Vad är blancolån?

Blancolån är samma sak som privatlån, det vill säga ett lån utan säkerhet som du kan använda till i stort sett vad du vill. Till skillnad från när man tar ett bostadslån eller billån (med bilen som säkerhet) kan man alltså ta ett blancolån utan att lämna något i pant hos banken, men just därför är också räntan i regel högre på blancolån. Däremot har blancolån betydligt lägre ränta än till exempel snabblån och kontokrediter.

Lånebeloppen för blancolån ligger vanligtvis på mellan 10 000 och 600 000 kronor, men precis som för alla typer av lån är det långivarens bedömning av din kreditvärdighet (betalningsförmåga) som avgör hur mycket just du får låna. Återbetalningstiden kan variera mellan olika banker och långivare, och kan i vissa fall vara så lång som upp till 20 år.

Fördelar

  • Kräver ingen säkerhet
  • Kan användas till i princip vad som helst
  • Går ofta smidigt att ansöka om

Nackdelar

Vad krävs för att få blancolån?

  • Du ska vara minst 18 år (vissa långivare kräver att du är äldre än så)
  • Du ska vara folkbokförd i Sverige och ha svenskt personnummer
  • Du måste i regel ha en viss månads- eller årsinkomst (minimigränserna varierar mellan långivarna)
  • Du ska vara skuldfri hos Kronofogden

Exakt vilka krav som gäller för att beviljas blancolån kan skilja sig något mellan olika banker och långivare, men de vi listar här ovanför är grundläggande och gäller hos i princip alla. 

Kan man få blancolån trots betalningsanmärkning?

Ja, man kan få lån trots betalningsanmärkningar, men det kan bli svårare att få sin ansökan beviljad och dina valmöjligheter blir betydligt mer begränsade. Det är nämligen långt ifrån alla långivare som accepterar anmärkningar, särskilt när det gäller större lån. En betalningsanmärkning kan ju vara ett resultat av rent slarv, men det kan ju också vara ett tecken på att du helt enkelt inte har kunnat betala en faktura eller räkning inom avtalad tid.

Tänk på! Även om långivaren accepterar betalningsanmärkningar finns det ofta en gräns för hur många du får ha. Och anmärkningarna måste i regel vara äldre än sex månader för att du ska beviljas lån.

Oavsett varför betalningsanmärkningen har utfärdats sänker den ditt kreditbetyg, vilket ur långivarens synvinkel innebär en större risk för att du inte kommer kunna betala tillbaka pengarna du lånar. Men vissa långivare är som sagt villiga att ta den risken och bedömer din ekonomiska situation i stort. Däremot kommer du troligtvis få en högre ränta än om du inte hade haft några anmärkningar, som kompensation för att långivaren tar en större risk.

Långivare som beviljar blancolån trots betalningsanmärkning

LångivareMaxbeloppRänta
Cashbuddy25 000 kr29,55%
Goodcash50 000 kr25,74%
Enkelfinans600 000 kr5,07–33,46%
Zmarta600 000 kr5,20–29,40%
Daypay20 000 kr39,00%
Extralånet50 000 kr27,95%
Loanstep25 000 kr21,85–38,40%
Moank600 000 kr5,90–15,95%
Lendo600 000 kr4,70–33,75%
Banky150 000 kr29,50%
Brixo100 000 kr19,95%

Så ansöker du om blancolån

  1. Fyll i ansökan på långivarens hemsida. Du får först ange önskat lånebelopp och återbetalningstid, och sedan fylla i personuppgifter och uppgifter som rör din inkomst. Ska du låna med en medsökande anger du även det. I de allra flesta fall får du identifiera dig med BankID innan du skickar in din ansökan.
  2. Vänta på besked från långivaren. Långivaren hanterar din ansökan och gör en kreditupplysning på dig för att säkerställa att din kreditvärdighet uppfyller kraven. Du får vanligtvis besked inom ett dygn, och om långivaren godkänner din ansökan återkommer de med ett låneerbjudande.
  3. Du får pengarna utbetalade till ditt konto. Om du accepterar långivarens erbjudande signerar du låneavtalet och skickar tillbaka det till långivaren. Sedan bör du ha pengarna på ditt konto inom 1–3 bankdagar (utbetalningstiden kan variera beroende på vilken långivare du har valt och hos vilken bank du har ditt konto).

Kan man ansöka om blancolån utan UC?

Ja, om du är ute efter ett mindre lån, som snabblån eller kontokredit, finns det flera långivare som gör sina kreditupplysningar hos ett annat företag än UC. De två vanligaste förutom UC är Creditsafe eller Dun & Bradstreet.

När det gäller långivare som erbjuder mer typiska blancolån och privatlån (det vill säga med högre maxbelopp) är möjligheterna att låna utan UC däremot ytterst begränsade.

Tänk på! Oavsett om långivaren använder UC eller ej görs alltid en kreditupplysning när du ansöker om lån.

Vill du undvika UC för att du har fått flera UC-förfrågningar på kort tid som har påverkat kreditbetyget? Då kan det vara bättre att låta förfrågningarna försvinna ur systemet innan du ansöker om lån. Utbudet av lån och långivare kommer bli betydligt större och du har dessutom större chans att få låna med lägre ränta och bättre villkor.

Långivare som erbjuder blancolån utan UC

LångivareMaxbeloppRänta
Cashbuddy25 000 kr29,55%
Daypay20 000 kr39,00%
Extralånet50 000 kr27,95%
Loanstep25 000 kr21,85–38,40%
Banky150 000 kr29,50%
Brixo100 000 kr19,95%

Vilket blancolån har lägst ränta?

Lendo har den lägsta räntan på blancolån just nu (kontrollerat 2024-05-18). Räntan på blancolån är från 4.70 % men sätts individuellt.

Läs mer & ansök hos Lendo

Räkna ut vad ett blancolån kostar

Med hjälp av kalkylatorn nedan kan du se vad månadskostnaden för ett blancolån skulle bli vid olika räntenivåer. Tänk på att andra avgifter såsom uppläggningsavgift kan tillkomma.

Privatlån

kr
%
kr/mån

Månadskostnad

kr/månad

När bör man undvika blancolån?

Du bör undvika alla slags lån om det finns en risk för att du inte kommer kunna betala tillbaka pengarna i tid, till exempel om du helt saknar inkomst eller redan har flera skulder att betala av.

Ett blancolån bör endast vara aktuellt om du verkligen behöver ett lån och är säker på att din betalningsförmåga är tillräckligt god för att hantera lånekostnaderna.

Källhänvisning

Vanliga frågor om blancolån

Har man ångerrätt på blancolån?

Ja, du har 14 dagars ångerrätt på blancolån.

Får man blancolån med skuld hos Kronofogden?

Nej, med skulder hos Kronofogden kommer du inte att beviljas blancolån. Och eftersom din betalningsförmåga troligtvis är nedsatt är inte detta något du över huvud taget bör ansöka om, utan försök först och främst att förbättra din ekonomiska situation.

Kan man ansöka om blancolån utan kreditupplysning?

Nej, oavsett vilket slags lån du ansöker om gör långivaren alltid en kreditupplysning på dig. Långivaren måste kunna säkerställa att din betalningsförmåga är tillräckligt bra för att hantera lånekostnaderna, och den bedömningen baseras på informationen från kreditprövningen.

Kan man ta blancolån för att täcka kontantinsatsen?

Ja, om din bank (som du tar bolånet hos) accepterar det kan du ta ett blancolån för att finansiera kontantinsatsen (minst 15 procent av bostadens värde) vid ett bostadsköp. Tänk på att räntan på kontantinsatslånet ofta blir högre än på själva bolånet eftersom det inte har någon säkerhet.

Går det att få blancolån utan inkomst?

Nej, för att beviljas blancolån måste du i de flesta fall ha en viss inkomst. Det behöver dock inte alltid vara fast inkomst, men dessa villkor kan variera något mellan olika långivare. Att ha en medsökande på lånet kan öka dina chanser att få låna, eftersom långivaren då bedömer era gemensamma ekonomiska förutsättningar.