Jämför lån enklare hos en låneförmedlare

En låneförmedlare är en tjänst som du kan använda för att se vilka villkor du kan få hos olika långivare. I stället för att ansöka hos en enda bank åt gången och förhandla med dem om räntan, kan låneförmedlaren både förhandla åt dig och ge dig flera lånealternativ att välja mellan.

Tips! Genom att använda en låneförmedlare blir det enkelt att se vilken bank som ger dig bäst villkor. 

Med en låneförmedlare får du möjlighet att se vad olika banker kan erbjuda dig, och därmed blir det lättare avgöra var du kan få det bästa lånet. Det är alltså inte bara smidigare än att själv jämföra lån, utan du kan också spara en hel del pengar.

Fördelar med att jämföra lån hos en låneförmedlare

  • Bättre ränta och villkor. Konkurrens om dig som kund pressar bankerna till att leverera de bästa erbjudanden som de kan. Därför får du ofta lägre ränta och bättre villkor via låneförmedlare än på egen hand.
  • Bara en kreditupplysning. Låneförmedlaren tar bara en kreditupplysning på dig, som bankerna sedan får ta del av. Det är bra eftersom flera kreditupplysningar på kort tid påverkar din kreditvärdighet negativt och gör det svårare att låna pengar. 
  • Det är gratis. Det kostar ingenting att använda en låneförmedlare. Låneförmedlaren får betalt av långivarna som de samarbetar med när de förmedlar ett lån, så du som konsument betalar ingenting för tjänsten.
  • Ansökan är inte bindande. När du har fått dina låneerbjudanden är det upp till dig om du vill låna några pengar och i så fall från vilken bank. Det är inget krav på att låna när du har gjort en jämförelse, eller på att ta den med bäst villkor.
  • Smidigt att jämföra många banker. Bankernas erbjudanden sammanställs så att du enkelt kan läsa på och fatta ett beslut. Det kan annars vara svårt att få överblick över bankernas räntor och villkor och förstå vad som skiljer dem åt.

Tänk på! Låneförmedlare står under Finansinspektionens tillsyn, vilket innebär att de har fått ett officiellt tillstånd att förmedla lån och de granskas löpande.

Nackdelar med att använda en låneförmedlare

  • Längre utbetalningstid. Det extra steget via låneförmedlaren gör att utbetalningstiden kan bli något längre än om du ansöker direkt hos långivaren. Men kan du vänta någon dag extra finns det pengar att spara på att ändå använda sig av den mellanhanden.
  • Du är inte garanterad ett lån. Det är inte säkert att du får låneerbjudanden från alla långivare som låneförmedlaren samarbetar med, eller att du får något erbjudande alls. Det är helt upp till långivarna om de vill erbjuda dig ett lån eller inte.

Tänk på! Via en låneförmedlare tar det något längre tid innan du får pengarna. Å andra sidan kan du spara mycket pengar på den extra väntetiden.

Vilken låneförmedlare är bäst?

Enligt kundomdömen på Trustpilot i juli 2020 är Direkto och Sambla de bästa låneförmedlarna, med ett samlat betyg på 4,9 respektive 4,8 av 5 möjliga. Andra låneförmedlare som fått nästan lika högt betyg från tidigare kunder är Advisa, Lånekoll, Compricer och Zmarta. Dessa låneförmedlare har också fått höga betyg i våra recensioner här på Låneguiden.

Advisa, Direkto och Sambla erbjuder bland annat privatlån, billån och samlingslån. Compricer, Lånekoll och Zmarta erbjuder utöver dessa även bolån.

Några av de populäraste låneförmedlarna i Sverige

Vilken låneförmedlare som är bäst för dig beror på vilket typ av lån du söker och vilka förutsättningar du har. Låneförmedlare har exempelvis olika inriktning och samarbetar med olika många långivare, och det varierar också hur generösa dessa långivares villkor är.

I regel rekommenderar vi att använda större låneförmedlare. De samarbetar med många långivare och banker och har stor erfarenhet av att förmedla lån. Betyg och omdömen från tidigare användare är också en bra indikator på hur bra låneförmedlaren är.

Tips! Större låneförmedlare får i regel bra betyg av tidigare användare.

Saker att titta på när du ska välja låneförmedlare

  • Utgå från vilken typ av lån du vill ta. Det är i huvudsak privatlån som går att jämföra hos låneförmedlare, och oftast även billån och samlingslån. Är det i stället ett bolån eller företagslån du vill ta behöver du välja en låneförmedlare som inriktar sig mot detta.
  • Titta efter det lånebelopp du behöver. Låneförmedlare har olika höga tak för hur stora lån de förmedlar, och det kan även variera vilket minsta belopp som de kan låna ut. Se till att du väljer en låneförmedlare som kan erbjuda tillräcklig stora lån för det du vill låna till.
  • Välj låneförmedlaren med flest banker. Ju fler banker och långivare som låneförmedlaren samarbetar med, desto fler erbjudanden kan du troligtvis få. Därmed kan du göra en bredare jämförelse och kanske hitta det mest optimala lånet om du väljer en låneförmedlare med så många banker som möjligt.

Tips! Du kan få fler förslag på långivare om du anger en jämn summa i stället för en ojämn, till exempel 20 000 i stället för 18 000. Det beror på att vissa låneförmedlare kan ha 20 000 kronor som lägsta belopp.

Vilken låneförmedlare samarbetar med flest banker?

Sambla samarbetar med över 40 olika banker och långivare, och är därmed låneförmedlaren med flest banker. Även Advisa är uppe i 40 långivare. De flesta andra större låneförmedlare samarbetar mellan 20 och 35 olika banker och långivare.

Väljer du en låneförmedlare med många banker har du större chans att få fler låneerbjudanden. Tänk dock på att du inte är garanterad svar från alla långivarna, utan det är helt individuellt hur många banker som väljer att erbjuda dig ett lån.

Det är alltså troligt, men inte säkert, att du får fler svar från en låneförmedlare med 40 banker än en låneförmedlare med 20 banker.

Vilken är den bästa låneförmedlaren för bolån?

Det är inte alla låneförmedlare som förmedlar bolån, men bland de populäraste låneförmedlarna är det Compricer, Lånekoll och Zmarta som erbjuder bolån.

Vilken är bästa låneförmedlaren om jag har dåligt kreditbetyg?

Det går inte direkt att säga vilken låneförmedlare som är bäst om du har dåligt kreditbetyg. Alla långivare ställer sina egna villkor på låntagaren, och det är de som väljer om de vill erbjuda dig ett lån utifrån dina ekonomiska förutsättningar. Låneförmedlaren kan inte vara med och styra detta.

Däremot kan en låneförmedlare vara ett sätt att förhindra ytterligare försämringar av ditt kreditbetyg. Det tas nämligen bara en enda kreditupplysning på dig, till skillnad från om du hade ansökt och jämfört långivarna på egen hand. Dessutom kan chanserna öka att hitta en långivare som kan bevilja dig ett lån.

Tips! Låneförmedlare tar bara en kreditupplysning på dig, oavsett hur många banker du får svar ifrån. 

Kan jag använda låneförmedlare om jag har betalningsanmärkning?

En betalningsanmärkning är sällan ett hinder för att använda en låneförmedlare. De flesta låneförmedlare samarbetar med åtminstone några långivare som erbjuder lån med betalningsanmärkningar. Advisa verkar vara den låneförmedlare som samarbetar med flest långivare som accepterar betalningsanmärkning.

I det fallet är det dock desto viktigare att du ser till att få bra villkor på ditt lån, och att du har tänkt igenom i förväg om du har råd med ett lån eller inte. Du bör också vara medveten om att du kanske inte får svar från lika många långivare och att dina villkor kan bli sämre än om du inte hade haft en betalningsanmärkning.

Kan jag jämföra lån hos låneförmedlare utan UC?

I princip alla låneförmedlarna använder UC, så det är svårt att jämföra lån utan UC hos en låneförmedlare. Men eftersom låneförmedlaren bara tar en kreditupplysning gör det ingen större skillnad om kreditupplysningen görs hos UC eller inte.

Det främsta skälet att undvika UC är nämligen att inte få flera kreditupplysningar på sig. Betalningsanmärkningar och andra skulder syns oavsett var kreditupplysningen tas.

Så använder du en låneförmedlare

1. Ansök om låneförmedling. Du använder en låneförmedlare genom att fylla i en ansökan om låneförmedling på deras hemsida.

2. Låneförmedlaren skickar din ansökan till bankerna. När du har uppgett vad du önskar hos ditt lån gör låneförmedlaren en kreditupplysning som de sedan skickar till en mängd olika banker. Bankerna får sedan välja om de vill erbjuda dig ett lån eller inte.

3. Du får låneerbjudanden. Låneförmedlaren sammanställer sedan de lån som bankerna vill erbjuda dig och skickar detta till dig. Oftast får du svar från de långivare som är aktuella inom 24 timmar. Vissa låneförmedlare kan även kontakta dig via telefon.

4. Välj det lån du vill ha. Därefter kan du i lugn och ro läsa igenom villkoren och välja det erbjudande som du vill acceptera. Du kan förstås också välja att inte ta något lån alls – din ansökan är inte bindande förrän du har godkänt och signerat något av förslagen med BankID.

5. Få pengarna till kontot. Hur snabbt du får pengarna beror på vilken långivare du väljer och om du redan har ett konto hos dem. I regel får du vänta en eller ett par dagar innan du har pengarna på kontot, medan en del långivare erbjuder direktbetalning från att du accepterar ett erbjudande.

Tips! Titta på den effektiva räntan när du jämför låneerbjudanden, så får du den bästa bilden av vad lånet kommer att kosta.

Vanliga frågor om låneförmedlare

Vad gör en låneförmedlare?

En låneförmedlare är en mellanhand mellan dig och banken när du ansöker om ett lån. När du ansöker om lån via en låneförmedlare skickar de din förfrågan till flera olika långivare, samlar in erbjudanden från dem och presenterar sedan vilka lånealternativ du kan välja mellan.

Varför ska jag ansöka om lån via en låneförmedlare?

Du kan få lägre ränta och bättre villkor om du låter en låneförmedlare förhandla ditt lån. Det görs också bara en kreditupplysning trots att du får svar från flera olika banker. Därmed får du en översikt över dina alternativ. Dessutom är det gratis att använda låneförmedlare och du binder inte upp dig till något lån.

Vilken låneförmedlare jämför flest banker?

Sambla är den låneförmedlare som kan jämföra flest banker och långivare i dagsläget, över 40 stycken. Advisa jämför också upp till 40 banker.

Finns det låneförmedlare för bolån?

Ja, det finns låneförmedlare som förmedlar bolån. Compricer, Lånekoll och Zmarta är några exempel på låneförmedlare som riktar sig mot bolån.

Vilka låneförmedlare förmedlar lån för företag?

Några låneförmedlare som förmedlar lån till företag är Lendo, Zmarta och Creddo.