Ett gammalt par som ler in i kameran och håller om varandra.Det kan vara svårt att få ett bolån beviljat när man är blivande pensionär, ännu svårare är det när man väl är pensionär. Trots det finns det vissa saker du kan göra för att få ett bolån även efter 60. Foto: Dmytro Zinkevych/Shutterstock

Bolån

När man närmar sig pensionsåldern, eller redan är pensionär, kan det bli svårare att få bolån, skriver Avanza. Svårigheten att få bolån gäller dessutom oavsett om man i övrigt har god ekonomi, någonting som kan komma som en chock för många.

Att det kan vara svårare att få bolån som pensionär är en insikt som drabbar många äldre. Anledningen är oftast den lägre inkomsten som kommer efter pension, vilket är den viktigaste aspekten för banker innan de väljer att beviljar ett lån.

Inkomsten är avgörande för ett beviljat lån

När banker utvärderar en potentiell låntagare är inkomsten den viktigaste punkten. Sparekonom på Hypoteket, Sharon Lavie, förklarar att även om ett sparande på banken kan förbättra låneutsikterna är det från bankens perspektiv pengar du lika gärna kan göra av med imorgon. Med andra ord är ett sparkapital inte en garanti för att du kan betala tillbaka lånet, i bankens ögon.

För några år sedan fick banken dessutom nya direktiv för hur de bedömer blivande låntagares inkomst. EBA, European Bank Authority, bestämde nämligen att långivaren måste bedöma inkomst även för blivande pensionärer.

Då inkomsten är den viktigaste aspekten för att få ett lån beviljat – och särskilt nu med de nya direktiven – menar Sharon att den absolut senaste åldern att ansöka om ett bolån är 59. Efter 59 blir det betydligt svårare att få bolån beviljat.

Så får du bolån efter 60

Men det är inte kört att få lån även efter 59. Sharon Lavie har några tips för dig som antingen är eller är blivande pensionär:

  • Framförhållning. Om du har tänkt att flytta när du blivit pensionär, passa då på att ta bolånet så tidigt som möjligt.
  • Personligt möte. Ett personligt möte med banken är alltid en god idé. Då kan du förklara hur din situation ser ut och kanske övertyga banken om att du är en bra kandidat för lån.
  • Medlåntagare. Oftast är det föräldrar som finansierar sina barns första lägenhet men det kan faktiskt gå åt andra hållet också. Glöm bara inte att skriva ett skuldebrev.
  • Under 50 % belåningsgrad. Om du har en belåningsgrad under 50 % på din nuvarande bostad tipsar Sharon om att lägga pengarna som man tänkt amortera med på sparande i stället.

Slutligen menar Sharon Lavie att man som pensionär ofta bör passa sig för seniorlån, eftersom det lätt kan bli en dyr historia med höga räntor och snabbt växande skuld.