Kan man få företagslån trots betalningsanmärkning?

Ja, företag med betalningsanmärkningar kan få lån hos en del långivare. Dessa långivare tittar då på företagets nuvarande ekonomi och återbetalningsförmåga i framtiden.

Har företaget fått betalningsanmärkningar tyder detta på att företaget har haft problem att betala tillbaka skulder vid tidigare tillfällen. Många långivare tillåter då inte företaget att ta lån hos dem. Om företaget ändå kan få lån är det troligt att räntan och villkoren blir sämre, eftersom risken för långivaren ökar.

Tänk på! Om företaget har betalningsanmärkningar bör du tänka efter en extra gång innan du tar något företagslån. Du måste vara säker på att det är möjligt att betala tillbaka pengarna.

Du bör också tänka efter om ett företagslån verkligen är en bra idé om det finns betalningsanmärkningar. Det är viktigt att företaget kan betala tillbaka lånet inom återbetalningstiden.

Vilka företag kan få lån?

Det finns företagslån för alla typer av företag. Vilket företagslån som passar beror till stor del på vilken fas som företaget befinner sig i.

Exempelvis ser inte ett företagslån likadant ut för ett litet, nystartat företag jämfört med ett stort och väletablerat företag. Det ena företaget behöver kanske ett mindre kapital för att komma igång, medan det andra företaget har en långsiktig plan för verksamheten.

Förutsättningarna för företagslån ser även olika ut beroende på vilken bolagsform ditt företag har. Det som framför allt skiljer bolagsformerna åt är till vilken grad du som företagsägare är personligt ansvarig för företagets lån.

Betalningsansvar för olika bolagsformer

 • Aktiebolag. Ett aktiebolag är en egen juridisk person. Betalningskrav kan därför bara ställas mot företaget, inte mot dig som privatperson. Det ökar chansen att få företagslån. Men går du i personlig borgen för lånet blir du betalningsansvarig om lånet inte kan betalas tillbaka.
 • Enskild firma. Eftersom du själv representerar företaget är du som privatperson ansvarig för företagets ekonomi, vilken innebär en större risk för banken. Om företaget inte kan betala av lånet behöver du göra det med dina egna pengar.
 • Handelsbolag. I ett handelsbolag är företagets ägare mer personligt ansvariga för företagets ekonomi än hos aktiebolag. Om företaget exempelvis går i konkurs tillfaller skulden företagets ägare även efter att handelsbolaget upphört.
 • Kommanditbolag. Ett kommanditbolag är likt ett handelsbolag, med skillnaden att alla ägare inte har samma ansvar. Minst en av ägarna kan vara begränsat ansvarig för exempelvis företagets skulder, medan en eller flera andra ägare har fullt ansvar.

Tips! Jämför både privatlån och företagslån om du vill låna pengar till din enskilda firma. Du har samma betalningsansvar oavsett låneform.

Större företag kan ha lättare att få lån

Större företag som har större omsättning kan ha behov av större företagslån. Exempelvis kanske företaget behöver pengar för att expandera sin verksamhet eller renovera sina lokaler.

Eftersom företaget i regel har funnits ett bra tag har bankerna mer material att gå på när de gör sin bedömning. De kan till exempel titta på hur boksluten och årsredovisningarna har sett ut under de senaste åren. Av den anledningen har större företag ofta fler valmöjligheter när det gäller företagslånets storlek än mindre företag.

Små och nystartade företag kan vända sig till mindre långivare

Små företag kan också ha behov av att låna pengar till investeringar eller utveckling av verksamheten. Dock kan det vara svårare för små företag att få lån hos traditionella långivare. Företaget har kanske inte hunnit etablera sig lika mycket och har därför inte lika stor omsättning som ett stort företag. Det innebär en större risk för långivaren.

Tips! Läs våra råd om att ta företagslån för nystartat företag.

Det finns långivare som specialiserar sig på småföretag. Dessa företagslån är vanligtvis utformade på ett annat sätt, så att de ska gynna företag som befinner sig i uppstartsfasen och behöver ekonomiskt stöd.

Kan jag ta ett företagslån för att starta eget?

Ja, det finns företagslån du kan ta för att starta eget företag. Ett sådant lån kan exempelvis användas för att hålla igång företaget innan du kan ta ut lön, eller för att köpa in utrustning som du behöver till verksamheten.

Du kan ansöka om företagslån för att starta eget hos banker och andra långivare, precis som andra lån. Det går även att ansöka hos Almi om lån inför uppstart av ditt företag.

Almi ägs av staten och har något annorlunda villkor än andra långivare. Räntan och andra kostnader är dock högre.

Tips! Kolla om du kan få ett företagslån med bra ränta hos vanliga långivare. Om det inte går kan det vara lättare att få lån hos Almi.

Företagslån med säkerhet

Företagslån kräver i princip alltid en säkerhet. Säkerhet är något som företaget pantsätter hos långivaren som en garanti för att lånet kommer att betalas tillbaka. Om företaget av någon anledning inte skulle kunna fullfölja betalningen kan långivaren göra anspråk på säkerheten för att få tillbaka pengarna.

Tillgångar som företaget har kan fungera som säkerhet. Du kan också som privatperson gå i personlig borgen för lånet.

Exempel på säkerheter för företagslån

 • Fastighet. En fastighet som företaget äger kan stå som säkerhet för företagslånet, förutsatt att fastigheten inte är fullt belånad redan. 
 • Personlig borgen. Någon i företaget garanterar att lånet blir återbetalt genom att bli betalningsansvarig vid eventuell konkurs. Det är en risk för borgenären som privatperson, men en lösning om företaget saknar annan säkerhet.
 • Aktier. Större företag kan använda aktier som säkerhet för lånet.
 • Rättigheter. Inte bara fast egendom kan anges som säkerhet, utan också rättigheter som företaget har. Det kan till exempel vara ett varumärke eller patent som företaget har registrerat.
 • Företagsinteckning. Genom företagsinteckning, eller företagshypotek som det också kallas, kan företaget använda så kallad rörlig egendom som säkerhet, såsom varulager, kundfordringar eller inventarier.

Tips! Factoring, att belåna företagets fakturor, är ett alternativ till företagslån som inte påverkar kreditvärdigheten på samma sätt.

Kan jag ta företagslån utan säkerhet?

Ja, det finns långivare som erbjuder företagslån utan säkerhet, exempelvis för nystartade företag. Dock krävs i regel personlig borgen vid sådana lån, så i praktiken går du ändå in med en säkerhet i form av en personlig risk. För mindre företagslån kan det hända att du inte behöver varken säkerhet eller personlig borgen, men företagets betalningsförmåga spelar alltid in i den bedömningen.

Kan jag ta företagslån utan personlig borgen?

Ja, du kan ta ett företagslån utan personlig borgen, så länge du kan lämna något annat slags säkerhet för lånet. Personlig borgen är bara en av flera möjliga säkerheter som kan lämnas för ett företagslån, om än den vanligaste.

För mindre företag som inte har så många tillgångar att lämna som säkerhet är personlig borgen en vanlig lösning. Det är svårt att hitta företagslån som varken kräver säkerhet eller personlig borgen.

Hur mycket får jag låna?

Hur mycket som går att låna är en av faktorerna som varierar mellan långivare. Om det finns en säkerhet brukar det inte finnas något maxbelopp för lånet, utan då avgörs det utifrån hur långivaren bedömer risken i att låna ut pengarna. Långivare som lånar ut utan säkerhet har i regel ett maxbelopp för sådana företagslån, på upp till 500 000 kronor.

Det som främst styr hur mycket just ditt företag får låna är företagets omsättning och kreditvärdighet. 

Tips! Ett alternativ till traditionellt företagslån är checkkredit. Då kan du dela upp lånet på flera tillfällen och bara betala ränta och amortering när du faktiskt utnyttjar krediten.

Hur lång återbetalningstid har företagslån?

Återbetalningstiden kan variera beroende på storleken på företagslånet. Det kan röra sig om allt mellan några månader och två till fem år, beroende på lånesumma och företagets förutsättningar.

En del långivare har förutbestämda återbetalningstider. I andra fall får du själv välja hur länge du vill betala tillbaka företagslånet. Med en kortare återbetalningstid minskas totalkostnaden för företagslånet, i och med att du inte betalar lika mycket ränta.

Tänk på! Amortera gärna så ofta du kan. Förutom att din skuld blir lägre minskar också räntan, så att den extra kostnaden för lånet blir mindre ju snabbare du betalar av lånet.

Villkor för företagslån

När du ansöker om företagslån är det viktigt för långivarna att ha en tydlig bild av företaget som vill låna pengar. Det är vanligt att de frågar vilka kunskaper som finns i firman och hur framtiden kan tänkas se ut i företaget.

Det finns en del villkor som företaget ska uppfylla för att få ta ett företagslån. Villkoren kan se lite olika ut mellan olika banker och långivare, men några krav är särskilt återkommande.

Företaget ska vara baserat i Sverige

Företaget ska vara registrerat i Sverige och ha ett svenskt bankkonto för att få företagslån. Även företagets ägare behöver vara bosatta i Sverige.

Företagets ekonomi är stabil

Ekonomin hos företaget är förstås bland det mest avgörande för chansen att få företagslån. Långivaren behöver veta att det är givande för dem att bevilja lånet och att de inte riskerar att förlora pengarna.

Det finns ett antal uppgifter och dokument som du behöver visa upp när du ansöker om företagslån.

Tips! Fråga alltid varför du blir nekad om du skulle få avslag på företagslånet. Kanske finns det något du kan göra för att öka dina chanser vid nästa ansökan.

Saker som långivaren tittar på för att bedöma företagets ekonomi

 • Affärsplan. Företaget behöver visa en tydlig och realistisk plan för hur företaget tänker utveckla sin affärsidé och sin verksamhet. 
 • Omsättning. Många långivare ställer ett minimikrav på vilken omsättning företaget ska ha. Dessa krav kan variera.
 • Bokslut och deklarationer. Långivaren tittar på hur ekonomin har dokumenterats de senaste åren. Har företaget tagit extern hjälp av exempelvis en revisor ökar chanserna att få ett lån.
 • Skulder och betalningsanmärkningar. Det tas alltid en kreditupplysning på företaget för att kontrollera skulder och betalningsanmärkningar.

Som sagt behövs även en säkerhet för ett företagslån, till exempel en fastighet, aktier eller annat av värde som företaget äger. Om ingen säkerhet finns kan någon av företagets ägare gå i personlig borgen.

Företaget har varit verksamt under en viss period

Det är vanligt att företaget ska ha varit verksamt i minst 6–12 månader. Då finns det mer historik att titta på när banken bedömer om företaget klarar ett lån eller inte.

Det finns dock även företagslån för nystartade företag som har varit igång kortare än så och behöver medel under uppstartsfasen.

Ägarna till företaget är pålitliga

Även företagsägarna och deras privatekonomi kollas upp av långivaren. Ägarna ska bo i Sverige, ha god kreditvärdighet och ha den kompetens som behövs för att driva företaget framåt.

Kan man ta företagslån utan inkomst eller omsättning?

Att ta företagslån helt utan inkomst eller omsättning är möjligt om företaget är nytt och du vill ta ett lån för att starta upp verksamheten. Eftersom det inte finns någon tidigare omsättning att titta på är det svårare för nystartade företag att få företagslån, men det går. Har du däremot drivit företaget en längre tid och fortfarande inte har några inkomster kan du inte räkna med att få företagslån.

Kan man låna pengar mellan företag?

I vissa fall kan man låna pengar mellan företag. Men det är inte alltid tillåtet för ett företag att låna ut pengar. I de fall det är tillåtet kan det dock vara ett bra alternativ till att vända sig till traditionella långivare.

Vad är EU-lån?

EU-lånet är ett förmånligt lån för småföretag, som innebär att du som företagare går i borgen för bara 20 procent av lånet. Europeiska Investeringsfonden går in som säkerhet för resterande 80 procent.

Du får max låna upp till 500 000 kronor med ett EU-lån (hos vissa långivare är gränsen ännu lägre). Du måste också ha ett aktiebolag för att få ta den här typen av lån.

Eftersom lånet är riktat till mindre företag finns även nedanstående begränsningar.

Grundkrav för att få EU-lån

 • Företaget måste vara ett aktiebolag
 • Max 9 anställda
 • Max 20 miljoner kronor i omsättning
 • Minst ett bokslut
 • Max 20 miljoner kronor i totala tillgångar

Vanliga frågor om företagslån

Vad är den genomsnittliga räntan på företagslån?

Räntan på företagslån sätts oftast individuellt, så det är svårt att säga någon genomsnittlig ränta. Det beror på företagets omsättning och kreditvärdighet, hur mycket du vill låna och vilken säkerhet du har för lånet.

Hur får jag låg ränta på mitt företagslån?

Genom att ha en tydlig plan för verksamheten och hur du ska använda lånet för att öka omsättningen förbättrar du dina chanser att få lån till en bra ränta. En god ekonomi hos både företaget och företagsägarna och en kortare återbetalningstid håller också räntan nere. Det är även bra att jämföra dina möjligheter hos olika långivare – kanske kan någon av dem ge dig en bättre ränta än de andra.

Kan man ta företagslån med betalningsanmärkningar?

Ja, det finns långivare som tillåter företag med betalningsanmärkningar att ta lån hos dem. De gör dock fortfarande en bedömning av företagets ekonomi och betalningsförmåga. Har företaget haft problem med betalningar tidigare rekommenderar vi att inte ta företagslån förrän ekonomin är mer stabil.

Gäller amorteringskrav för företagslån?

Ja, du måste amortera på ditt företagslån. Vilken takt som gäller för amorteringen är det banken som avgör utifrån sin riskbedömning av företaget som låntagare. Tar du en checkkredit behöver du dock bara amortera på de pengar som du faktiskt använder.

Är det bra att ta ett företagslån?

Ett företagslån kan vara till god hjälp om företaget växer och behöver medel för att ta nästa steg eller ska göra större inköp. Det är dock viktigt att bara låna pengar till företaget om investeringen kommer att leda till avkastning så att företaget kan betala av lånet. Om företaget har ekonomiska problem är det sällan en bra idé att låna.

Finns det företag med snabb utbetalning?

Ja, men att pengarna betalas ut snabbt betyder inte att villkoren i övrigt är förmånliga. Ta dig hellre tiden att jämföra villkoren hos olika företagslån än att ta första bästa med snabbast utbetalning.

Kan jag ta företagslån utan ränta?

En del långivare erbjuder företagslån utan ränta. Men då får du fortfarande betala en fast månadsavgift för ditt lån, så det innebär inte att sådana företagslån är kostnadsfria. I regel blir lån dyrare med fast avgift än med ränta, men de kan i stället vara lättare att få.

Kan jag få företagslån om jag har enskild firma?

Ja, du kan ta företagslån om du har enskild firma. Eftersom du och firman är samma juridiska person blir du då personligt ansvarig för lånet. Det kan vara svårare att få företagslån för enskild firma just på grund av detta.

Kan jag få företagslån om jag har aktiebolag?

Ja, du kan ta företagslån om du har aktiebolag. I det fallet blir du inte automatiskt ansvarig för lånet, eftersom företaget är sin egen juridiska person. Aktiebolag är den tryggare bolagsformen att låna ut pengar till från långivarens sida.

Kan jag få företagslån om jag har handelsbolag?

Ja, du kan få företagslån om du har handelsbolag. Då fördelas det personliga ansvaret för lånet mellan företagets ägare.