Om du vill samla lån utan UC är dina möjligheter något begränsade, men helt omöjligt är det inte. På den här sidan ska vi berätta varför det kan bli svårt att samla lån utan UC, vilka alternativ som finns och vad som är bra att tänka på när det gäller just samlingslån och UC.

Vad innebär det att samla lån utan UC?

Att samla lån utan UC innebär att du ansöker om ett lån som du ska använda för att betala av mindre lån och krediter hos en långivare som använder ett annat kreditupplysningsföretag än UC för sina kreditprövningar. I dagsläget är det dock bara långivare som använder UC som marknadsför specifika samlingslån, som egentligen är helt vanliga privatlån

Vill du samla lån men undvika UC är utbudet begränsat till långivare som erbjuder mindre lån och krediter.

Varför vill man samla lån utan UC?

Många som helst undviker UC har ett lägre kreditbetyg. Det kan till exempel bero på betalningsanmärkningar eller många förfrågningar, det vill säga kreditupplysningar, i UC:s register. De flesta banker och större långivare använder just UC för sina kreditprövningar, vilket innebär att ett lägre UC-score kan påverka möjligheterna att få lån.

Men när det gäller just samlingslån behöver varken många UC-förfrågningar eller betalningsanmärkningar utgöra ett hinder. Möjligheten att samla lån riktar sig nämligen särskilt till personer som vill få bättre kontroll över sin ekonomi, och därför är det snarare regel än undantag att kreditvärdigheten kanske inte är den bästa.

Kan jag samla större lån utan UC?

Nej, i dagsläget finns det ingen långivare som erbjuder större samlingslån som använder ett annat kreditupplysningsföretag än UC för sina kreditprövningar. Som mest verkar du kunna ta samlingslån på 50 000 kronor utan UC, men behöver du ta ett större lån än så är det bara långivare med UC som gäller.

Långivare som inte använder UC kan i stället använda till exempel Creditsafe eller Bisnode. Gemensamt för dessa långivare är att de erbjuder mindre lån och/eller högkostnadskrediter, och de mindre lånen ska du även kunna använda som samlingslån. Men det förutsätter ju att du inte har så stora lån och krediter du vill samla.

Tänk på! Dubbelkolla med långivaren om deras mindre lån kan användas som samlingslån.

Det som är viktigt att tänka på här är att mindre lån och krediter ofta har betydligt högre räntor än större privatlån, och dessutom kortare återbetalningstid.

Är det dyrare att samla lån utan UC?

Ja, det blir oftare dyrare att samla lån utan UC eftersom de ofta har betydligt högre räntor än större privatlån. Lån utan UC är som sagt i regel smålån eller krediter som inte kräver någon säkerhet (och ställer inte heller så höga krav på dig som låntagare), vilket ökar risken för långivaren. Och ju större risk långivaren tar när de lånar ut pengar till dig, desto högre blir också räntan.

Överväg att samla lån med UC i stället

På grund av de höga räntorna på lån utan UC skulle vi rekommendera dig att fundera på om ett lån utan UC verkligen är det bästa valet, eller om det helt enkelt skulle vara mer förmånligt för dig att samla dina lån i ett privatlån med UC.

Som sagt så behöver ett lägre UC-score inte vara något större hinder när du vill samla lån, och du får helt klart ett större utbud av långivare om du kan tänka dig att ansöka om lån med UC. Och behöver du ett större samlingslån har du helt enkelt inget annat val än att vända dig till en långivare som använder UC.

Jämför samlingslån via en låneförmedlare

Använd en låneförmedlare för att snabbt och smidigt jämföra långivare som erbjuder samlingslån. Då tas bara en kreditupplysning på dig, vilket är bättre för ditt kreditbetyg.

Jämför samlingslån via Lendo
  • Jämför upp till 40 långivare
  • Tar bara en kreditupplysning
  • Kostnadsfri ansökan