Kan man få lån utan inkomst?

Helt omöjligt är det inte, men är du helt utan inkomst kommer det helt klart bli svårt att få lån eftersom det är ett grundläggande krav hos de allra flesta långivare. Risken bedöms helt enkelt vara högre om du saknar inkomst, eftersom långivaren inte ser hur en person utan inkomst ska kunna få in tillräckligt med pengar för att kunna hantera lånekostnaderna. Inkomsten är även en avgörande faktor för hur mycket du får låna och vilken ränta du får på lånet.

Det beror dock också lite på hur man definierar begreppet inkomst och hur dina ekonomiska förutsättningar ser ut i stort. Ett större sparkapital, en oregelbunden inkomst (till exempel från ett frilansarbete) eller ersättning från a-kassa eller pension kan väga upp för det faktum att du saknar en traditionell inkomstkälla. Men det förutsätter att långivaren bedömer att det är tillräckligt för att täcka lånekostnaderna.

Följande räknas som inkomst

 • Lön
 • Pension
 • Intäkter från eget företag
 • Föräldrapenning
 • I vissa fall ersättning från a-kassa (får dock inte vara den enda inkomstkällan)

Följande räknas inte som inkomst

 • Arv
 • Bidrag
 • CSN
 • Gåvor
 • Kapitalvinster från personliga tillgångar (upp till 50 000 kronor)
 • Lotterivinster
 • Skadestånd
 • Stipendier

Förbättra förutsättningarna med medsökande eller borgensman

Om din ekonomiska situation inte är den bästa för tillfället finns det också vissa saker du kan göra för att förbättra dina förutsättningar att beviljas lån. Du kan till exempel ha en medsökande till lånet eller få någon i din närhet att ställa upp som borgensman

Måste man ha fast inkomst för att få lån?

Nej, även om de flesta långivare kräver någon form av inkomst behöver den inte alltid komma från en fast anställning. Vissa långivare bedömer i stället din deklarerade inkomst, vilken avser alla dina inkomster som redovisats under ett beskattningsår. Och då räknas allt från lön till pension. Du hittar din deklarerade inkomst i din deklaration från Skatteverket.

Att få lån utan fast inkomst är alltså möjligt om du vänder dig till rätt långivare. Men det är viktigt att tänka på att det alltid är ditt eget ansvar att betala tillbaka dina skulder inom den avtalade lånetiden. Är du osäker på om du kommer kunna betala tillbaka bör du inte ansöka om ett lån över huvud taget, eftersom det riskerar att förvärra en redan tuff situation.

Vad krävs för att få låna utan inkomst?

 • Du måste kunna bevisa att din betalningsförmåga ändå är tillräckligt god.
 • Du ska vara minst 18 år (i vissa fall äldre än så).
 • Du ska vara folkbokförd i Sverige  och ha svenskt personnummer.
 • Du ska vara skuldfri hos Kronofogden (och i vissa fall även fri från betalningsanmärkningar).

Kraven vi listar här ovanför är mer eller mindre grundläggande, men exakt vad som gäller kan variera något mellan olika långivare. Något att tänka på för dig utan inkomst är att vissa krav kan skärpas för att minska risken för långivaren. Långivaren kan exempelvis kräva att du har en medsökande eller kan lägga en säkerhet för lånet för att bevilja din ansökan.

Viktigt att tänka på när man ansöker om lån utan inkomst

 • Se över dina ekonomiska förutsättningar. För det första måste du fundera på om du verkligen har råd att ta på dig ett lån just nu. Ett lån är en skuld som ska betalas av inom en viss tid, så det är viktigt att du är helt säker på att du har tillräckligt goda ekonomiska förutsättningar för att hantera det även utan inkomst.
 • Var beredd på att få en högre ränta. Du får också vara beredd på att få en högre ränta och något sämre villkor överlag än om du hade haft en inkomst. Det beror på att långivaren tar en högre risk när de lånar ut pengar till dig, vilket i regel resulterar i en högre ränta.
 • Jämför lån hos olika långivare. Om du bestämmer dig för att ansöka om lån bör du jämföra ränta och villkor hos olika långivare innan du slår till. Och det gör du smidigast via en låneförmedlare, där du kan få erbjudanden från olika långivare på bara en ansökan. Dessutom görs bara en kreditupplysning på dig, vilket innebär att ditt kreditbetyg inte påverkas lika mycket som om du själv hade ansökt hos flera olika långivare.

Vilket lån har lägst ränta för mig utan inkomst?

Bank Norwegian har lägst ränta på lån för dig utan inkomst (kontrollerat 2024-07-23). Räntan är från 8.29 % men sätts individuellt.

Läs mer & ansök hos Bank Norwegian

Hur mycket kan jag låna utan inkomst?

Rent teoretiskt kan du få låna upp till långivarens maxbelopp för privatlån, det vill säga mellan 25 000 och 600 000 kronor, om du har tillräckligt stort sparkapital eller ansöker tillsammans med någon vars inkomst är tillräckligt hög. Men i praktiken får du troligtvis vara beredd på att beviljas ett lägre lånebelopp än så.

Tänk på! Större lån som bolån går i princip aldrig att få utan inkomst, eftersom det handlar om väldigt mycket pengar som ska betalas tillbaka under en längre tid. Inkomsten är en av de tyngst vägande faktorerna för om du över huvud taget ska få ett bolån och hur stort bolån du i så fall kan klara av. Saknar du inkomst blir det svårt för långivaren att ens kunna göra den bedömningen.

Mindre lån som snabblån och sms-lån har du större chans att få utan inkomst eftersom kraven generellt är lägre. Men här vill vi lyfta ett varningens finger. Sådana typer av mindre lån och krediter har ofta väldigt höga räntor och andra avgifter plus kortare återbetalningstider, vilket riskerar att förvärra en redan tuff ekonomisk situation. Att du kan få lån innebär inte att du bör ta lån, utan i ditt fall är det viktigare än någonsin att du ser över din ekonomi noggrant och undviker att ta snabba och ogenomtänkta beslut.

Vad gör jag om jag saknar inkomst och inte får låna?

Om du saknar inkomst och är i behov av pengar bör du först och främst försöka få statligt stöd, till exempel försörjningsstöd (tidigare socialbidrag) som du ansöker om via din kommun. Där kan du även få råd, stöd och vägledning för att förbättra dina ekonomiska förutsättningar.

Även om vi på den här sidan har presenterat olika lösningar för hur du kan få låna utan inkomst, vill vi understryka att vi inte uppmanar någon som inte har en tillräckligt stabil ekonomi att ta på sig ett lån och de kostnader som ett lån medför. Konsekvenserna av att ta ett lån som man sedan inte kan betala tillbaka kan komma att påverka dig och din ekonomi en lång tid framöver.

Vanliga frågor om att låna utan inkomst

Får man låna utan inkomst med betalningsanmärkningar?

Helt omöjligt är det inte, men förutsättningarna är helt klart sämre eftersom det då är två faktorer som sänker din kreditvärdighet och ökar risken för långivaren. Och i den här situationen skulle vi faktiskt rekommendera att du väntar med att ansöka om lån tills dina ekonomiska förutsättningar i stort har förbättrats.

Kan man få lån utan inkomst med skulder hos Kronofogden?

Nej, om du både saknar inkomst och har skulder hos Kronofogden kommer du troligtvis inte att bli beviljad ett ”vanligt” lån. Det enda lånet du har möjlighet att få i det fallet är ett omstartslån, men det får å andra sidan bara användas till att betala av dina befintliga skulder.

Är det lättare att få små lån utan inkomst?

Ja, det är lättare att få låna mindre summor om du saknar inkomst. Däremot är det inte alltid en bra idé. Små lån har nämligen ofta högre ränta och kortare återbetalningstid, vilket kanske inte är helt optimalt i din situation.

Blir räntan högre när jag lånar utan inkomst?

Ja, om du ansöker om lån utan inkomst får du vara beredd på att få en något högre ränta. Det beror på att långivaren tar en högre risk när de lånar ut pengar till dig. Och högre risk för långivaren brukar innebära högre ränta för dig som låntagare.

Kan man låna utan inkomst som student?

Långivare gör en helhetsbedömning av din ekonomi och hur dina framtida återbetalningsmöjligheter ser ut. Men de flesta kräver någon form av deltidsjobb vid sidan av studierna för att bevilja lån till dig som student.