Vad innebär det att samla lån?

Att samla lån innebär att du tar ett större lån som du använder för att betala av mindre lån och krediter. Du behöver då bara betala ränta och andra avgifter för ett enda lån, vilket i regel blir betydligt billigare än att betala (ofta höga) räntor på olika smålån. Det blir dessutom mycket enklare för dig att hålla ordning på ekonomin och sköta dina inbetalningar med ett enda lån hos en och samma långivare.

Ett samlingslån är i regel ett helt vanligt privatlån, det vill säga ett lån utan säkerhet. Men du kan även ta samlingslån och lämna en säkerhet, till exempel din bostad. Eftersom risken för långivaren därmed blir lägre blir i regel också räntan lägre, vilket är den stora fördelen med att låna med säkerhet.

Därför är det bra att samla lånen

 • Du kan sänka dina lånekostnader. Det finns som sagt goda möjligheter att sänka lånekostnaderna (och därmed dina totala månadskostnader) rätt rejält när du bara har ett lån att betala av. Större lån har dessutom i regel betydligt lägre ränta än mindre lån och krediter.
 • Du förbättrar din kreditvärdighet. Även om lånebeloppet fortfarande är detsamma blir antalet skulder färre när du samlar dina lån, vilket förbättrar din kreditvärdighet och ser bättre ut ur långivarnas perspektiv.
 • Det blir lättare att hålla koll på betalningarna. Har du flera olika skulder och betalningar som ska skötas kan det vara svårt att hålla koll, men det problemet kommer du ju inte ha med bara ett enda lån.
 • Du kan bli av med skulderna snabbare. Om du bara har ett lån att fokusera på är det lättare att hålla ordning på din ekonomi överlag och du får mer pengar över att betala av lånet med. På så sätt kan du snabbare bli helt skuldfri.

Vilka slags lån kan man samla?

Du kan samla i stort sett alla slags lån, även sms-lån, krediter och köp som du har gjort på avbetalning. Tänk bara på att inte ta ett större samlingslån än nödvändigt, utan räkna ut hur mycket du faktiskt behöver för att betala av dina befintliga lån.

Kan man samla lån i ett bolån?

Ja, om du äger en bostad och har låneutrymme kvar kan du samla dina lån i bolånet. Fördelen med att låna med säkerhet är som sagt att du i regel får lägre ränta och bättre villkor än om du tar ett privatlån utan säkerhet.

Räkna på hur stort belopp du behöver låna för att både täcka kostnaderna för bolånet och de lån och krediter du vill samla. Sedan ansöker du om ett nytt bolån med det beloppet – antingen hos samma bank eller hos en ny bank om du vill flytta lånet.

Vad krävs för att få samla lån?

 • Du ska vara minst 18 år.
 • Du ska vara folkbokförd i Sverige och ha svenskt personnummer.
 • Du måste (i regel) ha en viss årsinkomst.
 • Du ska vara skuldfri hos Kronofogden.

Här ovanför listar vi de grundläggande kraven som gäller hos de allra flesta banker och långivare, men varje långivare kan också ha egna specifika krav. Det gäller framför allt minimigränserna för ålder och årsinkomst. Exakt vad som gäller bör dock framgå tydligt på långivarnas respektive hemsidor, så läs på ordentligt innan du ansöker.

Får man samla lån trots betalningsanmärkningar?

Ja, man kan få samla lån trots betalningsanmärkningar, men förutsättningarna blir helt klart sämre. Oavsett varför betalningsanmärkningen har utfärdats är det nämligen en faktor som sänker kreditbetyget. Större banker och långivare accepterar sällan betalningsanmärkningar, men vissa mindre kan göra det om de bedömer att din betalningsförmåga och ekonomiska situation uppfyller kraven i övrigt.

Tänk på! Bara för att en långivare kan acceptera betalningsanmärkningar innebär det inte att du får ha hur många anmärkningar som helst. Det finns i de flesta fall en viss gräns för hur många du får ha och ändå beviljas lån. Anmärkningarna måste i regel också vara minst sex månader gamla för att långivaren ska acceptera dem.

Om du som har betalningsanmärkningar beviljas ett samlingslån får du räkna med att få en något högre ränta på lånet än om du hade varit anmärkningsfri. En betalningsanmärkning behöver inte betyda att du har haft ekonomiska problem (du kan ju ha fått anmärkningen på grund av slarv), men det är fortfarande en faktor som ökar risken för långivaren. Och många långivare höjer räntan som kompensation för att de är villiga att ta den risken.

Långivare som kan bevilja samlingslån trots betalningsanmärkning

LångivareMaxbeloppRänta
Cashbuddy25 000 kr29,55%
Goodcash50 000 kr25,74%
Enkelfinans600 000 kr5,07–33,46%
Zmarta600 000 kr5,20–29,40%
Daypay20 000 kr39,00%
Extralånet50 000 kr27,95%
Moank600 000 kr5,90–15,95%
Lendo600 000 kr4,70–33,75%
Banky150 000 kr29,50%
Brixo100 000 kr19,95%

Kan jag samla lån utan fast inkomst?

Ja, du kan få samla lån utan fast inkomst, men det kommer troligtvis bli lite svårare för dig att få ansökan beviljad. Långivaren vill nämligen försäkra sig om att du kommer att kunna betala tillbaka lånet, och om du inte har en stabil inkomst ökar risken för att banken inte får tillbaka sina pengar.

En medsökande eller borgensman kan öka chanserna

För att öka dina chanser att få lån när du saknar fast inkomst (eller om inkomsten är väldigt låg) kan du till exempel ansöka med en medsökande eller borgensman. Då får långivaren en säkerhet för att de kommer få sina pengar tillbaka, vilket i regel dessutom brukar resultera i lägre ränta och bättre villkor.

Info! Skillnaden mellan medsökande och borgensman är att en medsökande har samma betalningsansvar- och skyldighet som huvudlåntagaren redan från start, medan en borgensman bara blir betalningsskyldig om och i så fall först när huvudlåntagaren får problem.

Men vi skulle inte rekommendera att ta några nya lån om du inte har tillräckligt stabil inkomst för att kunna betala av lånet inom en överskådlig framtid. Då är det bättre att vänta tills dina ekonomiska förutsättningar är bättre.

Så samlar du dina lån

 1. Skaffa dig en överblick över lånen du vill samla. Det första steget är att du ser över vilka lån och krediter du har i dagsläget och hur mycket pengar som skulle behövas för att betala av dem. Det enklaste är att sammanställa ett dokument med alla lån och deras respektive räntekostnader och övriga avgifter. Sätt lånen i prioriteringsordning, så att du vet vilka du ska betala av först.
 2. Jämför erbjudanden hos olika långivare. När du har koll på ungefär hur stort lån du behöver är det dags att jämföra samlingslån hos olika långivare. Du får en bra första överblick i tabellen högst upp på den här sidan, och sedan rekommenderar vi att du ansöker och jämför erbjudanden hos en låneförmedlare. På bara en ansökan kan du då få erbjudanden från flera långivare, och dessutom tas bara en kreditupplysning på dig.
 3. Ansök om samlingslånet. Du kan ansöka om samlingslån online direkt på långivarens eller låneförmedlarens hemsida. I ansökan får du fylla i uppgifter om dig själv, önskat lånebelopp och återbetalningstid och hur stor din totala skuld är. Om du ansöker via låneförmedlare måste du komma ihåg att ange att det är ett samlingslån du är intresserad av.
 4. Vänta på besked från långivaren. När du har skickat in din ansökan gör långivaren en kreditupplysning och går igenom uppgifterna du har lämnat. Godkänns din ansökan betalar långivaren ut pengarna till ditt konto så snart som möjligt, ofta inom 1–5 bankdagar.
 5. Betala av dina tidigare lån. När du har pengarna på kontot är det dags att börja betala av dina lån och krediter. Om du inte redan har koll på hur du löser lånen i förtid kan du kontakta långivarna i fråga för att få vägledning. När du ansöker om samlingslån kan vissa långivare erbjuda sig att betala ut pengarna direkt till dina tidigare långivare (utan att först sätta in dem på ditt konto), vilket så klart är väldigt smidigt.

Viktigt att tänka på när du ansöker om samlingslån

Oavsett vilket slags lån du ska ansöka om är det viktigt att först och främst jämföra erbjudanden hos olika långivare för att hitta det bästa och billigaste alternativet utifrån dina personliga förutsättningar och preferenser. När det gäller just samlingslån ska du även tänka på att jämföra kostnaderna för det nya lånet med de kostnader du redan har för att försäkra dig om att det verkligen blir billigare.

Ett samlingslån har förvisso lägre ränta och lägre månadskostnad än flera små lån och krediter, men eftersom återbetalningstiden också är längre kan det i vissa fall faktiskt bli dyrare totalt sett.

Vilket samlingslån har lägst ränta?

Lendo har bäst ränta för att samla lån just nu (kontrollerat 2024-07-23). Räntan för att samla lån är från 4.70 % men sätts indivduellt.

Läs mer & ansök hos Lendo

Kan man samla lån utan UC?

Ja, det finns möjlighet att samla lån utan UC, men då är du begränsad till långivare som erbjuder mindre lånesummor. Alla långivare som erbjuder specifika samlingslån (det vill säga ”riktiga” större privatlån) använder UC.

Värt att nämna är att en kreditupplysning alltid görs i samband med en låneansökan, oavsett om lånet är med eller utan UC. Långivarna måste göra en kreditprövning på sina potentiella kunder för att säkerställa att betalningsförmågan och ekonomin i stort uppfyller kraven, men de kan däremot själva välja vilket företag som ska förse dem med informationen.

Källor

Vanliga frågor om att samla lån

Hur stora lån kan jag samla?

Maxsumman för att samla lån brukar ligga mellan 350 000 och 600 000 kronor. Se till att välja en långivare som har ett tillräckligt högt maxbelopp för att kunna samla alla dina lån och krediter, eller åtminstone så många som möjligt.

Kan man samla lån med skuld hos Kronofogden?

Nej, du kan inte samla lån och krediter i ett vanligt privatlån om du har en aktiv skuld hos Kronofogden. Däremot erbjuder vissa långivare så kallade omstartslån för dig som har svårt att få ett vanligt lån. Ett omstartslån får du dock bara använda för att lösa dina skulder

Kan man samla lån som student?

Ja, om du är student och samtidigt uppfyller långivarnas grundkrav. Men eftersom du både måste ha uppnått en viss ålder och ofta ha en viss inkomst är lånemöjligheterna för en student ganska begränsade.

Kan jag samla lån utan inkomst?

Nej, någon form av inkomst krävs i de allra flesta fall för att få samla lån, men inkomsten behöver däremot inte alltid vara fast. En medsökande eller borgensman kan öka dina chanser att få lån när du saknar inkomst, men om du kan vänta tills dina ekonomiska förutsättningar har förbättrats rekommenderar vi att du gör det.

Går det att ta samlingslån utan kreditupplysning?

Nej, långivaren tar alltid en kreditupplysning i samband med en låneansökan oavsett vilket slags lån det handlar om.

Får man samla lån trots många UC-förfrågningar?

Ja, du kan få samla lån även om du har flera UC-förfrågningar, men det kan bli svårare eftersom ditt kreditbetyg sänks för varje ny kreditupplysning som görs på dig. Men så länge långivaren bedömer att din kreditvärdighet uppfyller kraven i övrigt har du goda chanser att få ett samlingslån.