Vanliga frågor om SBAB

Accepterar SBAB betalningsanmärkningar?
Nej, SBAB accepterar inte några betalningsanmärkningar.
Kan jag få bolån hos SBAB utan fast anställning?
Ja, du kan få ett bolån utan att du har fast anställning. Dock räknas inte kapitalinkomster som inkomst. Du kan inte heller ansöka om ett lån om du söker själv och har a-kassa som enda inkomst.
Hur mycket kan man låna hos SBAB?
Du kan ansöka om privatlån upp till 500 000 kronor. När det gäller bolån kan du ansöka om bolån som inte överstiger 4,5 gånger hushållets inkomst.
Erbjuder SBAB ränterabatt?
Nej, SBAB erbjuder inga ränterabatter. Räntan baseras alltid på lånebeloppets storlek och dess förhållande till bostadens värde.
Vad har SBAB för räntor på bolån?
SBAB erbjuder några av marknadens lägsta räntor på bolån. I dagsläget är den lägsta möjliga räntan på #LägstRänta## %.
Hur ansöker jag om lånelöfte hos SBAB?
Du ansöker enklast om ett lånelöfte på SBAB:s hemsida. Där fyller du bland annat i uppgifter om dig själv, antal barn i hushållet, om du har andra lån eller krediter och vilken typ av boende du söker.

Oavsett om det rör sig om ett bolån eller privatlån ansöker du om lånet på nätet, och där framgår det vilken information som efterfrågas. Däremot krävs mer information när du ansöker om ett bolån jämfört med ett privatlån, vilket innebär att en bolåneprocessen kan ta något längre tid.

Du får lånebeskedet direkt på skärmen i samband med att du skickar in din låneansökan. I samband med ansökningen tar SBAB även en kreditupplysning på dig.

Ansökan
  • Signering bankid
  • Kreditupplysning uc
  • Svarstid 1-2 dagar

Hos SBAB sätts räntan på bolånet utifrån hur mycket du vill låna i förhållande till värdet på din bostad. Alla kunder med samma förutsättningar, det vill säga bostadens värde, lånebeloppet och tidpunkten då lånet tas, får samma ränta.

Gäller det privatlån sätts räntan individuellt baserat på dina uppgifter i ansökan och resultatet av SBAB:s kreditkontroll. Inga extrakostnader tillkommer, förutsatt att du betalar med autogiro, e-faktura eller SBAB-giro.

Bolån
3 mån 1.40% 1 år 1.35% 2 år 1.70% 3 år 2.01% 5 år 2.30% 7 år 2.41% 10 år 2.52%

Utbetalningen skiljer sig beroende på om det rör sig om ett bolån eller ett privatlån. För bolånet betalas det ut i samband med att man skriver på köpehandlingarna, vilket är standard. SBAB:s privatlån betalas ut i samband med att banken tar emot dina påskrivna lånehandlingar.

Det som gör att detta kan ta tid är att du måste skriva ut lånehandlingen från hemsidan, skriva på den och därefter skicka in den med traditionell post. Från dess att SBAB mottagit dina lånehandlingar kan du räkna med att ha pengarna på ditt konto inom cirka ett dygn. Om kommande dag är en helgdag får du räkna med att det tar någon extra dag.

Utbetalningstider
  • Vardagar 1–3 dagar
  • Lördagar 1–3 dagar
  • Söndagar 1–3 dagar

SBAB:s kundtjänst håller öppet varje dag och erbjuder flera olika kontaktvägar. Du kan ringa, chatta, skicka meddelanden till SBAB eller besöka deras kundforum där du kan ställa din fråga och få svar på den. Du kan även läsa frågor som andra kunder har ställt.

Öppettider
  • Vardagar 08.00-21.00
  • Lördagar 08.00-21.00
  • Söndagar 08.00-21.00

Fakta om SBAB

Kontakta SBAB

SBAB i sociala medier