Bostadshus längs asfaltsväg i Helsingborg.Dagens räntebeslut kan innebära att den ekonomiska pressen på bolånetagare snart minskar. Foto: badahos/Shutterstock.com

Räntor

Precis som många analytiker hade förutspått meddelade Riksbanken i morse att styrräntan blir kvar på samma nivå, det vill säga 4 procent. Enligt Riksbankens egna prognoser är chansen stor att det blir en första räntesänkning i maj eller juni. Detta är förstås en stor lättnad för ekonomiskt anstränga hushåll, säger SBAB:s chefsekonom Robert Boije till SvD Näringsliv.

Utifrån den information som finns tillgänglig nu bedömer Riksbanken att räntan kommer att kunna sänkas tre gånger i år. Men många experter tror att det kommer bli fler än så. Enligt både Konjunkturinstitutet och SEB kommer räntan att sänkas fyra gånger under året. SBAB tror på fem räntesänkningar.

Hushåll kan få flera tusen kronor mer i plånboken

Förutsatt att boräntorna följer med styrräntans utveckling kan hushåll som har bolån på tre miljoner få flera tusen kronor mer i plånboken.

Om räntan sänks tre gånger kan ett sådant hushåll spara 1 875 kronor i månaden före ränteavdrag. Blir det fyra sänkningar sparar man 2 500 kronor, och skulle det bli fem sänkningar får man hela 3 125 kronor mer i plånboken varje månad.

Riksbanken håller fortsatt koll på inflationen och kronans utveckling

Men när det gäller ekonomi kan man aldrig vara helt säker, och Riksbanken flaggar för några saker som kan göra att prognosen förändras. Givetvis kommer inflationen vara fortsatt avgörande, och om den plötsligt skulle börja öka igen kan Riksbanken tänka om. Och om den svenska kronan fortsätter försvagas kan det påverka styrräntan negativt.

Näringslivet missnöjda med dagens beslut

Talespersoner från näringslivet uttalar missnöje över Riksbankens beslut. Unionens chefsekonom Tobias Brännemo skriver i en kommentar att han har svårt att förstå vad Riksbanken väntar på. ”Inflationen är i stort sett redan på målet och kommer med största sannolikhet att vara lägre än två procent senare i år”, menar han.

Sven-Olov Daunfeldt, chefsekonom på Svenskt Näringsliv, instämmer. Han skriver att de gärna hade sett att Riksbanken hade blickat framåt och sänkt räntan redan nu. Väntar man för länge finns det risk att man måste sänka räntan snabbt igen för att få upp inflationen till målet. Och i det fallet har man utsatt företag och hushåll för onödigt lidande.