Kvinna sitter vid sin laptop och shoppar på nätet. Hon håller i ett kreditkort.Per-Olof Lindh, enhetschef på Kronofogden, tror att en orsak till det ökade antalet ansökningar är att det är så lätt att handla på kredit och avbetalning. Foto: Dragon Images/Shutterstock.com

Privatekonomi

Kronofogden har under första halvåret 2023 fått fler ansökningar om skuldsanering än någonsin tidigare. Ökningen är störst bland personer mellan 18 och 30 år. Kronofogdens enhetschef Per-Olof Lindh menar att detta är resultatet av en lång period med låga räntor, där det har varit enkelt att betala på kredit och avbetalning.

Ny statistik från Kronofogden visar att 17 500 personer har ansökt om skuldsanering mellan 1 januari och 30 juni i år. Myndigheten har aldrig tidigare fått in så många ansökningar under ett halvår. Jämfört med förra året är det en ökning på 24 procent.

Oroande men inte förvånande utveckling

Per-Olof Lindh säger i en kommentar till SvD Näringsliv att utvecklingen är oroande, men inte förvånande. Det visar på att människor har det tufft ekonomiskt.

Vi har länge haft låga räntor och det har varit lätt att betala på kredit. Många handlar också på avbetalning.

Många får avslag på sin ansökan

Det är inte alla som ansöker om skuldsanering som får sin ansökan beviljad. Faktum är att drygt 6 av 10 personer får avslag.

Per-Olof Lindh säger att många söker på felaktiga grunder. Det finns en felaktig uppfattning att skuldsanering är en snabb lösning på sina ekonomiska problem. Men om man bara sitter och väntar på att få beslut på sin ansökan kan man förvärra situationen, i stället för att försöka hitta andra lösningar.

Tänk på det här innan du ansöker om skuldsanering

Per-Olof Lindh delar med sig av saker att tänka på innan man skickar in sin ansökan. Först och främst måste man ha koll på sina inkomster, utgifter och skulder. Man måste också visa att man har försökt förbättra sin situation, till exempel genom att öka inkomster och minska sina kostnader eller få bukt med ett spelmissbruk.

Många ansöker om skuldsanering för mer tillfälliga ekonomiska problem, men det är inte de personerna som metoden är till för. För att få skuldsanering ska det vara troligt att man inte kommer att kunna betala av sina skulder inom cirka 7–15 år.

Enhetschefen tipsar om att göra Kronofogdens skuldsaneringstest innan man skickar in ansökan. Då får man veta om man uppfyller kraven för skuldsanering. Till sist rekommenderar Per-Olof Lindh att man tar hjälp av kommunens budget- och skuldrådgivare. De kan hjälpa till att öka chansen att få skuldsanering, och att klara av den.