Vad är ett banklån?

Ett banklån är ett privatlån du ansöker om hos en bank. Hur mycket du kan låna varierar mellan olika banker, men det brukar ligga någonstans mellan 10 000 och 600 000 kronor. Ett privatlån kan du använda till i princip vad du vill, till exempel för att köpa ny bil, renovera din bostad eller för att samla lån till ett större i syfte att sänka dina räntekostnader.

Jämför banklån för att hitta bästa räntan

När du är på jakt efter ett banklån måste du jämföra erbjudanden från flera olika banker. På så vis ökar dina chanser att få lägsta möjliga ränta och bästa villkoren utifrån just dina behov och förutsättningar. Du ser bankernas räntor i tabellen här ovanför, men tänk på att det är din kreditvärdighet och ekonomiska situation överlag som avgör vilken ränta du får på banklånet i slutändan.

Vissa banker har dock en fast ränta som gäller för alla kunder som beviljas ett banklån.

Ska jag jämföra den nominella eller effektiva räntan?

Vi rekommenderar att du främst fokuserar på den effektiva räntan eftersom den förutom själva räntekostnaden även inkluderar andra avgifter, som uppläggnings- och aviavgifter. Den ger med andra ord en mer rättvis bild av vad lånet kommer kosta dig. Den nominella räntan anger bara själva räntekostnaden, vilket också kan säga något om bankens räntenivå, men i första hand ska du alltså kolla den effektiva räntan.

Vilken bank har lägst ränta?

Enkelfinans är banken med lägst ränta på banklån just nu (kontrollerat 2023-12-09). Bankens ränta är från 2.95 % men sätts indivduellt.

Läs mer & ansök hos Enkelfinans

Räkna ut vad ett banklån kostar

Ta hjälp av vår kalkylator här nedanför för att räkna ut vad ett banklån skulle kosta dig. Ange lånebelopp, ränta och eventuella återkommande avgifter. Tänk på att engångskostnader som exempelvis uppläggningsavgift kan tillkomma. Väljer du att amortera på ditt banklån så kommer den månatliga kostnaden att sjunka i takt med att du amorterar.

Privatlån

kr
%
kr/mån

Månadskostnad

kr/månad

Hur ansöker jag om banklån?

Du kan ansöka om ett banklån på flera sätt, antingen genom att besöka bankkontoret eller på bankens hemsida. Om banken har en egen app kan du i regel även ansöka om lån via den. Ansöker du online ser processen i stort sett likadan ut oavsett vilken bank du väljer.

Så ansöker du om banklån online

  1. Fyll i ansökan om banklån. I låneansökan fyller du i uppgifter om lånebeloppet och återbetalningstid. Du fyller även i dina personuppgifter och uppgifter om din inkomst, boendeform och annan information som banken anser nödvändig.
  2. Ta emot ditt låneerbjudande. Inom ett par dagar får du ta emot ditt låneerbjudande från banken. Det är sedan upp till dig om du vill acceptera banklånet som banken kan erbjuda dig.
  3. Acceptera banklånet och vänta på utbetalning. När du har accepterat erbjudandet betalar banken ut pengarna till dig. 

Hur snabbt får man ett banklån utbetalat?

När du väl har bestämt dig för att ansöka om ett banklån får du räkna med att det tar ett par dagar innan du har pengarna på ditt konto. Bankerna är inte lika snabba på att betala ut pengarna som mindre långivare som kan ha direktutbetalning. Handläggningstiden är vanligtvis 1–5 dagar beroende på vilken bank du kontaktar och när du gör det.

Vad är det för skillnad på bank och långivare?

Många använder bank och långivare synonymt, men det finns faktiskt vissa skillnader. En bank erbjuder i stort sett alltid flera olika tjänster, inte bara lån. Du kan ofta till exempel även öppna ett spar- eller privatkonto och få hjälp att handla med aktier och fonder. Banker måste ha banklicens för att få driva verksamhet.

En långivare, ibland även kallat låneföretag, erbjuder däremot i regel bara lån. Under de senaste åren har allt fler digitala långivare etablerat sig på den svenska marknaden och utmanat de mer traditionella bankkontoren. Det ena alternativet är inte bättre än det andra, utan det beror helt enkelt vad som passar dig bäst. 

Vem kan ansöka om ett banklån?

När du söker ett banklån får du räkna med att du måste uppfylla en del krav innan du beviljas ett lån. Kraven kan variera något mellan olika banker, men det finns vissa grundläggande krav som de allra flesta ställer på potentiella kunder. Vi listar de vanligaste här nedanför.

Bankerna kräver i regel att du

  • Har en viss årsinkomst (inkomstkravet varierar mellan olika banker)
  • Är minst 18 år (vissa banker har dock egna ålderskrav)
  • Är folkbokförd i Sverige
  • Inte har några aktiva skulder hos Kronofogden

Kan jag få banklån utan fast inkomst?

Hos storbankerna kan det bli svårt att få lån utan fast inkomst. Många ser nämligen fortfarande det som den största säkerheten för att du kommer kunna betala tillbaka pengarna du lånar. Men har du en annan anställningsform än fast som ger regelbunden inkomst ska du absolut förklara situationen för banken och satsa på att bevisa att du har tillräckligt god återbetalningsförmåga för att få lån.

Din inkomst avgör hur stort banklån du kan få

Om du beviljas lån utan fast inkomst bör du dock ha i åtanke att din inkomst fortfarande är en avgörande faktor för hur stort lån du kan få. När du ansöker om privatlån får du vanligtvis låna upp till ett eller två gånger din årsinkomst. Men det förutsätter att du har god kreditvärdighet och ordnad ekonomi överlag.

Hur fungerar banklån med borgen?

Att ta banklån med borgen innebär att du har en eller flera personer (borgensmän) som går i god för att banken kommer få sina pengar tillbaka, om du av någon anledning inte skulle kunna betala tillbaka pengarna inom avtalstiden. Borgen är dock inte lika vanligt som det var förr, utan i dag kan banken i stället kräva att du har en medlåntagare om de anser att din kreditvärdighet och återbetalningsförmåga inte är tillräcklig.

En medlåntagare kan förbättra dina förutsättningar att få lån

Att ansöka om banklån med en medlåntagare kan också vara ett sätt för dig att öka dina chanser att få din ansökan beviljad, eftersom du ger banken en större säkerhet för lånet. En medlåntagare har nämligen lika stort ansvar som du som huvudlåntagare har för att lånet ska betalas tillbaka inom den avtalade tiden.Och ju tryggare banken känner sig, desto större är dessutom chansen att du får en bra ränta på lånet.

Ibland kan det ju vara naturligt att det är två som står på ett lån, till exempel om två sambor eller makar tar bolån för att flytta ihop. Men annars är det vanligt att använda en medlåntagare om man inte har den kreditvärdighet som krävs för att få lån.

Vad är skillnaden mellan medlåntagare och borgensman?

En medlåntagare har lika stort ansvar som dig som huvudlåntagare under hela återbetalningstiden. En borgensman blir däremot bara betalningsskyldig om och i så fall först när du som huvudlåntagare får problem med återbetalningen.

Kan jag få banklån med betalningsanmärkning?

Har du betalningsanmärkningar kommer det helt klart bli lite svårare att få banklån. Men helt omöjligt är det inte. Vissa banker ser till din ekonomiska situation som helhet och kan bevilja banklån även om du har en betalningsanmärkning, så länge som din kreditvärdighet och återbetalningsförmåga möter deras krav.

Tips! I tabellen högst upp på sidan kan du filtrera sökningen på Har betalningsanmärkning och snabbt se hos vilka banker du har möjlighet att ansöka om banklån.

Däremot får du vara beredd på att få en högre ränta än om du inte hade haft betalningsanmärkningar. Det beror på att banken tar en större risk när de beviljar dig ett lån, och ju större risk banken tar, desto högre brukar räntan bli för dig som låntagare. Om du vill låna pengar med betalningsanmärkning är det därför extra viktigt att du jämför räntorna hos olika banker och långivare. 

Ta aldrig banklån om du är osäker på din återbetalningsförmåga

Du bör dock aldrig ta banklån med betalningsanmärkningar om du inte är helt säker på att du kommer kunna betala tillbaka pengarna till banken. Har du fått anmärkningen för att du inte kunnat betala en räkning eller skuld i tid tyder det på att du kanske inte har tillräckligt stabil ekonomi för att hantera ett lån just nu. Och då är det bättre att vänta.

Om betalningsanmärkningen är ett resultat av rent slarv och du har en stadig och stabil ekonomi i övrigt bör du däremot inte ha några problem med att ta ett banklån.

Vanliga frågor om banklån

Vad har banklån för ränta?

I tabellen högst upp ser du inom vilket spann bankernas nominella ränta ligger. I räkneexemplet för varje långivare räknar vi dock med den effektiva räntan, vilket ger en mer rättvis bild av den totala kostnaden.

Beviljar banken lån om jag har betalningsanmärkningar?

Vissa banker kan bevilja lån även om du har betalningsanmärkningar. De tittar då på varför du har fått anmärkningen och hur din ekonomi ser ut i stort. Men det kommer helt klart bli lite svårare att få lån.

Vilka krav måste man uppfylla för att få banklån?

För att få banklån måste du i regel ha en viss årsinkomst, vara minst 18 år (ibland äldre) och vara folkbokförd i Sverige. Du får inte heller ha några aktiva skulder hos Kronofogden.

Vad kostar ett banklån?

Ta hjälp av vår kalkylator högre upp på sidan och räkna ut vad ett banklån skulle kosta dig.

Kan man få banklån som student?

Eftersom det finns vissa grundkrav man måste uppfylla för att beviljas banklån, till exempel gällande ålder och inkomst, blir det svårt för dig som student att få banklån.