En kreditupplysning görs alltid i samband med en låneansökan och ger långivaren en bild av din ekonomiska situation och kreditvärdighet. Och det är denna bedömning som avgör om du får ta ett lån, hur mycket pengar du i så fall får låna och vad du ska betala i ränta.

Vad visar en kreditupplysning?

Kreditupplysningen visar information om din ekonomiska bakgrund och nuvarande återbetalningsförmåga. För privatpersoner finns det två typer av kreditupplysningar, närmare bestämt personupplysning och mikroupplysning. Den senare visar i princip bara namn, adress och eventuella betalningsanmärkningar och skulder, medan personupplysningen är mer detaljerad.

Visste du? En mikroupplysning registreras inte, vilket innebär att din kreditbetyg inte försämras.

Här nedanför ser du vilka uppgifter respektive kreditupplysningsform vanligtvis innehåller.

En personupplysning innehåller följande information

  • Personuppgifter, som namn, adress, inkomst, eventuellt äktenskapsförord och om du äger någon fastighet
  • Befintliga lån och krediter
  • Eventuella betalningsanmärkningar och skulder
  • Tidigare kreditupplysningar (under de senaste 12 månaderna)

En mikroupplysning visar

  • Namn och adress
  • Betalningsanmärkningar
  • Aktiva skulder hos Kronofogden

Vilken slags kreditupplysning som blir aktuell för dig beror på vilken lånetyp du ansöker om. Ansöker du om ett mindre lån eller kredit är en mikroupplysning i regel fullt tillräcklig, medan ett större lån kräver en personupplysning.

Hur länge syns betalningsanmärkningar och skulder i kreditupplysningen?

Betalningsanmärkningar och skulder hos Kronofogden finns registrerade i kreditupplysningsföretagens olika länge beroende på vem du är och din situation.

Är du en privatperson finns betalningsanmärkningen kvar i tre år, men fem år för dig som är juridisk person. Har du skuldsanering finns betalningsanmärkningen kvar i fem år från den dagen skuldsaneringen inleddes. Skulle din betalningsplan pågå längre än fem år försvinner anmärknkingen dagen då betalningsplanen är klar. Motsvarande tid för företagare är tre år.

Är det långivaren som gör kreditupplysningen?

Nej, det är inte långivarna själva som gör kreditupplysningen, utan de går via ett kreditupplysningsföretag. I Sverige finns det flera större kreditupplysningsföretag, men även några mindre. UC (Upplysningscentralen) är väl den mest kända och används av de flesta banker och långivare, framför allt storbankerna. Andra kreditupplysningsföretag är Dun & Bradstreet och Creditsafe, som blir allt vanligare bland långivare som erbjuder mindre lån och krediter.

Varför görs kreditupplysningar?

Det främsta syftet med att göra en kreditupplysning är att bedöma en persons ekonomiska förutsättningar. När du ansöker om lån vill långivaren helt enkelt försäkra sig om att du kommer kunna betala tillbaka det du lånar inom en viss tid. De bedömer även hur snabbt du kommer kunna amortera på lånet, hur hög månadskostnad du klarar av och vilken ränta de ska sätta på lånet.

Ser långivaren några risker med att låna ut pengar till dig, till exempel om du saknar inkomst eller har flera betalningsanmärkningar, får du vara beredd på att långivaren ger dig en högre ränta för att kompensera för det. Visar kreditupplysningen att du har aktiva skulder hos Kronofogden kommer din ansökan troligtvis inte ens beviljas.

Varför är det dåligt med många kreditupplysningar hos UC?

Varje gång en kreditupplysning görs på dig sänker UC ditt kreditbetyg (UC-score) som sin tur sänker din kreditvärdighet. Och eftersom UC används av så många långivare, till exempel alla storbanker, kan det bli svårt att få större lån om du har många kreditupplysningar i deras register.

Flera kreditupplysningar på kort tid kan nämligen signalera att du planerar att skaffa flera lån och krediter, vilket försämrar din återbetalningsförmåga. Därför rekommenderar vi att du ansöker om lån via en låneförmedlare. På en ansökan kan du få erbjudanden från flera olika banker och långivare, men det är bara en enda kreditupplysning som görs.

Ansök om lån via Lendo
  • Tar bara en kreditupplysning
  • Jämför upp till 40 långivare
  • Kostnadsfri ansökan

Hur många kreditupplysningar är för mycket?

Har du samlat på dig fler än tre kreditupplysningar under en kortare period kan det bli tufft för dig att få lån. En eller två kreditupplysningar brukar inte vara några problem, så länge som du har ordnad ekonomi och god betalningsförmåga.

Kan någon ta en kreditupplysning på mig utan mitt medgivande?

Ja, ett företag eller en privatperson kan ta en kreditupplysning på dig utan ditt medgivande. Däremot måste det finnas ett så kallat legitimt behov för att begära ut en kreditupplysning på någon. Det betyder att det måste finnas en orsak till att ta kreditupplysningen.

Några exempel på legitima behov av att ta en kreditupplysning

  • Om du har ansökt om ett lån. När du ansöker om ett lån begär långivaren en kreditupplysning för att bedöma om de vill låna ut pengar till dig. Faktum är att den som vill låna ut pengar måste ta en kreditupplysning på dig enligt lag.
  • Om du ska hyra en bostad. En hyresvärd som är på väg att hyra ut en bostad till dig anses ha ett legitimt behov av att veta om du kommer att ha möjlighet att betala hyran.
  • Om du har beställt ett abonnemang av något slag. Vanligtvis tas en kreditupplysning på dig när du till exempel beställer ett nytt tv- eller mobilabonnemang. Detta görs för att företaget du beställer från behöver veta om du har råd med tjänsten du har beställt.

Vad ska jag göra om någon har tagit en kreditupplysning på mig utan ett legitimt behov?

Om du har fått veta att någon har begärt en kreditupplysning på dig och du inte tycker att de har haft ett legitimt behov av det kan du kontakta kreditupplysningsföretaget. Då kan de ta reda på varför kreditupplysningen gjordes och informera dig om det. Du kan även kontakta den som begärde ut kreditupplysningen om du hellre vill det.

Kan man göra en kreditupplysning på sig själv?

Ja, du kan faktiskt göra en kreditupplysning på dig själv för att se över ditt kreditbetyg och uppgifter om oanvända krediter, skuldsaldo och betalningsanmärkningar. Ska du ta ett större lån, till exempel ett bostadslån, kan du genom en kreditupplysning få bättre koll på ungefär hur mycket du kan få låna och hur hög månadskostnad du skulle klara av.

Du kan begära en kreditupplysning hos de flesta kreditupplysningsbolag. Dun & Bradstreet har till exempel tjänsten Min upplysning och UC:s motsvarighet heter Min UC. Hos UC kan du som privatperson begära en kreditupplysning per år helt kostnadsfritt, och därefter får du betala en mindre kostnad per gång.

Vanliga frågor om kreditupplysning

Hur ser jag min kreditupplysning gratis?

Du kan begära en egen kreditupplysning hos de flesta kreditupplysningbolag helt kostnadsfritt. Vissa, som UC, tar ut en avgift om du begär fler än en kreditupplysning per år.

Kan man ta bort en kreditupplysning?

Nej det går inte att ta bort en kreditupplysning. Såvida det inte har blivit något fel så klart, till exempel om ett företag har gjort en felaktig upplysning på dig.

När försvinner mina kreditupplysningar?

En kreditupplysning finns kvar i 12 månader.

Hur undviker man många kreditupplysningar?

Om du behöver ansöka om lån men vill undvika många kreditupplysningar är vårt bästa tips att gå via en låneförmedlare. Då tas bara en kreditupplysning på dig samtidigt som du har möjlighet att få erbjudanden från flera långivare.

Vilket kreditupplysningsföretag är störst?

UC är det största kreditupplysningsföretaget i Sverige, men allt fler (särskilt mindre) långivare använder Dun & Bradstreet eller Creditsafe.