Vanliga frågor om SBAB

Accepterar SBAB betalningsanmärkningar?
Kan jag få bolån hos SBAB utan fast anställning?
Hur mycket kan man låna hos SBAB?
Erbjuder SBAB ränterabatt?
Vad har SBAB för räntor på bolån?
Hur ansöker jag om lånelöfte hos SBAB?
Är SBAB bra?

Vårt omdöme om SBAB

SBAB:s låneansökningar är smidiga eftersom det tydligt framgår vilken information de efterfrågar, och det är även lätt att navigera på sidan. Den stora fördelen jämfört med många konkurrenter är att man får sitt lånebesked direkt på skärmen. Det gör det möjligt för kunden att få sitt lån så snabbt som möjligt.

Processen fördröjs tyvärr på grund av att lånehandlingarna för privatlån ska skickas in i fysisk form. I slutändan innebär det att det tar ett tag att få sitt lån, trots att även utbetalningstiden är kort. Att hela processen tar längre tid för bolån är dock ingen fara. Det är sällan man gör ett bostadsköp över en dag och då finns inte heller samma stress att pengarna måste betalas ut så snabbt som möjligt. Lånen i sig är mycket billiga i jämförelse med andra banker och långivare.

När det kommer till bolånen finns det mindre digitala aktörer som är billigare, men SBAB ligger inte allt för långt efter. Ser man till privatlånet har långivaren verkligen ett superbra erbjudande som lär vara uppskattat hos kunderna. Vid frågor och funderingar kan man alltid vända sig till SBAB:s kundtjänst och räkna med att få ett bra svar.

Kundtjänsten har öppet varje dag med långa öppettider, det finns flera kontaktvägar och som att inte det vore nog finns det även ett forum där de har samlat en mängd frågor och svar.

Fördelar

 • Låga räntor
 • Bra kundtjänst

Nackdelar

 • Lånehandlingarna skickas in fysiskt
5.0

Oavsett om det rör sig om ett bolån eller privatlån ansöker du om lånet på nätet, och det framgår tydligt vilken information som efterfrågas. Däremot krävs mer information när du ansöker om ett bolån jämfört med ett privatlån, vilket gör att bolåneprocessen tar längre tid.

Du får lånebeskedet direkt på skärmen i samband med att du skickar in din låneansökan. Bättre än så kan det knappast bli. I samband med ansökningen tar SBAB även en kreditupplysning på dig.

Ansökan
 • Signering bankid
 • Kreditupplysning uc
 • Svarstid -
5.0

SBAB har mycket fördelaktiga räntor på sina bolån, oavsett om bolånekunden väljer rörlig eller bunden ränta. Jämfört med storbankerna är räntan något bättre, men det finns trots det många bolånegivare som kan erbjuda en lägre ränta. Även när det kommer till privatlånen är räntan mycket låg.

Det är få långivare som matchar SBAB:s räntor på privatlån. De långivare som matchar räntan kan många gånger ha övriga avgifter som höjer totalkostnaden, men så är inte fallet med SBAB:s lån. Inga extrakostnader tillkommer, förutsatt att du inte vill ha en pappersavi som kostar extra.

Bolån
3 mån 1.43% 1 år 1.35% 2 år 1.18% 3 år 1.18% 5 år 1.28% 7 år 1.53% 10 år 1.80%
3.0

Utbetalningen skiljer sig beroende på om det rör sig om ett bolån eller ett privatlån. För bolånet betalas det ut i samband med att man skriver på köpehandlingarna, vilket är standard. SBAB:s privatlån betalas ut i samband med att banken tar emot dina påskrivna lånehandlingar.

Det som gör att detta kan ta tid är att du måste skriva ut lånehandlingen från hemsidan, skriva på den och därefter skicka in den med traditionell post. Från dess att SBAB mottagit dina lånehandlingar kan du räkna med att ha pengarna på ditt konto inom cirka ett dygn. Om kommande dag är en helgdag får du räkna med att det tar någon extra dag.

Utbetalningstider
 • Vardagar bankdagar
 • Lördagar bankdagar
 • Söndagar bankdagar
5.0

SBAB har en kundtjänst som har allt man som kund kan önska. Banken håller öppet varje dag med långa öppettider och har dessutom flera kontaktvägar. SBAB har exempelvis ett omfattande forum där du som kund kan ställa din fråga och få svar på den. Du kan även läsa frågor som andra kunder har ställt.

Öppettider
 • Vardagar 08.00-21.00
 • Lördagar 08.00-21.00
 • Söndagar 08.00-21.00

Fakta om SBAB

Kontakta SBAB

SBAB i sociala medier

Läs mer om SBAB

Alexandra Stenvall
Alexandra Stenvall Ekonomiskribent alexandra.stenvall@laneguiden.se