Låna med medsökande

Att ansöka om lån tillsammans med någon kan förbättra förutsättningarna att få lånet beviljat, om din kreditvärdighet kanske inte är den bästa och långivaren kräver en större säkerhet för lånet. En medsökande kan även öka chanserna till lägre ränta och bättre villkor. På den här sidan ska vi berätta hur det fungerar att låna med medsökande och vad som kan vara bra att tänka på.

Så fungerar det att låna med medsökande

Att låna tillsammans med en medsökande är relativt vanligt, både när det gäller bolån och billån och även privatlån. Du kan till exempel ansöka om lån tillsammans med din partner, sambo eller en förälder för att förbättra dina chanser att få bättre lånevillkor, när det gäller både lånesumma, ränta och återbetalningstid. I vissa fall kan en medsökande vara en avgörande faktor för att överhuvudtaget få ett lån. 

Långivaren tar en kreditupplysning både på dig som huvudlåntagare och din medsökande, och gör en bedömning av era gemensamma ekonomiska förutsättningar. Ni skriver båda under låneavtalet, vilket innebär att ni har samma skyldigheter och betalningsansvar under hela återbetalningstiden. Och det är det som är skillnaden mellan medsökande och borgensman. En borgensman blir nämligen bara betalningsskyldig om och i så fall först när huvudlåntagaren får problem.

Vem kan vara min medsökande?

Du kan som sagt ha din partner eller sambo som medsökande, men ibland kan även långivaren acceptera en person som inte ingår i ditt hushåll som medsökande. Det vanligaste är dock att gifta par tar ett gemensamt lån, eller att en förälder är medsökande till sitt barn som kanske ska köpa sin första egna bostad men inte själv har tillräckligt god ekonomi.

När är det bra att låna med medsökande?

Om din kreditvärdighet inte är tillräckligt god, till exempel på grund av betalningsanmärkningar eller låg och oregelbunden inkomst, för att uppfylla långivarens krav kan en medsökande ge en större säkerhet för lånet. Det innebär i sin tur en lägre risk för långivaren, och ju lägre risk långivaren desto större blir dina chanser att få lånet beviljat. Långivaren kommer dessutom att vara mer benägen att erbjuda dig ett högre lånebelopp och lägre ränta.

Fördelarna med att låna med en medsökande

 • Du har större chans att beviljas lån
 • Du får ofta möjlighet att låna ett större belopp
 • Räntan blir i regel lägre
 • Du får fler långivare att välja mellan

Finns det några nackdelar med att låna med medsökande?

För dig som huvudlåntagare finns i princip inga nackdelar med att låna med en medsökande. Så länge som personen du ansöker tillsammans med har god kreditvärdighet och stark betalningsförmåga kommer du i stort sett alltid få bättre lånevillkor än om du hade ansökt på egen hand.

En medsökande bör däremot noga fundera igenom om vad det hela innebär innan hen skriver under låneavtalet. Det är viktigt att du som medsökande inser att ni har lika stort betalningsansvar för skulden. Om huvudlåntagaren av någon anledning inte kommer kunna betala sin del av lånet vänder sig långivaren till dig som står som medsökande, vilket i värsta fall kan innebära att du behöver betala hela skulden själv.

Hur mycket kan jag låna med medsökande?

Exakt hur mycket du får låna med en medsökande beror helt på vilken långivare du ansöker hos, vilken typ av lån du ansöker om och hur långivaren bedömer er kreditvärdighet och gemensamma återbetalningsmöjligheter.

Men generellt sett så har du i stort sett alltid möjlighet att få ett högre lånebelopp med en medsökande än om du ansöker om lånet själv.

Så ansöker du om lån med en medsökande

Även när du ansöker om lån med en medsökande är det viktigt att du jämför erbjudanden från flera olika långivare för att försäkra dig om att få bästa möjliga räntan. Och det gör du allra smidigast via en låneförmedlare. På bara en ansökan kan du få flera låneerbjudanden, och dessutom tas bara en kreditupplysning på dig och din medsökande, vilket är bättre för bådas kreditvärdighet. 

På låneförmedlarens hemsida ansöker du så här

 1. Välj vilket slags lån du vill ansöka om (om det gäller ett bolån ansöker du först om lånelöfte som du sedan gör om till ett bolån).
 2. Välj önskat lånebelopp och återbetalningstid.
 3. Uppge att du har en medsökande på lånet.
 4. Fyll i både dina och din medsökandes person- och kontaktuppgifter.
 5. Fyll i uppgifter om hur ni bor och arbetar.
 6. Signera, oftast med BankID, och skicka in.
 7. Låneförmedlaren tar en kreditupplysning på er båda och skickar ut ansökan till sina samarbetspartners.
 8. Du får ett eller flera erbjudanden som du kan tacka ja eller nej till (ansökan är inte bindande).
 9. Hittar du ett låneerbjudande som passar signerar du avtalet. Din medsökande kan istället få ett mejl med en länk för att kunna signera med BankID, men kolla upp vad som gäller hos just din långivare.

Tänk på det här när du är medsökande

Som vi nämnde tidigare är det viktigt att du förstår vilket ansvar du tar på dig när du står som medsökande. Du är precis lika betalningsskyldig som huvudlåntagaren under hela löptiden och kan behöva betala hela summan själv om huvudlåntagaren skulle få problem. Och det innebär ju inte bara en ekonomisk belastning för dig utan det kan ju även skapa problem för er relation.

Hur fördelar man ränteavdrag när man lånar med medsökande?

Bor du och din medsökande ihop och har bolånet tillsammans är det vanligast att man delar ränteavdragen med hälften var. Det kan vara aktuellt med en annan slags fördelning när en förälder står som medsökande på sitt barns bolån. Hur ränteavdragen ska fördelas justerar du eller ni i deklarationen.

Vanliga frågor

Vad är fördelen med att låna med medsökande?

Har du en medsökande blir det lättare att få lån, och du har också större chans att få bättre lånevillkor som låg ränta och högre lånebelopp.

Finns det någon risk med att låna med medsökande?

För dig som huvudlåntagare finns det i princip inga risker eller nackdelar med att låna med medsökande. Se bara till att välja en medsökande som har god kreditvärdighet och stabil ekonomi. Som medsökande bör du däremot noga läsa på vad uppgiften innebär. Du delar på betalningsansvaret med huvudlåntagaren, vilket innebär att långivaren har rätt att kräva att du betalar hela skulden om huvudlåntagaren av någon anledning inte kan betala sin del av skulden.

Vem bör jag välja som min medsökande?

Eftersom hela syftet med en medsökande är att förbättra chanserna att få lån bör du välja en person som har god kreditvärdighet och betalningsförmåga. Fast anställning, hög inkomst, få andra lån och inga betalningsanmärkningar eller skulder är faktorer som alla långivare uppskattar.

Får jag lägre ränta om jag lånar med medsökande?

Ja, du har större chans att få lån med lägre ränta när du ansöker med en medsökande. Det beror på att en medsökande ökar säkerheten för lånet och minskar risken för långivaren, och det resulterar oftast i lägre ränta för dig som låntagare.

Får jag låna mer pengar med en medsökande?

I regel är långivaren mer benägen att erbjuda dig ett högre lånebelopp om du har en medsökande än om du ansöker själv eftersom det är era gemensamma ekonomiska förutsättningar som bedöms. En medsökande ökar också säkerheten för lånet, vilket ofta leder till ett högre lånebelopp.