Nordnets sparekonom Frida Bratt.Nordnets sparekonom Frida Bratt tycker att det är läge att förhandla om boräntan. Det kan vara läge att titta på lite mindre aktörer som oftast har en lägre snittränta än storbankerna. Foto: Press/Nordnet

Bolån

Nu är det läge att förhandla om boräntan och förbättra villkoren. Genom att byta bank till någon av utmanarna på marknaden kan du sänka månadskostnaden rejält och spara flera tusenlappar per år, skriver SvD Näringsliv.

Bankernas snitträntor på bolån kan skilja sig rejält mellan olika banker. Det är inte helt ovanligt att storbankerna har den högsta snitträntan. Men genom att byta bank till någon av utmanarna på bolånemarknaden kan man sänka månadskostnaden ordentligt och spara många tusenlappar.

Mindre aktörer erbjuder oftast lägre räntor

I en jämförelse mellan 13 olika bankers snittränta i maj kan man se att mindre aktörer erbjuder sina kunder en mycket lägre ränta jämfört med storbankerna.

Länsförsäkringar Bank har den högsta snitträntan och ligger på 1,77 procent. Därefter kommer de fyra storbankerna med en snittränta mellan 1,72 och 1,55 procent.

Den betydligt mindre aktören Landshypotek har den lägsta snitträntan som ligger på 1,33 procent. Även Ålandsbanken ligger väldigt lågt med en snittränta på 1,41 procent. 

Jämför snitträntorna och visa att du är beredd att byta bank

Nordnets sparekonom Frida Bratt konstaterar att det är en stor skillnad mellan banken som har högst snittränta respektive lägst snittränta.

Det betyder inte att du måste byta bank, men det kan vara smart att jämföra andra bankers räntor och villkor med din nuvarande bank. Din nuvarande bank kanske är villig att förbättra dina villkor för att behålla dig som kund. 

Att visa att man är redo att byta bank för att få bättre villkor gör skillnad. Men enligt Frida Bratt är det inte helt ovanligt att man har skapat en relation till sin bank, och då kan det vara svårare att förhandla. 

Frida Bratt anser att man som bolånekund behöver vara mer rörlig och kolla runt bland andra aktörer för att kunna sätta press på sin bank och förhandla om räntan. Dessutom bör man vara beredd på att byta bank om man inte får rätt villkor. 

Går att ha flera banker för bättre villkor

I dag är det ganska lätt att byta bank och det är inget man ska vara rädd för att göra. Bankerna har gemensamma rutiner och allt sker digitalt. Enligt Frida Bratt kan du ha flera banker. Du kan till exempel ha kvar ditt sparkonto och din pension på din bank om du har bra villkor där och flytta bolånet till den banken som erbjuder dig bäst villkor. 

Stirra dig inte blind på snitträntan utan se helheten

Det är bra att ha med i beräkningen att banken kanske kräver att du flyttar över din pension också. Men det är bara värt att göra det om du får bättre villkor för din pension. Pensionen är något man ska vara rädd om. Därför är det viktigt att man tittar på helheten och inte bara på vilken bolåneränta man får. 

Tänk också på att snitträntan bara är en indikation på hur banken är villig att plocka marknadsandelar. Snitträntan är just ett snitt av alla låntagares bolån i den banken. Snitträntorna bygger på bolånetagarnas räntor varje enskild månad och kan därför ändras från månad till månad.