Betalningsanmärkning
En betalningsanmärkning är en notering hos ett kreditupplysningsregister som visar att du inte har betalat en skuld i tid. Betalningsanmärkningen utfärdas av kreditupplysningsföretagen och kommer synas i ditt register om till exempel en långivare eller hyresvärd gör en kreditprövning på dig. På den här sidan går vi igenom vad det innebär att få en betalningsanmärkning, hur länge den finns kvar och vilka möjligheter du har att få lån med en eller flera anmärkningar.
Varför får man en betalningsanmärkning?
Det finns flera orsaker till varför en betalningsanmärkning utfärdas, och här nedanför listar vi några av de vanligaste.
En betalningsanmärkning kan till exempel bero på att du har
- Missat eller helt enkelt inte kunnat betala en räkning eller faktura
- Fått beslut om betalningsskyldighet av Kronofogden på grund av att du inte har bestridit ett betalningskrav
- Uteblivit från en förhandling i tingsrätten
- Missbrukat en kredit, ett lån eller bankkonto
- Försatts i konkurs
- Fått beslut om skuldsanering
- Genomgått misslyckade utmätningsförsök
Vad innebär det att få en betalningsanmärkning?
Att få en betalningsanmärkning visar att du som privatperson eller juridisk person (för aktiebolag) inte har betalat en skuld inom den tid som varit avtalad. Betalningsanmärkningen finns i ditt kreditregister hos kreditupplysningsföretagen och syns när någon gör en kreditprövning på dig, till exempel en långivare i samband med att du ansöker om lån.
Vissa banker och långivare, framför allt de större, godkänner inte låneansökningar om personen i fråga har betalningsanmärkningar, oavsett bakomliggande orsak. Det beror på att en anmärkning kan vara ett tecken på sämre ekonomiska förutsättningar, vilket i sin tur innebär en större risk för banken.
Det kan alltså bli lite svårare att till exempel få lån med betalningsanmärkningar (men det är inte omöjligt). Och även om lånet blir beviljat får man i de flesta fall vara beredd på en högre ränta än om man hade varit fri från anmärkningar.
Finns det olika typer av betalningsanmärkningar?
Ja, man kan dela in betalningsanmärkningar i två olika kategorier: enskilda och allmänna. Enskilda betalningsanmärkningar är betalningskrav från den privata sektorn och kan till exempel avse obetalda hyror, leverantörsskulder eller en varukostnad som inte har betalats i tid.
Allmänna betalningsanmärkningar är betalningskrav från den offentliga sektorn och kan utfärdas om en privatperson eller ett företag till exempel inte har betalat böter, skatt, en avgift eller studiemedel inom den tid som avtalats.
Hur utfärdas en betalningsanmärkning?
Innan en betalningsanmärkning utfärdas får du som är skyldig någon pengar givetvis möjlighet att betala skulden. Du kommer alltså inte få en anmärkning bara på grund av att du inte har betalat en räkning i tid. Du ser hur det brukar gå till på ett ungefär här nedanför.
En betalningsanmärkning brukar utfärdas så här
- Borgenären som vill få in betalningen från dig skickar en eller flera påminnelser (med eller utan avgift).
- Betalar du inte skulden tar ett inkassoföretag över indrivningen av skulden och skickar en ny faktura till dig. Fakturan innehåller det ursprungliga skuldbeloppet, men även extra avgifter som till exempel dröjsmålsränta och inkassoavgift.
- Kan du fortfarande inte betala skulden kommer ärendet gå vidare till Kronofogden, vilket innebär ytterligare kostnader.
- Kreditupplysningsföretagen får information om din obetalda skuld och noterar då det i ditt kreditregister, i form av en betalningsanmärkning.
Vilken information visar en betalningsanmärkning?
I ditt kreditregister finns information om antalet betalningsanmärkningar, om det är enskilda eller allmänna anmärkningar, när anmärkningen eller anmärkningarna registrerades och hur stort skuldbeloppet är.
Hur länge har man en betalningsanmärkning?
För privatpersoner finns anmärkningen kvar i kreditupplysningsföretagens register i tre år, och för företag är det fem år som gäller. Betalningsanmärkningen kommer alltså att synas även efter att du har betalat skulden.
Något som är bra att veta om är att en betalningsanmärkning är synlig hos alla kreditupplysningsföretag, även hos UC, Creditsafe och Dun & Bradstreet. Din anmärkning kommer med andra ord att synas oavsett vilket kreditupplysningsföretag till exempel en långivare eller bank använder.
Hur kan man kolla om man har en betalningsanmärkning?
Du kan ta reda på om du har betalningsanmärkningar genom att göra en kreditupplysning på dig själv, till exempel hos UC.
Kan man få lån med betalningsanmärkningar?
Som vi nämnde i början kan det bli svårare att få låna med betalningsanmärkning, men det är absolut inte omöjligt. Det beror helt på vilket slags lån det gäller, hos vilken långivare du ansöker och hur din ekonomiska situation ser ut i övrigt.
Tänk på! Mindre lån är enklare att få med betalningsanmärkning, men något som är viktigt att tänka på är att dessa lån ofta har betydligt högre ränta (vissa klassas som högkostnadskrediter) än andra typer av lån och ofta även kortare återbetalningstid. Betalningsanmärkningar är dessutom en faktor som pressar upp räntan ytterligare, som kompensation för att långivare tar en större risk.
Däremot är det upp till dig att fundera på om du verkligen ska ta på dig ett lån. Särskilt om du har fått betalningsanmärkningar på grund av att du inte har haft ekonomisk möjlighet att betala en räkning eller faktura. Lån medför alltid vissa kostnader och kan du inte betala dem inom den avtalade tiden kan konsekvenserna bli svåra och långdragna.
Så kan du undvika att få betalningsanmärkningar
För att bli av med sin betalningsanmärkning räcker det inte bara med att betala skulden som orsakat den, utan anmärkningen finns ju som sagt kvar i registret i tre år efter den utfärdades. Så det bästa är helt enkelt att försöka undvika att få en anmärkning över huvud taget.
3 tips för att minska risken för betalningsanmärkningar
- Betala räkningar och fakturor i god tid. Det enklaste sättet att minimera risken för betalningsanmärkningar är att hålla koll på räkningar och fakturor och betala dem i så god tid som möjligt innan förfallodatum. Vet du med dig att du har lätt att glömma är autogiro den bästa lösningen. Du kan också ta för vana att sätta påminnelser om kommande betalningar direkt i mobilen. Välj också ett fakturaalternativ som passar bäst för dig: det finns till exempel ofta möjlighet att välja mellan pappers- och e-faktura.
- Kontakta borgenären direkt om du har betalningsproblem. Får du ekonomiska svårigheter som gör att du inte kommer kunna betala en skuld inom den avtalade tiden är det viktigt att du kontaktar borgenären (långivaren eller personen som du är skyldig pengar) direkt, innan ärendet går vidare till Kronofogden. Du får då förklara situationen och höra om det skulle vara möjligt att ändra betalningsplanen. Eftersom skuldägare vill ha tillbaka sina pengar är de ofta tillmötesgående bara man är ärlig och visar att man vill betala.
- Bestrid felaktiga betalningskrav omedelbart. Om du skulle få ett felaktigt betalningskrav bör du kontakta företaget eller personen som du fått kravet av så snart som möjligt och bestrida det. Skriv ett brev och förklara varför det inte stämmer och ange även datum. Ta en kopia av brevet som du sparar. Har skuldägaren ett inkassobolag bör du göra samma sak där.