Personer går på Drottninggatan i Stockholm.Inflationen enligt KPIF är nu inte långt från Riksbankens inflationsmål. Även matpriserna verkar ha stabiliserats. Foto: Stefan Holm/Shutterstock.com

Inflation

Inflationstakten sjönk mer än väntat i februari. Flera analytiker tror att detta gör det mer troligt att räntan sänks i maj, rapporterar SvD Näringsliv.

Nya inflationssiffror har kommit från Statistiska centralbyrån (SCB). De visar att KPIF-inflationen (inflationen bortsett från räntekostnader) sjönk från 3,3 procent i januari till 2,5 procent i februari. Det innebär att inflationen nu inte ligger långt ifrån Riksbankens inflationsmål på 2 procent.

Snittprognosen bland ekonomer var att inflationen skulle landa på 2,6 procent, så inflationen blev lägre än väntat. Riksbankens prognos var att inflationen skulle sjunka till 2,9 procent i februari.

Större chans att räntan sänks till våren

Inflationssiffrorna är förstås väldigt positiva, och flera ekonomer menar att detta ytterligare bekräftar deras prognoser om att en räntesänkning kommer till våren. Bland annat skriver Mattias Persson, chefsekonom på Swedbank, att ”vägen ligger öppen för räntesänkning i maj” i ett inlägg på X.

Avanzas sparekonom Felicia Schön skriver i en kommentar att det nu inte längre är en fråga om det kommer en räntesänkning från Riksbanken, utan när. Hon säger att bolånetagare som tycker att de precis har huvudet ovanför ytan ska hålla ut.

Riksbanken ska fatta beslut om styrräntan i slutet av mars. De flesta bedömare tror att räntan då kommer att sänkas med 0,25 procentenheter, vilket innebär att den går från 4,0 procent till 3,75 procent.

Matpriserna har stabiliserats

Siffror från SCB visar också att matpriserna verkar ha stabiliserats. Jämför man priserna i februari i år jämfört med förra året har de ökat med 1,2 procent. Jämför man med januari i år har priserna dock i princip stått stilla, ökningen är endast 0,1 procent.