Flytta bolån

Att flytta ett bolån till en annan bank eller långivare är i regel mycket enklare än vad många tror, men det finns vissa saker som är viktiga att tänka på. På den här sidan berättar vi hur du går till väga för att flytta bolån och hur det fungerar när du har rörlig respektive bunden ränta.

Så flyttar du bolånet till en annan bank

Det kanske kan kännas krångligt att flytta ett bolån från en bank till en annan, men faktum är att processen är relativt smidig. Särskilt om du inte har någon bindningstid kvar på lånet (mer om det längre ner på sidan). Här nedanför ser du på ett ungefär hur du går till väga.

Flytta bolånet – 4 enkla steg

  1. Jämför bolåneräntor hos flera olika långivare.
  2. Ansök hos långivaren du vill byta till (ansöker du via en låneförmedlare kan du få flera erbjudanden på bara en ansökan).
  3. Godkänner banken din ansökan kontaktar de dig och hjälper dig att flytta över bolånet.
  4. Skaffa ett amorteringsunderlag.

Därför måste du skaffa amorteringsunderlag

När du vill flytta ett bolån måste du alltid hämta ut ett amorteringsunderlag från din nuvarande långivare. Underlaget visar nämligen hur långivaren har räknat ut hur mycket du ska amortera på lånet, vilket din nya långivare måste ta del av för att kunna erbjuda dig samma villkor.

Du måste hämta ut ett amorteringsunderlag oavsett vilken bank du har i dagsläget och vilken bank du vill byta till, även om du inte amorterar på lånet i dag.

Är det svårt att flytta bolån?

Nej, det är faktiskt inte alls särskilt svårt att flytta sitt bolån. I regel sköter din nya långivare det mesta av det formella arbetet utan att du måste betala något extra. Du kan flytta bolån oavsett vilken långivare du har, men villkoren kan däremot skilja sig något beroende på hur avtalet mellan dig och långivaren ser ut.

Det är också betydligt enklare att flytta bolån med rörlig ränta än ett bolån med bunden ränta.

Flytta bolån med rörlig ränta

Att flytta ett bolån med rörlig ränta är enkelt och innebär inga extra kostnader för dig. Du behöver i princip bara ansöka om att bli kund hos långivaren du vill byta till och ange att du vill flytta över ett befintligt bolån. Godkänns din ansökan sköter långivaren resten. Tänk på att du fortfarande måste skaffa ett amorteringsunderlag.

Flytta bolån med bunden ränta

Vill du flytta ett bolån med bunden ränta har din nuvarande långivare rätt att ta ut en så kallad ränteskillnadsersättning för att du löser lånet i förtid. Hur mycket du behöver betala beror på hur stort lånet är, hur mycket som återstår av bindningstiden och även på läget på räntemarknaden

I vissa fall kan villkoren hos långivaren du vill byta till faktiskt vara så bra att du kan tjäna på att flytta bolånet, även om du måste betala ränteskillnadsersättning. Men blir ersättningskostnaden hög kan det däremot vara bättre att vänta med flytten tills bindningstiden löper ut.

Kan man flytta delar av ett bolån?

Nej, i dag måste du ha hela bolånet hos en och samma långivare och kan inte flytta delar av det. Har du delat upp bolånet på en rörlig och en bunden del kan du alltså inte välja att flytta över den rörliga lånedelen och ha den bundna delen kvar hos din nuvarande långivare.

Förr var det däremot rätt vanligt att ha bolånet uppdelat mellan olika långivare, framför allt huslån

Tänk på det här när du flyttar bolån

Precis som vi har nämnt flera gånger är det alltså inte alls särskilt svårt att flytta bolån, bara man har koll på villkoren för sitt lån och även villkoren hos sin nya långivare. Det finns tre saker som är extra viktiga att tänka på när du flyttar bolån, och dessa kan du läsa mer om här nedanför.

Omfattas jag av amorteringskravet?

Generellt sett omfattas du som tog ditt bolån innan den 1 juni 2016 inte av amorteringskravet. Men när du flyttar bolånet till en ny långivare kan de kräva att amorteringsreglerna även ska gälla dig. Tänk därför på att kontakta din nya långivare och fråga hur deras villkor ser ut gällande detta.

Måste jag flytta över all ekonomi till min nya bank?

Nej, en bank eller långivare kan aldrig tvinga dig att flytta över exempelvis sparkonton, pensionssparande och försäkringar bara för att du flyttar över bolånet. Däremot får de erbjuda dig lägre ränta på bolånet om du gör det.

Får du ett erbjudande om att flytta över fler affärer än bara bolånet är det viktigt att du räknar på om du faktiskt tjänar på det innan du accepterar.

Gäller mitt bolåneskydd hos den nya banken?

Har du ett bolåneskydd hos din nuvarande bank försvinner det i regel om du byter bank, så kom ihåg att teckna ett nytt bolåneskydd hos din nya bank om du fortfarande vill ha ett. Ett bolåneskydd är tryggt att ha om dina ekonomiska förutsättningar plötsligt skulle försämras, till exempel om du blir arbetslös eller sjuk, och får svårt att betala tillbaka på lånet.

Vanliga frågor om att flytta bolån

Kan man flytta bundna bolån?

Ja, du kan flytta ett bolån med bunden ränta, men då behöver du i regel betala ränteskillnadsersättning som kompensation för att du löser lånet i förtid.

När kan jag flytta ett bolån?

Har du bolån med rörlig ränta kan du flytta bolånet till en annan bank i princip när som helst. Du kan även flytta ett bundet lån, men då får du betala ränteskillnadsersättning.

Vilken ränta får jag om jag flyttar bolånet?

Din nya långivare sätter räntan utifrån din kreditvärdighet, lånets storlek och bostadens värde. Räntan varierar också mellan olika bindningstider. Du kan ofta få ner räntan om du flyttar med fler delar av din ekonomi till den nya långivaren.

Måste jag börja amortera på bolånet om jag byter bank?

Tog du bolånet innan den 1 juni 2016 bör du fortfarande undantas från amorteringskravet. Men din nya långivare kan vilja att amorteringsreglerna även ska gälla dig. Hör med banken vad som gäller för dig!

Går det att flytta bolånet till en annan bostad?

Ja, det finns möjlighet att flytta med ett befintligt bolån till en ny bostad. Det kallas ett säkerhetsbyte, och långivaren gör alltid en individuell bedömning innan de godkänner en sådan ansökan.

Kostar det något att flytta bolån?

Det kostar inget att flytta bolån till en annan långivare om du har rörlig ränta på lånet. Är ditt lån bundet måste du i regel betala ränteskillnadsersättning för att kunna lösa bolånet i förtid.

När behöver jag skaffa ett amorteringsunderlag?

Du måste alltid skaffa ett amorteringunderlag från din nuvarande bank om du vill flytta ditt bolån. Det visar nämligen din nya långivare hur din amortering har räknats ut så att de kan erbjuda dig samma villkor.