Vad är ett lån utan UC?
Ett lån utan UC innebär att långivaren du ansöker hos gör sina kreditupplysningar hos ett annat företag än just UC. Det finns flera olika kreditupplysningsföretag i Sverige, men de två vanligaste förutom UC är Creditsafe och Dun & Bradstreet.
Info! Det är egentligen ingen skillnad på vilka uppgifter som syns i de olika kreditupplysningföretagens kreditupplysningar, men däremot är informationen hos UC något mer omfattande än hos de andra företagen.
Att låna utan UC innebär alltså inte att långivaren inte gör någon kreditupplysning alls, utan bara att det är ett annat företag som förser dem med informationen. De flesta långivare som använder till exempel Creditsafe eller Dun & Bradstreet erbjuder mindre lån, som snabblån och kontokrediter, medan i princip alla större banker och långivare som erbjuder större privatlån och bolån använder UC.
Varför vill man låna utan UC?
Anledningen till att många helst undviker UC är att kreditupplysningen då inte påverkar kreditbetyget hos UC. Varje gång en kreditupplysning görs på dig via UC sänks ditt så kallade UC-Score, vilket blir synligt för alla långivare som använder UC. Och med tanke på att UC fortfarande är det mest använda kreditupplysningsföretaget, framför allt bland storbankerna, kan detta försämra dina framtida möjligheter att få lån.
Många kreditupplysningar på kort tid kan ur en långivares perspektiv nämligen vara ett tecken på att du har försökt få eller helt enkelt tecknat många mindre lån, vilket i sin tur kan tyda på sämre betalningsförmåga och att du har svårt att hålla ordning på din ekonomi.
Fördelar med lån utan UC
- Det påverkar inte ditt kreditbetyg hos UC (UC-Score)
- Kraven kan vara något lägre (det beror dock på att lån utan UC ofta är mindre)
Nackdelar med lån utan UC
- Handlar ofta om mindre lån med hög ränta och kort återbetalningstid
- Du kan sällan låna mer än 150 000 kronor
Är det mindre tryggt att låna hos en långivare som inte använder UC?
Nej, att en långivare använder ett annat kreditupplysningsföretag än UC betyder inte att långivaren är mindre seriös än någon annan långivare. Alla långivare du ser här på Låneguiden står under Finansinspektionens tillsyn, vilket innebär att de är skyldiga att följa de lagar och regler som gäller för långivare i Sverige.
Finansinspektionen ser också till att långivarna verkligen följer reglerna, så att du som konsument alltid ska kunna lita på att långivarna håller det de lovar, oavsett om du tar ett lån med eller utan UC.
Finns det några särskilda krav för att få låna utan UC?
Nej, grundkraven för att få lån skiljer sig inte beroende på om långivaren använder UC eller inte. Däremot kan kraven faktiskt vara något lägre på lån utan UC eftersom det i regel handlar om mindre lånebelopp. Men de grundläggande kraven gäller hos de allra flesta långivare oavsett vilket kreditupplysningsföretag de använder. Vi listar de vanligaste kraven här nedanför.
Grundkrav för att få låna med eller utan UC
- Du ska vara minst 18 år (i vissa fall måste du vara över 20, 21 eller 22 år).
- Du ska vara folkbokförd i Sverige och ha svenskt personnummer.
- Du behöver ha konto hos en svensk bank.
- Du måste vara skuldfri hos Kronofogden.
- Du måste (i regel) ha en viss inkomst.
Kan man låna utan UC trots betalningsanmärkningar?
Ja, du kan ofta få lån utan UC trots betalningsanmärkningar. Det beror på att lån utan UC ofta handlar om mindre lån där kraven vanligtvis är lägre. Många långivare bedömer din betalningsförmåga och ekonomi i stort, och om du uppfyller kraven i övrigt är en betalningsanmärkning sällan ett hinder.
Men ju fler anmärkningar du har (och ju nyare de är) desto svårare kommer det bli att få lån, oavsett om du ansöker om lån med eller utan UC. Även om en långivare kan acceptera betalningsanmärkningar finns det i de flesta fall fortfarande en viss gräns för hur många du får ha, och anmärkningarna måste i regel vara äldre än sex månader.
Är lån utan UC dyrare än lån med UC?
Ja, lån utan UC är ofta dyrare än lån med UC, men det har egentligen inte med UC att göra utan lånen i sig. De flesta lån utan UC är nämligen snabblån eller kontokrediter (ofta klassade som högkostnadskrediter) som ofta har betydligt högre räntor och andra avgifter än lån med UC, som större privatlån och bolån.
Kan man ta lån helt utan kreditupplysning?
Nej, en kreditupplysning görs alltid i samband med en låneansökan, oavsett vilket slags lån det handlar om och hos vilken långivare du ansöker. Att lånet är utan UC betyder inte att långivaren inte gör någon kreditprövning alls, utan bara att de går via ett annat företag.
Varför kan man inte ta lån utan kreditupplysning?
Man kan inte ansöka om lån utan kreditupplysning för att långivaren, enligt svensk lag, måste kunna säkerställa att din betalningsförmåga uppfyller kraven för lånet du ansöker om. Via kreditupplysningen får de information om din ekonomiska situation (både nuvarande och hur den har sett ut tidigare) och om du har betalningsanmärkningar eller skulder. Utifrån denna information avgör de om de kan bevilja dig lån över huvud taget, hur mycket du får låna och till vilken ränta.
Det är inte bara för sin egen skull som långivaren vill försäkra sig om att du har tillräckligt goda förutsättningar för att kunna betala tillbaka pengarna du lånar, utan det är även i syfte att skydda dig som låntagare från att ta på dig lån du egentligen inte kan hantera.
Vilket lån utan UC har lägst ränta?
Brixo har lägst ränta på lån utan UC just nu (kontrollerat 2024-09-07). Räntan börjar på 19.95 % men sätts individuellt efter låntagarens ekonomiska förutsättningar.
Lån utan UC med direkt utbetalning
Långivare | Maxbelopp | Ränta |
---|---|---|
Cashbuddy | 25 000 kr | 29,55% |
Daypay | 20 000 kr | 39,00% |
Extralånet | 50 000 kr | 27,95% |
Banky | 150 000 kr | 29,50% |
Brixo | 100 000 kr | 19,95% |
Lån utan UC med utbetalning på helgen
Långivare | Maxbelopp | Ränta |
---|---|---|
Källor
- UC. https://www.uc.se/
- Creditsafe. https://www.creditsafe.com/se/sv.html
- Dun & Bradstreet. https://www.dnb.com/sv-se/
- Integritetsskyddsmyndigheten (2024). Innehavare av kreditupplysningstillstånd. https://www.imy.se/verksamhet/kreditupplysning/innehavare-av-kreditupplysningstillstand/
Vanliga frågor om lån utan UC
Nej, med skulder hos Kronofogden kommer du troligtvis inte att beviljas ett lån, oavsett om långivaren använder UC eller ej. I vissa fall kan en medsökande eller borgensman förbättra förutsättningarna, men långt ifrån alltid. Och det är inte särskilt vanligt för sådana typer av lån som är utan UC.
Det finns få lån utan UC som har maxbelopp som överstiger 150 000 kronor.
Ja, det går att samla lån utan UC, men det är inte optimalt. Du är nämligen begränsad till långivare som erbjuder mindre lån. Alla långivare som erbjuder specifika samlingslån använder UC.
Du ansöker om lån utan UC på exakt samma sätt som du ansöker om lån med UC. Fyll i en ansökan på långivarens hemsida, skicka in, vänta på besked och om du beviljas lånet betalar långivaren ut pengarna till ditt konto så snart som möjligt.
Lån utan UC handlar ofta om mindre lån, som snabblån, vilket innebär att du ofta kan få pengarna utbetalda samma dag som du ansöker. Om långivaren erbjuder direkt utbetalningen har du pengarna på kontot inom 15–60 minuter.
Ja, eftersom lån utan UC i regel är snabblån och kontokrediter med snabba, ibland direkta, utbetalningar är BankID ofta ett krav vid en ansökan. Hittar du en långivare med större lån utan UC kan det finns möjlighet att legitimera sig på andra sätt, till exempel via telefon eller Instantor.