nyheter P2P-lån

Vägen för Toborrow har inte kantats av rosor. Efter att låntagare gått i konkurs och tillstånd saknas, redovisar de nu stora förluster för andra året i rad.

Under en längre tid har P2P-foretaget kämpat för att hålla huvudet över ytan. Nu är Toborrow tvungna att ta in ännu mer kapital från utomstående investerare, för att kunna hålla sig flytande.

Toborrow positiva om rejäl förlust

Två år i rad har Toborrow nu redovisat förluster på över 7 miljoner kronor. Omsättningarna ligger långt därunder på 426 000 kronor för 2017 respektive 551 000 kronor år 2016.

Företagets vd och medgrundare, Sofie Lundström, uttrycker dock ingen större oro i ett uttalande till Breakit. Hon menar istället att det finns en naturlig orsak.

– Vi har fokuserat väldigt mycket på att öka teamet från 3 till 13 anställda för att positionera oss och växa framåt. Nu fokuserar vi väldigt mycket på att komma igång med marknadsaktiviteter och öka kännedomen, säger Lundström.

Företaget har gått allt annat än smort

Toborrow har mött en ansenlig mängd motgångar de senaste åren.

Det första var bristande tillstånd, vilket rapporterades av Breakit för två år sedan . Toborrow saknade rätt tillstånd för att få vara ett betalinstitut, och behövde därför outsourcea stora delar av verksamheten till Sparlån.

Detta ledde till stora förluster, då Sparlån i dåläget var ensamma om de tillstånd som behövdes. De var inte beredda att hjälpa till utan ordentlig kompensation.

Senare drabbades Toborrow av fler problem. Ett flertal av låntagarna gick i konkurs och var oförmögna att betala tillbaka de summor de hade lånat. Det avslöjade Dagens Industri i början av 2017.

Det är verkligheten för företaget idag.

Peer-to-peer har växt i rasande takt

Peer-to-peer-utlåning, eller P2P som det också kallas, går ut på att de som har ett kapital att förvalta lånar ut det direkt mot den låntagare som är villig att betala ränta.

Senaste åren har P2P blivit ett allt mer populärt alternativ, och många företag har blivit stora på principen (däribland Brocc).