Inflationsbeskedet gjorde att prognoserna om sänkt styrränta redan i maj cementerades ännu mer. Foto: Pla2na/Shutterstock.com
InflationMars månads inflationssiffra blev lägre än vad experterna hade väntat sig. Detta cementerar ytterligare experternas prognoser om sänkt styrränta redan i maj, rapporterar SvD Näringsliv.
KPIF-inflationen, det vill säga inflationen exklusive räntekostnader, hamnade på 2,2 procent i mars enligt siffror från Statistiska centralbyrån (SCB). Enligt Infronts enkät, som ekonomer får svara på, förväntades en inflation på 2,6 procent.
Inflationen var även långt under Riksbankens egen prognos på 2,7 procent.
”Kampen mot inflationen är vunnen”
Inflationsbeskedet följdes av idel glädjerop från ekonomer. Alexandra Stråberg, chefsekonom på Länsförsäkringar, säger att utfallet var bättre än förväntat. Hon menar att detta öppnar upp för att styrräntan sänks redan i maj.
Även Andreas Wallström, prognoschef på Swedbank, tycker att detta visar att inflationen inte längre är ett alltför stort problem för penningpolitiken.
– Riksbanken kan känna sig ganska trygga med att kampen mot inflationen är vunnen, säger han till SvD Näringsliv.
Kronan blev svagare efter beskedet
De nya inflationssiffrorna och ekonomernas uttalanden om en nära stående räntesänkning fick effekt på kronan direkt. Klockan 13 i dag var dollarkursen 12 öre högre och euron var 5 öre dyrare.
Riksbanken har ju flaggat många gånger för att en svag krona kan ge negativ effekt på inflationen. Men eftersom inflationen har varit så oväntat låg den senaste tiden är det mindre aktuellt att fokusera på kronkursen.
”Man ska komma ihåg att Riksbanken har ett inflationsmål och inte ett växelkursmål”, säger Andreas Wallström.
Swedbank tror på fem räntesänkningar i år
I dagsläget ser Swedbanks prognos ut så att Riksbanken kommer att sänka räntan fem gånger i år. Dessutom tror de att räntan kommer att sänkas ytterligare tre gånger nästa år och till slut landa på 2 procent i slutet av 2025.
På Länsförsäkringar tror ekonomerna att räntan kommer att sänkas fyra gånger i år och stanna på 2,5 procent i slutet av nästa år.