Hitta bästa blancolånet med lägst ränta

Innan du ansöker om ett blancolån bör du jämföra flera långivares erbjudanden. I vår jämförelsetabell längst upp på sidan kan du enkelt se vilka långivare som har lägst ränta på blancolån.

Förutom räntan bör du även titta på återbetalningstiden. Du vill ha en återbetalningstid som är tillräckligt lång för att du ska klara av att betala tillbaka blancolånet. Samtidigt vill du inte ha en för lång återbetalningstid eftersom det leder till högre räntekostnader.

Bättre kreditvärdighet ger lägre ränta

Vad som är en bra ränta på ett blancolån är svårt att säga eftersom räntan baseras på din kreditvärdighet och betalningsförmåga. Oavsett hur din ekonomiska situation ser ut kan räntan dock inte bli hur hög som helst. Det beror på det räntetak och kostnadstak som finns.

  • Räntetak En långivare får inte ta ut en ränta som är högre än 40 procentenheter över Riksbankens styrränta.
  • Kostnadstak – Kostnaden för ett blancolån får aldrig överstiga själva lånet. Lånar du 10 000 kronor får kostnaden för lånet aldrig överstiga 10 000 kronor. 

Vad är ett blancolån?

Ett blancolån, eller privatlån som det ofta kallas, är ett lån utan säkerhet. Summan brukar ligga på 5 000–500 000 kronor. Skillnaden mellan ett lån utan säkerhet och ett lån med säkerhet är att låntagaren inte lämnar någon pant som garanti för att lånet betalas tillbaka. 

Med t.ex. ett billån, det vill säga ett lån med säkerhet, fungerar bilen som säkerhet för lånet. Om inte låntagaren kan betala lånet har långivaren rätt till bilen.

Eftersom ett blancolån saknar säkerhet är räntan högre än för ett lån med säkerhet. Räntan sätts individuellt baserat på din ekonomiska situation, men vanligtvis ligger den mellan 3 och 30 procent.

Räkna ut vad ett blancolån kostar

Med hjälp av kalkylatorn nedan kan du se vad månadskostnaden för ett blancolån skulle bli vid olika räntenivåer. Tänk på att andra avgifter såsom uppläggningsavgift kan tillkomma.

Privatlån

kr
%
kr/mån

Månadskostnad

kr/månad

Då kan du ta ett blancolån

  • När du själv vill bestämma vad pengarna ska gå till. Med ett blancolån är det helt fritt för dig att bestämma vad pengarna ska användas till.
  • För att samla dina lån. Har du flera lån kan du samla dem i ett blancolån. Det innebär helt enkelt att du tar ett större blancolån för att betala av dina andra mindre lån. Då blir det lättare för dig att få en överblick över dina skulder. Dessutom får du ned dina räntekostnader.

Då bör du inte ta ett blancolån

  • När du har ekonomiska svårigheter. Har du svårt att klara ekonomin ska du inte dra på dig fler skulder genom att låna ännu mer pengar.
  • När du inte behöver pengarna. Du ska aldrig ta ett blancolån bara för att det är snabba pengar. Låt det ta lite tid i stället och spara ihop pengarna, så slipper du bli skuldsatt.

I samband med att du tar ett blancolån kan du ofta teckna ett låneskydd. Låneskyddet är en försäkring som de flesta långivare erbjuder. Det finns ofta två typer av låneskydd, ett som skyddar vid dödsfall och ett som skyddar vi inkomstbortfall. Ett låneskydd skyddar dig och din partner ifall er ekonomi behöver stöd eller tillskott.

Tänk på! Kostnaden för ett låneskydd, vad skyddet täcker och hur stort ersättningsbeloppet är varierar mellan olika långivare. Läs alltid långivarens försäkringsvillkor innan du tecknar något låneskydd.

Ett blancolån kan täcka din kontantinsats

För att kunna köpa bostad i Sverige krävs en kontantinsats på minst 15 procent av köpesumman. Har du inte pengarna som krävs för kontantinsatsen kan du ta ett kontantinsatslån.

Fördelar med att använda blancolån till kontantinsats

  • Du behöver inget eget kapital. Fördelen med att ta ett blancolån för att finansiera bostaden är att du inte behöver något eget kapital.

Nackdelar med att använda blancolånet till kontantinsats

  • Högre bostadskostnad. Om du tvingas ta ett blancolån för att finansiera kontantinsatsen innebär det högre boendekostnader för dig eftersom du då ska betala av både bolånet och blancolånet.
  • Högt lånebelopp och hög ränta. För att kunna finansiera en kontantinsats med ett blancolån måste du ofta låna flera hundra tusen. Utöver det är räntan på blancolån ganska hög vilket betyder att du kommer betala väldigt mycket pengar i bara räntekostnader.

Tänk på! Du kan spara tusentals kronor i månaden om du bara tar ett bolån i stället för både bolån och blancolån.

Det är svårare att ta ett blancolån med betalningsanmärkningar

Du kan låna pengar trots betalningsanmärkning. Utbudet av långivare är dock något mindre och du får räkna med en högre ränta än om du inte hade haft någon betalningsanmärkning. Vilken ränta du i slutändan får påverkas dock av din nuvarande ekonomiska situation.

En betalningsanmärkning behöver inte alltid säga något om din nuvarande ekonomi, men om den gör det bör du undvika blancolån. Är du skuldsatt och har betalningssvårigheter ska du inte dra på dig nya skulder. Du riskerar att hamna i en ännu djupare ekonomisk kris om du tar ett blancolån trots betalningsanmärkning och osäker ekonomi.

Vissa långivare gör kreditupplysning via andra företag än UC

Alla Sveriges långivare är skyldiga enligt lag att genomföra en kreditupplysning innan de beviljar ett blancolån. Du kan alltså inte få ett blancolån utan kreditupplysning. Kreditupplysningen görs av ett kreditupplysningsföretag som långivaren använder sig av, vanligast i Sverige är UC.

Har du många kreditupplysningar hos UC kan det försvåra dina chanser att få ett blancolån hos en långivare som använder sig av just UC. Då kan du i stället ansöka om ett blancolån hos en långivare som använder ett annat kreditupplysningsföretag. Hos det kreditupplysningsföretaget syns inte dina tidigare kreditupplysningar och det blir lättare att få ditt blancolån beviljat.

Exempel på andra företag som gör kreditupplysningar

Krav för att få blancolån

Kraven för att få blancolån skiljer sig åt mellan olika långivare. Några krav är dock vanligare än andra.

Vanliga krav från långivarna

  • Ålderskrav. Alla långivare har ett ålderskrav på minst 18 år, men vissa långivare har ett ålderskrav som är högre än så. 
  • Inkomstkrav. Många låntagare måste uppfylla ett inkomstkrav för att beviljas ett blancolån. Kravet varierar mellan långivare, men många har ett krav på att du ska ha en årsinkomst på minst 100 000 kronor.
  • Ingen skuld hos Kronofogden. De flesta långivarna beviljar inget lån till dig som har en skuld hos Kronofogden.
  • Folkbokförd i Sverige. Ett av de vanligaste kraven är att du som låntagare måste vara folkbokförd i Sverige för att få ta ett blancolån.

Tänk på! Ytterligare krav kan tillkomma beroende på vilken långivare du vänder dig till.

Blancolån är inte alltid en bra lösning

Blancolån för med sig många fördelar men det finns även tillfällen då ett sådant lån inte är bra att ta. Har du ekonomiska bekymmer bör du undvika blancolånet, främst på grund av den höga räntan. Om du inte kan betala tillbaka lånet i tid finns det inte heller någon säkerhet för lånet som långivaren kan ta. 

Finns det möjlighet att ta ett lån med säkerhet bör du göra det. Du får exempelvis lägre ränta om du tar ett billån med bilen som säkerhet än om du tar ett blancolån för att finansiera bilen.

Info! Om du inte klarar av att betala tillbaka blancolånet går ärendet vidare till inkasso och därefter Kronofogden. Det innebär extra hanteringskostnader och påminnelseavgifter. Dessutom riskerar du att få en betalningsanmärkning.

Du ska aldrig ta ett lån om det finns en risk att du inte kommer kunna betala tillbaka det i tid. Ett blancolån bör endast vara aktuellt om du verkligen behöver ett lån och vet att du kan betala tillbaka det i tid.

Så här kan det se ut när man tar ett blancolån

Att ansöka om ett blancolån är enkelt och sker i huvudsak på långivarens hemsida. Processen kan skilja sig mellan olika långivare men ser i regel ut på följande sätt:

  1. Fyll i uppgifter om blancolånet. På långivarens hemsida fyller du i uppgifter om hur mycket du vill låna och hur lång återbetalningstid du vill ha. Därefter fyller du i uppgifter om dig själv och om du lånar med medsökande, om långivaren godkänner det. Hos de flesta långivare signerar du din ansökan med BankID.
  2. Långivaren återkommer med ett låneerbjudande. Långivaren återkommer oftast med ett låneerbjudande till dig inom ett dygn. Du får därefter ta ställning till om du vill acceptera erbjudandet eller inte. En låneansökan är inte bindande och du kan tacka nej om erbjudandet inte är vad du hade hoppats på.
  3. Pengarna betalas ut. När du har godkänt lånet dröjer det 1–3 dagar innan du har pengarna på ditt konto.