Då kan du få lån trots en betalningsanmärkning

Om du har en betalningsanmärkning finns det flera långivare på marknaden som ändå kan låna ut pengar. Dessa långivare tittar på helheten av din ekonomiska situation, snarare än hur du har skött din ekonomi tidigare. Men det finns också långivare som direkt säger nej om du har en eller flera betalningsanmärkningar, och villkoren kan se annorlunda ut om du ansöker om lån med betalningsanmärkning.

Kan jag ta lån med betalningsanmärkning?

Ja, det går att ta lån med betalningsanmärkning. Men det är inte alla långivare som accepterar betalningsanmärkningar, så det beror till stor del på var du ansöker om lånet. Du får också räkna med att villkoren kan vara annorlunda än om du inte hade haft en betalningsanmärkning.

När långivare ska ge ut lån kan man säga att de gör en riskbedömning av dig som kund. Med riskbedömning menas hur stor risken är att du inte kommer att kunna betala tillbaka lånet och de kostnader som lånet innebär. En betalningsanmärkning gör risken större i långivarnas ögon.

Tänk på! Långivaren vill se att du tar ansvar för din ekonomi och att du faktiskt kommer att betala tillbaka ditt lån i tid.

Den här risken kan vara mer eller mindre betydelsefull beroende på hur mycket du vill låna. Dina chanser att få ett lån med betalningsanmärkning påverkas också av hur många betalningsanmärkningar du har och hur stor skuld som orsakade anmärkningen.

Enklare att ta ett litet lån med betalningsanmärkning

Om du bara vill låna en mindre summa pengar går det ofta bra att få ett litet lån trots att du har betalningsanmärkningar. Små lån utgör inte en så stor risk för långivaren och därför kan långivaren se det som att det är värt att ta den risken för att få ha dig som kund.

Exempelvis snabblån och sms-lån är ofta små lån som kan gå bra att få även med betalningsanmärkning. Men tänk på att sådana lån har högre ränta och kortare betalningstid, vilket ändå ställer krav på att du måste kunna betala tillbaka pengarna i rimlig tid.

Tänk på! Lånar du en mindre summa behöver du i regel betala mer i ränta. Ett litet lån är alltså inte lika med billigare lån.

Långivare får dock inte ge ut lån till någon som inte kommer att kunna betala tillbaka lånet. Om du tror eller vet att du inte kommer kunna betala tillbaka är det bättre för din egen skull att inte samla på dig fler skulder.

Större lån är svårare att få med betalningsanmärkning

Behöver du ta ett större lån när du har betalningsanmärkningar är risken för långivaren betydligt högre. Därmed är det också svårare att få större lån medan du fortfarande har en betalningsanmärkning. Många långivare kräver att du först förbättrar din ekonomi innan du ansöker om lånet.

Exempel på hur du kan förbättra dina chanser att få större lån

 • Vänta ut kreditupplysningar som försvinner snart.
 • Öka din inkomst genom en löneförhandling.
 • Betala av tidigare skulder och krediter.

Det finns dock långivare som säger ja när alla andra säger nej. Det viktigaste är dock att du bara tar ett lån med betalningsanmärkning om det faktiskt är nödvändigt och du är säker på att du kan betala av lånet och alla kostnader det medför.

Vad är en betalningsanmärkning?

En betalningsanmärkning är en prick i registret hos kreditupplysningsföretagen som du får om du inte har skött en betalning. Det kan till exempel vara en faktura, böter eller skatter som du har missat eller låtit bli att betala. En missad månadsbetalning av ett lån är ett exempel på skuld som kan leda till betalningsanmärkning.

Du får inte en betalningsanmärkning på en gång, utan först får du i regel både en påminnelse från företaget du är skyldig pengar och ett brev från inkasso. Då får du ytterligare chans att betala, eller bestrida kravet om du tror att det har skett ett misstag. Först om skulden skickas till Kronofogden och de fastställer skulden får du en betalningsanmärkning hos kreditupplysningsföretagen.

Tänk på! Betala alltid dina räkningar och skulder i tid för att undvika betalningsanmärkning.

Betalningsanmärkningar försämrar din kreditvärdighet, vilket påverkar de flesta situationer då du binder upp dig för återkommande avbetalningar. Förutom lån kan en betalningsanmärkning göra det svårare att teckna abonnemang eller få ett hyreskontrakt.

Så påverkas du av en betalningsanmärkning när du vill låna

 • Bara vissa långivare accepterar betalningsanmärkningar. Har du betalningsanmärkningar behöver du vända dig till en långivare som tittar på hela din ekonomiska situation och inte bara på din historik. Om du har god ekonomi i övrigt finns det vissa långivare som lånar ut trots att du har slarvat tidigare.
 • Du kan få låna ett mindre belopp. Även om vissa långivare kan bevilja dig lån är det inte säkert att du får låna lika mycket som om du inte hade haft en betalningsanmärkning.
 • Du kan få högre ränta. När du lånar med betalningsanmärkningar är det vanligt att långivaren bestämmer din ränta utifrån dina förutsättningar. Att du har en anmärkning kan göra räntan något högre, eftersom det i regel innebär en större risk att ge lån till någon med betalningsanmärkningar.

Tips! Jämför din ränta hos olika långivare innan du ansöker om ett lån med betalningsanmärkning. Långivare kan nämligen göra olika riskbedömningar av din situation.

Hur länge finns betalningsanmärkningen kvar?

Betalningsanmärkningar syns i kreditupplysningar som tas på dig i tre år efter att den registrerades. Även om du betalar av skulden finns anmärkningen alltså kvar ganska lång tid efter att du fick den.

För företag finns betalningsanmärkningar kvar hela fem år efter att de registrerats.

Var försiktig med att ta lån om du har en betalningsanmärkning

En betalningsanmärkning kan vara ett tecken på att du inte sköter din ekonomi. Men den kan också ha uppkommit på grund av slarv. Om det var en engångsföreteelse och du i vanliga fall betalar dina utgifter i tid, behöver det inte finnas några större hinder för att ta ett lån när du har en betalningsanmärkning.

Men om du kontinuerligt har svårt att betala räkningar behöver du tänka efter om det är bättre att avvakta med lånet. Om du inte klarar dina betalningar innan lånet är det inte troligt att du kommer att kunna betala ett lån heller.

Tänk på! Ta inte lån om du inte har råd att betala tillbaka pengarna.

Skulle en långivare neka dig ett lån kan det vara värt att försöka hos en annan om du fortfarande anser att du kommer att kunna betala tillbaka lånet. Om inte bör du inte ansöka om ett lån utan i stället fokusera på att betala av dina tidigare skulder.

Exempel på situationer då du kan ta lån med betalningsanmärkning

 • Om du har ordnad ekonomi och du får en oväntad utgift.
 • Om du vill samla befintliga lån för att minska kostnader.

Då bör du inte ta lån med betalningsanmärkning

 • Om du inte kan betala dina skulder.

Tänk på! Beror dina betalningsanmärkningar på att du har svårt att betala dina utgifter är ett lån sällan den rätta lösningen.

Vilka lån går att ta med betalningsanmärkning?

De flesta typer av lån går att ta även om du har betalningsanmärkning, förutsatt att du vänder dig till rätt långivare. Vilket lån det handlar om och hur mycket pengar du vill låna påverkar också hur stor chans du har att få lånet beviljat och till vilka villkor.

En huvudregel är att små lån med kort betalningstid är lättare att få än större lån.

Exempel på lån som går att få med betalningsanmärkning

 • Bolån
 • Billån
 • Lån utan säkerhet (privatlån)
 • Snabblån och sms-lån
 • Företagslån

Kan jag låna pengar till bostad med betalningsanmärkning?

Ja, du kan låna pengar till bostad om du har en betalningsanmärkning, men det gäller att du vänder dig till rätt långivare. Det är framför allt mindre långivare som inriktar sig på att erbjuda bolån trots betalningsanmärkning. Storbankerna accepterar i regel inte betalningsanmärkningar när du ansöker om bolån.

Precis som i vanliga fall när du ansöker om bolån kan du förhandla om räntan genom att peka på de positiva aspekterna av din ekonomi. Ju bättre ekonomi du har, desto större chans har du att få ner räntan trots din betalningsanmärkning. Ett bolån har dessutom bostaden som säkerhet, vilket gör lånet tryggare från långivarens sida.

Går det att låna till kontantinsats med betalningsanmärkning?

Ja, om du behöver låna pengar till kontantinsatsen för bostaden du vill köpa kan du ta ett lån för detta. I så fall är det ett privatlån du ska ta, och då är det samma förutsättningar för lånet oavsett om du har betalningsanmärkningar eller inte.

Det innebär alltså att vissa långivare kan bevilja lån till kontantinsats trots betalningsanmärkningar, medan andra inte gör det. Det finns också risk för att du får en högre ränta på kontantinsatslånet när du har en betalningsanmärkning.

Tänk på! Du måste kunna betala ränta och amortering till både bolånet och kontantinsatsen om du lånar pengar till båda.

Tänk också på att ju fler lån du har, desto större kreditrisk utgör du för banken. Om du lånar pengar till både kontantinsatsen och bostaden är det ganska stora summor du behöver betala tillbaka och dessutom klara av räntan på.

Kan jag låna pengar till bil med betalningsanmärkning?

För billån gäller egentligen samma sak som för övriga lån. Vissa långivare kan tillåta billån trots betalningsanmärkning, andra gör inte det.

Att du har bilen som säkerhet kan vara en fördel när du ansöker om billån. Men samtidigt finns det långivare som är mer generösa med privatlån, som ett billån utan säkerhet innebär, när du har en betalningsanmärkning. Kolla därför upp båda dessa möjligheter om du ska låna pengar till bil och har en betalningsanmärkning.

Kan jag ta sms-lån med betalningsanmärkning?

Ja, det brukar gå bra att ta sms-lån när du har en betalningsanmärkning. Ett sms-lån är i regel ett lån på en mindre summa med kortare betalningstid, och utgör därför inte en lika stor risk för långivaren.

Det du däremot måste tänka på är att du ska kunna betala tillbaka sms-lånet under den kortare återbetalningstiden. Dessutom brukar räntan på sms-lån vara mycket högre än för andra typer av lån. Därför behöver du vara säker på att din ekonomi klarar av ett sms-lån.

Tänk på! Var försiktig med att ta snabba sms-lån när du har betalningsanmärkning.

Att ha en betalningsanmärkning behöver inte betyda att du har ekonomiska svårigheter, men det kan vara en indikation på det. Om ditt behov av pengar inte är akut eller om du inte kan betala tillbaka pengarna bör du inte ta ett sms-lån.

Kan jag söka lån utan säkerhet när jag har en betalningsanmärkning?

Ja, hos många långivare kan du söka lån utan säkerhet när du har en betalningsanmärkning. Ett lån utan säkerhet kallas för privatlån eller blancolån. Ett sådant lån har i regel betydligt bättre ränta än snabblån och sms-lån och är därför att rekommendera om du ska låna en högre summa.

Med det sagt kan du ha större eller mindre chans att få lånet beroende på hur mycket du vill låna och hur din nuvarande ekonomi ser ut. Även antalet anmärkningar och storleken på dina skulder påverkar hur långivaren bedömer din låneansökan.

Kan jag samla lån med betalningsanmärkning?

Ja, det går att samla lån med betalningsanmärkning, men du bedöms på samma sätt som när du tar ett vanligt privatlån. Det är alltså svårare att samla små lån i ett större om du har fått betalningsanmärkningar, men inte alls omöjligt.

Vissa långivare erbjuder så kallade omstartslån, som är till för att hjälpa personer med trasslig ekonomi att samla lån och lösa sina skulder. Om du har betalningssvårigheter skulle det kunna vara ett sätt att ordna upp din ekonomi.

Kan jag låna till företag med betalningsanmärkning?

Ja, precis som för privatpersoner kan företag med betalningsanmärkningar bedömas utifrån sin ekonomi och betalningsförmåga när de ansöker om lån. Det är dock inte alla långivare som beviljar företagslån om företaget har en betalningsanmärkning.

När företag ansöker om lån brukar långivaren även ta en kreditupplysning på företagets ägare. Har du betalningsanmärkningar privat påverkar det alltså också om du ansöker om lån till företaget.

Tänk på! Även lån för att starta eget företag kan bli svårare att få om du som privatperson har dragit på dig en betalningsanmärkning.

Samma möjligheter och risker med att ansöka om lån med betalningsanmärkning gäller för företag som för privatpersoner. Räntan kan exempelvis bli högre om det finns betalningsanmärkningar. En skillnad är dock att betalningsanmärkningar finns kvar längre för företag, nämligen fem år efter att de uppkom.

Kan jag låna pengar utan UC om jag har en betalningsanmärkning?

Ja, det går att låna pengar utan UC om du har en betalningsanmärkning. Då tar långivaren i stället sin kreditupplysning hos ett annat företag. Lån utan UC kan vara aktuellt om du har många förfrågningar hos UC sedan tidigare, eftersom det kan försämra din kreditvärdighet ytterligare.

Däremot innebär inte lån utan UC att dina betalningsanmärkningar inte syns. Långivaren kan se dina anmärkningar oavsett vilket kreditupplysningsföretag de använder.

Tänk på! Dina betalningsanmärkningar syns i kreditupplysningen oavsett om långivaren använder UC eller inte.

Kan jag få lån med betalningsanmärkning trots många UC?

Ja, om du har många förfrågningar hos UC kan du ändå bli beviljad lån med betalningsanmärkning. Men om du både har betalningsanmärkningar och många förfrågningar hos UC väger båda faktorerna negativt i långivarens bedömning av ditt kreditbetyg.

En betalningsanmärkning syns i regel i tre år, medan en tidigare genomförd kreditupplysning finns kvar i tolv månader. Det kan därför vara värt att vänta några månader med lånet för att en tidigare kreditupplysning ska försvinna.

Testa att göra en kreditupplysning på dig själv

Ett tips är att genomföra en kreditupplysning på dig själv innan du ansöker om lån med betalningsanmärkning. På så sätt kan du se all information som långivarna kommer att se när du väl ansöker om ett lån, och om det finns några punkter du borde förbättra för att öka chansen till lån.

Detta tittar långivarna på i en kreditupplysning

 • Inkomst och anställningsform
 • Boendesituation och fastighetsägande
 • Skulder och tidigare lån och krediter
 • Betalningsanmärkningar
 • Tidigare genomförda kreditupplysningar

Kan jag ta lån med betalningsanmärkning och skuld hos Kronofogden?

Om du har aktiva skulder hos Kronofogden kan du bara ta en viss typ av lån som kallas omstartslån eller skuldfinansiering. Det är ett lån med villkoret att det först ska användas för att betala av dina skulder hos Kronofogden. Först därefter kan du använda det återstående lånet till andra utgifter.

Du kan alltså inte låna pengar till vad du vill om du både har betalningsanmärkning och skuld hos Kronofogden. Hos många långivare behöver du vänta i minst 6 månader efter att skulden betalades innan du kan få ett vanligt lån beviljat.

Hur kan jag lösa dyra lån och krediter när jag har en betalningsanmärkning?

En betalningsanmärkning kan vara ett tecken på att något inte står rätt till i din ekonomi. Det är därför bra att se över dina lån och krediter, vad de kostar dig i månaden och om du kan sänka dessa kostnader på något sätt. Det finns flera sätt som du kan lösa dina kostnader på.

Har du möjlighet att lösa några lån i förtid är det högst rekommenderat. På så sätt behöver du inte betala mer ränta för dessa lån. Dessutom kommer skulderna att försvinna ur ditt kreditbetyg, vilket ger dig bättre förutsättningar att få lån med bra villkor i framtiden.

Om du inte kan betala av lånen i förtid med egna medel går det att samla lån och krediter i ett enda större lån. Då kan du betala av de dyra lånen och bara behålla det nya lånet med en lägre ränta än tidigare. Då behöver du dock vara säker på att du klarar av att betala det nya lånet och att kostnaden blir lägre på sikt.

Exempel på hur du kan lösa dyra lån och krediter

 • Betala av lånen i förtid
 • Samla små lån och krediter i ett stort lån

Hur hittar jag lån med betalningsanmärkning till låg ränta?

De flesta gånger får du betala högre ränta när du har en betalningsanmärkning än om du inte hade haft det. Men det betyder inte att du inte kan påverka din ränta och göra vad du kan för att den ska bli så låg som möjligt.

Jämför olika långivare

Även om alla långivare tar med din ekonomiska situation i beräkningen betyder inte det att alla gör samma bedömning. Medan en del lägger större vikt vid betalningsanmärkningar kan andra lägga större vikt på andra aspekter.

Därför behöver du inte nöja dig med första bästa ränta för att du har en betalningsanmärkning. Ta reda på vilken ränta och vilka villkor du kan få hos olika långivare, och ta lån hos den som kan ge dig det bästa erbjudandet.

Ett enkelt och kostnadsfritt sätt att jämföra är att använda sig av en låneförmedlare. Då kan du få svar från flera långivare med en enda ansökan och kreditupplysning.

Använd bostad eller bil som säkerhet

Att ha en säkerhet för lånet ökar chansen att få bättre ränta på sitt lån. Det är inte bara när du köper bostad eller bil som du kan ange denna som säkerhet, utan de kan även fungera som säkerhet för andra syften. Till exempel är det vanligt att belåna bostaden för att finansiera en renovering.

Förbättra din ekonomi

Betala av dina skulder eller förhandla upp din lön. Om dina förutsättningar förbättras har du större chans att kunna förhandla dig till en bättre ränta med banken eller långivaren.

Vänta med lånet tills betalningsanmärkningen försvinner

Om du inte tvunget behöver lånet med en gång är det inte så dumt att faktiskt avvakta med lånet tills betalningsanmärkningen försvinner. Förmodligen kommer du kunna få bättre ränteerbjudanden då än medan anmärkningen fortfarande finns kvar.

Ansök om lån med medsökande eller borgensman

Du kan öka dina chanser att få ett lån genom att ansöka tillsammans med någon annan. Det kan vara särskilt aktuellt om din ekonomi inte är på topp, till exempel om du har en betalningsanmärkning eller saknar fast inkomst.

Eftersom flera personer blir betalningsansvariga för lånet ökar chanserna att lånet blir beviljat. Att tryggheten för banken ökar kan också ge dig bättre ränta.

En medsökande eller medlåntagare är en andra person som står med på lånet och har samma ansvar och skyldigheter som dig som är huvudsökande för lånet.

Du kan också be någon vara borgensman åt dig. Det innebär att personen går in och betalar skulden om du inte själv skulle kunna göra det.

Vanliga frågor om Låna med betalningsanmärkning

Kan man ta lån med betalningsanmärkning?

Ja, det går att ta lån med betalningsanmärkning, men det är svårare än om du inte hade haft betalningsanmärkningen. Det är bara vissa långivare som accepterar betalningsanmärkningar, och dina villkor kan bli sämre på grund av den risk som långivaren tar om de lånar ut pengar till dig.

Vad innebär en betalningsanmärkning?

En betalningsanmärkning innebär att du vid något tillfälle inte har skött en betalning och att den skulden har gått vidare till Kronofogden. Betalningsanmärkningar finns registrerade hos kreditupplysningsföretagen i tre år och påverkar dina möjligheter att bland annat söka lån.

Kan jag låna pengar till hus trots betalningsanmärkning?

Ja, det går att låna pengar till hus trots att du har en betalningsanmärkning. Du bör i så fall vända dig till långivare som inriktar sig specifikt på personer med betalningsanmärkning, eftersom de största långivarna inte brukar bevilja bolån i det fallet.

Kan jag ta lån med direkt utbetalning när jag har betalningsanmärkning?

Ja, det finns långivare med direkt utbetalning som accepterar betalningsanmärkningar. Tänk dock på att snabba lån ofta är dyrare och ingen långsiktig lösning om du har problem att betala dina nuvarande kostnader.

Får jag snabbt svar när jag ansöker om lån med betalningsanmärkning?

Ja, oftast kan du få svar direkt på skärmen eller inom ett dygn när du jämför eller ansöker om lån på nätet.

Kan jag ta lån med betalningsanmärkning utan kreditupplysning?

Nej, det går inte att ta några lån utan kreditupplysning. Har du betalningsanmärkningar kommer långivaren att se det oavsett vilket kreditupplysningsföretag de använder.

Kan jag ta små lån med betalningsanmärkning?

Ja, små lån brukar gå bra att få även om du har betalningsanmärkning.

Kan jag ta större lån med betalningsanmärkning?

Ja, hos vissa långivare kan du ta större lån när du har betalningsanmärkning, men villkoren kan vara hårdare för sådana lån.

Kan jag signera lånet med BankID när jag har betalningsanmärkning?

Ja, du signerar lånet som vanligt med BankID när du har betalningsanmärkning.

Kan jag få lån med betalningsanmärkning utan fast inkomst?

Har du ingen fast inkomst och dessutom en betalningsanmärkning är det inte särskilt bra förutsättningar för att få ett lån. Du behöver ha möjlighet att betala tillbaka lånet för att långivaren ska godkänna dig som låntagare. En lösning kan vara att ansöka med en medsökande eller borgensman.