Ett omstartslån är ett speciellt utformat lån för dig som behöver en nystart och få bättre koll på din ekonomi, men inte har tillräckligt god kreditvärdighet för att ta ett ”vanligt” lån. Ett omstartslån kan även kallas för ett skuldfinansieringslån eller ett saneringslån.

När kan jag ta ett omstartslån?

Du kan ansöka om ett omstartslån för att förbättra din ekonomiska situation genom att betala av skulder, gamla lån och krediter. Även du som har skulder hos Kronofogden kan ta ett omstartslån, men då måste de i regel vara äldre än sex månader.

Omstartslån kan vara ett bra alternativ för dig som

  • Har flera mindre lån och skulder
  • Vill förbättra din kreditvärdighet
  • Tycker att det är svårt att bli skuldfri
  • Känner dig motiverad att förbättra din ekonomiska situation

Fördelar och nackdelar med omstartslån

Som med så mycket annat här i livet finns det både fördelar och nackdelar med att ta ett omstartslån, och här nedanför kan du läsa mer om dem.

Fördelar

  • Möjlighet att sänka räntan. Att samla alla lån hos en och samma långivare brukar vanligtvis leda till att du får en lägre ränta. Om du dessutom kan baka in alla dina lån och krediter i ditt bolån kan du få en ännu lägre ränta.
  • Dina månadskostnader kan sjunka. Eftersom räntan i regel blir lägre när du samlar alla dina lån hos en långivare minskar också kostnaderna för ditt lån. Förutom lägre ränta sparar du även pengar på andra avgifter som till exempel aviavgifter.
  • Du får större kontroll på din ekonomi. Att samla alla dina krediter och lån under ett och samma lån gör att du har bättre koll på dina återkommande utgifter. Det är mycket lättare att hålla koll på en utgift i stället för fem olika utgifter.

Nackdelar

  • Risk för högre ränta. Att samla alla lån hos en och samma långivare innebär inte att du automatiskt får en lägre ränta. Det kan faktiskt hända att du får en högre ränta med ett omstartslån på grund av hur din ekonomi har sett ut. Dålig kreditvärdighet och många betalningsanmärkningar är en indikation på att du inte har skött din ekonomi tidigare och inte betalat tillbaka dina skulder i tid. För långivaren utgör du en större risk, vilket kan resultera i en högre ränta.
  • Risk för oseriösa långivare. När du ansöker om ett omstartslån bör du gå igenom alla låneerbjudanden noggrant så att det inte tillkommer höga uppläggningsavgifter, aviavgifter eller andra avgifter som kan ligga dolda. Innan du tecknar ett lån bör du alltid se över din ekonomi. Att teckna ett nytt lån för att lösa mindre lån kan leda till att du får större skulder än innan.

Hur fungerar ett omstartslån?

Ett omstartslån hjälper dig att samla alla dina skulder i ett lån hos en och samma långivare, i stället för att ha flera krediter och många små skulder eller lån hos olika långivare. Det ger dig som sagt i regel en betydligt bättre ränta, vilket i sin tur innebär lägre månadskostnader.

Oftast kan du välja om du ska ta omstartslånet med eller utan säkerhet, men det beror på långivarens villkor. 

Omstartslån med säkerhet

Väljer du att ta ett omstartslån med säkerhet kommer långivaren kräva att du lämnar något i pant för lånet, till exempel din bostad, din sommarstuga eller bilen. Om du av någon anledning inte skulle kunna betala tillbaka lånet inom avtalstiden har långivaren rätt att ta bostaden eller bilen. Eftersom ett omstartslån med säkerhet utgör en lägre risk för långivaren har du större chans att få en lägre ränta.

Vissa långivare kan även acceptera en borgensman som säkerhet för omstartslånet. Borgensmannen blir betalningsansvarig om du inte kan betala tillbaka lånet inom den tid som du och långivaren har kommit överens om.

Omstartslån utan säkerhet

Tar du ett omstartslån utan säkerhet behöver du inte lämna något i pant hos långivaren. Sådana lån har oftast något högre ränta eftersom långivaren tar en större risk när de lånar ut pengar till dig. Omstartslån utan säkerhet är i princip vanliga privatlån

Vem kan få ett omstartslån?

Kraven för att få ett omstartslån kan variera något mellan olika långivare, så kolla upp vad som gäller där du vill ansöka. Men här nedanför listar vi grundvillkoren som gäller hos de allra flesta. 

Du kan få ett omstartslån om du

  • Är över 18 år
  • Är folkbokförd i Sverige
  • Har en regelbunden inkomst (vissa fall behöver du ha en viss månadsinkomst)
  • Inte har aktiva skulder hos Kronofogden som är yngre än sex månader
  • Visar att du har för avsikt att lösa gamla lån och skulder

Kan man få omstartslån trots betalningsanmärkningar?

Ja, omstartslån är ju utformade för att passa dig som kanske har haft det lite trassligt med ekonomin, så även du som har betalningsanmärkningar kan få ett omstartslån. Du måste dock fortfarande uppfylla kraven du ser här ovanför.

Ska jag ta omstartslån med eller utan borgensman?

Om du ska ansöka om omstartslån med eller utan borgensman beror på hur din situation ser ut. Är din kreditvärdighet inte den bästa kan en borgensman öka dina chanser att bli beviljad lån, och dessutom få en bättre ränta.  Ansöker du om omstartslån utan en borgensman är det bara din kreditvärdighet och återbetalningsförmåga som avgör om du får lån och vilken ränta långivaren i så fall är villig att erbjuda dig.

Så ansöker du om omstartslån

Hur du ansöker om omstartslån kan variera något beroende på vilken långivare du väljer, men här nedanför ser du hur det går till på ett ungefär. Oavsett hos vilken långivare du ansöker är det i regel mycket enkelt och du brukar få besked relativt snabbt.

Ansök om omstartslån – 8 enkla steg

  1. Gå till långivarens hemsida.
  2. Välj en ansökan om omstartslån och fyll i uppgifter som lånebelopp, återbetalningstid, din inkomst och om du har någon medsökande på lånet.
  3. Skicka in och signera med BankID.
  4. Långivaren gör en kreditupplysning på dig och bedömer din ansökan.
  5. Vänta på besked och ett erbjudande.
  6. Ansöker du via en låneförmedlare kan du få flera erbjudanden på bara en ansökan – jämför i så fall dessa och välj det som du tycker passar bäst. Om du inte vill acceptera något behöver du inte det.
  7. Får du ett erbjudande du vill gå vidare med godkänner du och signerar avtalet digitalt.
  8. Långivaren betalar ut pengarna till ditt konto.

Hur lång är utbetalningstiden för omstartslån?

Utbetalningstiden varierar mellan olika långivare, och det kan även variera beroende på vilken bank du har ditt konto hos. Kolla vad som gäller med din långivare.

Vanliga frågor om omstartslån

Kan jag få omstartslån utan medsökande?

Ja, om din kreditvärdighet är tillräckligt god kan du få omstartslån utan en medsökande. Men en medsökande kommer helt klart förbättra dina förutsättningar, och du har dessutom större chans att få en lägre ränta på lånet.

Kan man ta ett omstartslån trots skuld hos Kronofogden?

Ja, du kan få omstartslån trots att du har skulder hos Kronofogden. Det kan dock finnas krav på att skulderna ska vara äldre än sex månader.

Kan man ta omstartslån utan UC?

De allra flesta långivare som erbjuder omstartslån använder UC som kreditupplysningsföretag, så det kan med andra ord bli svårt.

Hur stort omstartslån kan jag få?

Teoretiskt sett kan du få omstartslån på upp till 600 000 kronor (maxbelopp för många privatlån), men i praktiken är det din kreditvärdighet och återbetalningsförmåga som avgör hur mycket du får låna. Har du en medsökande på lånet kan du i regel få ett större lånebelopp.

Kan man få omstartslån med många förfrågningar?

Har du många förfrågningar (kreditupplysningar) hos exempelvis UC kan det bli svårare att få omstartslån, men omöjligt är det inte. Vissa långivare väljer att lägga större fokus på din ekonomiska situation i helhet och kan bevilja lån även om du har många förfrågningar.