Tips & råd

Svenskarna lånar allt mer pengar och testar allt fler olika långivare och banker. Tidigare har de allra flesta haft sina affärer på samma bank. Det innebär ofta att man har besparingar och lån, kreditkort med mera hos samma bank. Det här aktualiserar frågan om vad som egentligen är bäst, att antingen samla sina affärer eller sprida ut dessa hos flera olika nischbanker.

Fördelar med att samla sina affärer

Den största fördelen med att samla sina affärer är att banken betraktar dig som en förmånlig kund. Det kan ge flera fördelar bland annat när du söker om bolån, eftersom att banken lätt kan få en översikt över din ekonomi. Det ger även mer förmånlig villkor, som bättre ränta och en högre belåningsgrad.

Tips! Att samla sina affärer hos samma bank kan ge dig bättre villkor och möjlighet att låna mer pengar.

Att ha alla en och samma bank kan även hjälpa dig om du har flera små och större lån, då banken kan samla dessa till bättre villkor. Att samla sina affärer hos samma bank ger med andra ord ett bättre förhandlingsläge, då det dels blir enklare för banken att bedöma dina ekonomiska situation och dels blir du en förmånskund.

Nackdelar med att ha samma bank

Nackdelarna med att samla sina affärer på samma bank ligger i att du inte alltid får de bästa villkoren. Idag finns flera nischbanker inom en mängd områden, exempelvis finns det banker som enbart gör affärer med bolån – och då erbjuder mycket förmånliga villkor. Det finns även flera långivare som erbjuder mindre och större lån till bättre villkor än de klassiska bankerna. Med andra ord kan man göra bättre affärer genom att hitta aktörer som enbart sysslar med en viss verksamhet, istället för en bank som inte är specialiserad på någonting.

Valet beror på din ekonomiska situation

Om du ska samla dina lån och affärer hos samma bank eller inte beror i slutändan på din ekonomiska situation. Om du exempelvis ska ta ett stort bolån kan det vara mycket fördelaktigt att ha sina besparingar hos samma bank som du planerar att ta bolånet hos. Om du istället har flera små eller större lån kan det också vara en god idé att samla sin lån hos samma långivare, förutsatt att du inte redan lånat till förmånliga villkor.

Tänk på! I slutändan är det ett personligt avgörande om det är en god idé att samla dina affärer, kommunicera med din bankman för att se över din situation.

I slutändan är det ett personligt avgörande och du kan enklast ta reda på detta genom att boka en möte med din bank och diskutera din ekonomi och vad de kan erbjuda ifall du samlar dina affärer hos just den banken. Genom att visa ett intresse i att samla dina affärer i deras bank kan det även hända att de ger dig erbjudanden som du annars inte fått tagit del av.