För att starta ett nytt företag behövs pengar. Det finns flera sätt att få in de pengarna, men de flesta nya egenföretagare kommer behöva ta ett lån någon gång under processen. Vi guidar dig bland alternativen som finns och vad du behöver tänka på när du ska låna pengar till ett nystartat företag.

Kan ett nystartat företag låna pengar?

Ja, ett nystartat företag kan låna pengar. Det finns dock en del saker som du behöver förbereda och tänka på för att ha så bra chanser som möjligt och hitta rätt lån.

Vissa långivare erbjuder specifika lån för dig som vill starta igång en helt ny verksamhet. Det är också möjligt att få ett vanligt företagslån, men det är betydligt svårare om ditt företag inte har funnits så länge på marknaden. Det kan passa bättre efter några månader när du har en fungerande verksamhet och vill utveckla den vidare.

Det finns flera sätt att finansiera ett nytt företag

Det finns olika typer av lån och långivare du kan vända dig till för att finansiera ditt nystartade företag. Vad som passar dig beror på vilken fas ditt företag befinner sig i. Ibland kan det behövas en kombination av flera lån och stöd för att du ska få ihop beloppet du behöver.

Starta eget-lan för att komma igång

För att börja tjäna pengar och så småningom gå runt ekonomiskt behöver du först ha medel att starta igång verksamheten. Det är då du kan ta ett starta eget-lan. Lånet är precis vad det låter som – ett lån som används för att starta upp ett helt nytt företag. 

Eftersom det här lånet riktar sig specifikt till nystartade företag behöver du inte visa upp någon tidigare bokföring eller omsättning för företaget. I stället gäller det att du kan sälja in dig och din affärsidé hos långivaren och visa vad du vill göra i framtiden.

Vanliga krav för starta eget-lan

 • Registrering hos Bolagsverket
 • F-skattesedel
 • Säkerhet eller borgen
 • Inga tidigare konkurser
 • Inga betalningsanmärkningar

Vanliga företagslån som nystartat företag

Du kan även söka ett vanligt företagslån hos en vanlig bank eller annan långivare. Det händer att nystartade företag kan få lån där, framför allt hos mindre, mer nischade långivare.

Du får dock vänta dig att kraven är höga. Många långivare på marknaden föredrar att låna ut pengar till etablerade företag. När du inte har hunnit få någon större omsättning ännu ser långivaren det som en större risk att låna ut pengar till dig.

Nya företag som har varit verksamma i minst sex månader kan ha lite fler långivare att välja mellan. Har du precis startat företaget är alternativen troligen färre.

Jämför lån som ny företagare
 • Ansök om lån oavsett företagsform
 • Jämför lån hos 20 långivare
 • Bara en kreditupplysning

Almi erbjuder lån till nya företagare

Almi är ett statligt bolag som lånar ut pengar till nystartade företag. Deras lån finns specifikt för att komplettera lån från långivare på den ordinarie marknaden. Får du inte låna så mycket som du behöver kan Almi alltså vara lösningen.

När Almi sätter villkoren för ditt lån utgår de mindre från ekonomin än vad klassiska långivare gör. I stället utgår de från dig som person, vad du har för ambitioner och planer för företaget och hur väl du bedöms kunna konkurrera med andra företag.

Därmed kan det vara lättare att få ett lån via Almi än ett vanligt företagslån. Däremot finns risken att räntan och övriga kostnader blir högre. Det beror på att de inte får konkurrera med andra långivare.

Utöver lån kan Almi också ge råd och information kring företagande. Det är ett utmärkt tillfälle att fråga någon om saker du funderar på inför företagsstarten.

Andra sätt att finansiera ett nytt företag

Det finns även sätt att finansiera ett nytt företag utan företagslån. Det kan vara en lösning om du har svårt att få lån beviljat, eller om du bara vill hitta andra möjligheter utan att företaget blir skyldig pengar.

Alternativ till företagslån för nystartade företag

 • Eget kapital. Har du egna pengar undanlagda kan du använda dem för att satsa på din affärsidé.
 • Privatlån. Har du lättare att få privatlån än företagslån kan det vara en lösning, framför allt om du startar en enskild firma.
 • Factoring. Att belåna eller sälja sina fakturor är ett sätt för aktiebolag att få in pengar innan kunder har betalat. Men det är först när du byggt upp en betalande kundbas som det är aktuellt.
 • Crowdfunding. Något som blir allt vanligare är att via en webbplats presentera din idé för privatpersoner eller andra företag som kan bidra med pengar om de vill hjälpa dig genomföra den. Då märker du också vilken efterfrågan som finns.
 • Starta eget-bidrag. De första månaderna som företagare kan du få starta eget-bidrag från Arbetsförmedlingen. Prövningen för bidraget liknar prövningen för lån, och det krävs också att du är inskriven som arbetslös.

Hur får jag lån till ett nystartat företag?

Det allra viktigaste är att du förbereder dig noggrant innan du ansöker om företagslån. Tänk noga igenom vilket lån du behöver och hur du ska använda pengarna i verksamheten för att de ska generera intäkter.

Saker du bör förbereda innan du söker lån

 • Ha en färdig och utförlig affärsplan.
 • Lägg upp framtidsplaner och visioner för företaget.
 • Ordna referenser som långivare kan kontakta.
 • Ha en tydlig startbudget.
 • Ha säkerheter eller borgensman beredda för lånet.
 • Öva på argument till varför långivaren ska tro på just dig och ditt företag.

Se på förhandlingen med långivaren som att du säljer in dig själv och dina idéer. Ditt mål är att långivaren ska tro på dig och ditt företag. Att låna ut pengar till nya företagare är alltid en chansning, och därför behöver du övertyga långivaren att det kommer att löna sig.

Öva på att vad du ska säga i förväg, så att du kan presentera dina idéer för långivaren på ett professionellt sätt.

Välj rätt långivare

Det gäller också att hitta rätt långivare för just ditt företag. Även om de flesta tittar på samma faktorer kan bedömningen skilja sig åt.

Till exempel är mindre, nischade långivare ofta öppna för att låna ut till nya företagare. Hos större banker kan det ibland tyckas omöjligt att få lån om du inte har drivit ditt företag så länge.

Saker att tänka på när du väljer långivare

 • Jämför innan du bestämmer dig. Nöj dig inte med första bästa långivare, utan se över dina alternativ. Här på Låneguiden kan du jämföra företagslån från olika långivare, och även hitta låneförmedlare som kan hjälpa dig hitta de bästa villkoren.
 • Kolla långivarens syn på nya företag. Vissa långivare är mer öppna för nystartade företag än andra. Läs därför på om långivarna och om de har några särskilda erbjudanden för nyföretagare.
 • Överväg en mindre långivare. Det är sällan hos storbankerna som nya företag har störst chans till lån, utan snarare hos små långivare. Utgå från storleken till ditt eget företag och kolla upp långivare som matchar.

Förbered dig för svåra frågor

En bra långivare ställer frågor som hjälper dig att tänka igenom dina företagsplaner. De kan exempelvis måla upp scenarion som kan dyka upp om företagandet inte går som du planerat. Förbered dig genom att själv fundera på sådana scenarion och hur du ska hantera dem.

Exempel på frågor som långivaren kan ställa

 • Vad händer om du blir sjuk? Kan du fortfarande driva företaget?
 • Vad gör du om du förlorar många stora kunder?
 • Hur gör du om kunderna inte betalar i tid?

Frågor av det här slaget är ett tecken på att du har hittat en bra långivare som vill vara till hjälp. Men kom ihåg att även en bra långivare inte lånar ut pengar utan att vara säkra på att få tillbaka dem, med ränta. Var därför självsäker när du svarar på frågorna.

Kan jag låna till nystartat företag med betalningsanmärkning?

Det beror på många olika faktorer. Först och främst spelar det roll om det är ditt företag som har betalningsanmärkningen eller du som privatperson.

Har du enskild firma påverkar privata betalningsanmärkningar bedömningen på ditt företag. Driver du å andra sidan ett aktiebolag är företaget frånkopplat dig som person. Då är det bara företagets ekonomi som spelar in, det vill säga om du lyckas få ett företagslån utan personlig borgen.

Tänk på! Har du eller företaget betalningsanmärkningar bör du fundera ett extra varv på om du faktiskt bör ta ett lån. Klarar du av att betala lånets kostnader i tid?

Olika långivare har olika syn på betalningsanmärkningar. Storbankerna säger nej direkt om du har anmärkningar sedan tidigare. Mindre långivare kan ibland vara mer tillåtande.

Däremot får du vänta dig att du får låna mindre pengar om du har betalningsanmärkning, och till högre ränta.

Vanliga frågor om lån till nystartat företag

Vilka företagslån finns för nya företag?

Nystartade företag kan få vanliga företagslån, men det är oftast bara möjligt hos mindre långivare. Det finns även specifika starta eget-lan du kan teckna, och lån till nystartat företag hos Almi.

Vad kostar det att låna till nystartat företag?

Vad det kostar att låna beror på vilken ränta du får och vilka andra avgifter långivaren tar ut. Räntan beror i sin tur på hur stor risk du utgör för långivaren. Jämför kostnader hos olika långivare och visa när du ska ansöka att du har tagit med alla låneutgifter i din budget.

Vad krävs för att få företagslån till nystartat företag?

Långivare brukar kräva att ditt företag är registrerat hos Bolagsverket och har F-skattesedel. Du brukar även behöva lämna säkerhet eller gå i borgen för lånet. Många kräver också att du inte har några betalningsanmärkningar och inte har drivit företag förut som gått i konkurs.

Kan nystartade företag få bidrag från Arbetsförmedlingen?

Ja, är du inskriven på Arbetsförmedlingen och vill starta ett företag kan du ansöka om starta eget-bidrag från dem. Det kan räcka en bra bit för att finansiera din företagsstart.

Hur ökar jag chansen till lån för mitt nystartade företag?

Du kan öka din chans till lån genom att vara noga förberedd inför förhandlingen med långivaren. Visa att du har en tydlig plan för hur lånet ska användas och att din affärsidé håller på lång sikt på marknaden. Ha även säkerheter och referenser redo.