Vad är ett stort lån?

Stora lån är en benämning för flera olika sorters lån utan säkerhet, till exempel privatlån och blancolån. Det som kännetecknar stora lån är att det ofta handlar om stora summor med en längre återbetalningstid, oftast mellan 1 och 15 år. 

Vad kan jag använda ett stort lån till?

Eftersom den här sortens stora lån i regel är utan säkerhet kan de användas till det mesta. Ett större lån kan till exempel vara till hjälp om du ska finansiera ett nystartat företag, låna pengar för att köpa bil eller båt, låna pengar till en resa eller om du ska köpa eller renovera en bostad.

Oavsett vad du lånar till bör du dock vara säker på att du kan betala tillbaka lånet inom den avtalade återbetalningstiden. Stora lån har som sagt ofta lång återbetalningstid, men det är lika viktigt att du betalar tillbaka det i tid som med alla andra lån. Om du inte gör det kan ett redan stort lån snabbt växa och bli ännu större, vilket kan ge långvariga ekonomiska konsekvenser.

Jämför långivarnas erbjudanden och hitta det bästa för dig

I dag är det många långivare som erbjuder stora lån. Och ju högre konkurrensen är, desto bättre räntor och villkor erbjuder långivarna för att få just dig som kund. Det kan du dra fördel av genom att jämföra långivarnas erbjudanden på större lån, till exempel med hjälp av tabellen högst upp på den här sidan.

Ett annat tips är att ta hjälp av en låneförmedlare som kan presentera långivarnas erbjudanden för dig och även förhandla åt dig vid behov. En klar fördel med att ta hjälp av en låneförmedlare är att de bara tar en kreditupplysning som de sedan delar med långivarna i fråga, i stället för att varje långivare du ansöker hos ska ta en kreditupplysning på dig. Många kreditupplysningar på kort tid kan nämligen sänka din kreditvärdighet.

Stora lån kan ha olika namn

Att konkurrensen inom stora lån har ökat har inte bara förbättrat räntor och villkor för dig som låntagare. Det finns nu även flera olika benämningar för stora lån beroende på vad du lånar till. Det är egentligen ingen skillnad mellan lånen, de marknadsförs bara på olika sätt.

Några exempel på stora lån

Alla lån i listan ovanför är alltså stora lån utan säkerhet.

Lån till fordon klassas också som stora lån, och nedan ser du några exempel.

Lånar du till ett bilköp utan att lägga in bilen som säkerhet är ditt billån alltså ett stort lån utan säkerhet. Lånar du i stället med bilen som säkerhet krävs det en kontantinsats på minst 20 procent. Kontantinsatsen kan då finansieras med ett stort lån utan säkerhet, och på så sätt fungerar lånet som ett komplement till billånet.

Låna aldrig mer pengar än du behöver

Hur stort lån du kan få varierar främst beroende på vilken långivare du vänder dig till. Vad du lånar till spelar oftast inte någon roll utan det är upp till dig att avgöra hur stort lån du behöver.

Men du ska aldrig låna mer pengar än du faktiskt behöver. Alla lån, stora som små, ska alltid betalas tillbaka inom den avtalade återbetalningstiden. Tänk på att även inkludera de kostnader som lånet för med sig i dina beräkningar.

Hur stort lån du får ta beror på din kreditvärdighet

Att ge ut stora lån innebär en risk för långivarna eftersom det alltså handlar om ganska mycket pengar. Långivaren måste göra en slags riskbedömning innan de väljer att bevilja ett större lån, och tar därför alltid en kreditupplysning på dig när du ansöker.

Med kreditupplysningen kan långivaren avgöra din kreditvärdighet och få en bild av dina förutsättningar att kunna betala tillbaka lånet. Oftast erbjuder långivare individuell ränta vid stora lån, och även den baserar de på kreditupplysningen.

De uppgifter som finns med i en kreditupplysning är bland annat

  • Identitetsuppgifter som namn, personnummer och adress
  • Inkomst och ägande av fastighet
  • Eventuella betalningsanmärkningar
  • Eventuella skulder hos Kronofogden

Att ta en kreditupplysning är ett krav enligt svensk lag, men långivarna får välja vilket kreditupplysningsföretag som ska genomföra kreditupplysningen. Ju bättre kreditvärdighet och återbetalningsförmåga du bedöms ha, desto större är sannolikheten att du får ett stort lån beviljat.

Att inte betala tillbaka lån drabbar din ekonomi

Stora lån ger dig som låntagare möjligheten att köpa den där bostaden, genomföra renoveringen eller åka på den där resan du alltid har drömt om. Det kan även vara till stor hjälp om du har många mindre skulder och därför behöver samla dina lån.

Den enda anledningen till att ett stort lån kan stjälpa mer än hjälpa är om du inte betalar tillbaka lånet och de kostnader som tillkommer inom den avtalade återbetalningstiden. Det medför ofta stora kostnader som påminnelseavgifter och dröjsmålsränta och kan i värsta fall leda till betalningsanmärkningar. Så än en gång uppmanar vi dig att tänka igenom din ekonomiska situation och dina framtida återbetalningsmöjligheter innan du ansöker om ett större lån.