Mobil och kryptovalutor såsom bitcoin.Kryptovalutor har ökat både i popularitet och värde de senaste åren. Nu spår Brittiska centralbanken att kryptovalutorna kan orsaka en framtida finanskollaps. Foto: Chinnapong/Shutterstock

Valuta

Kryptovalutor har under de närmsta åren fått förhöjd status och ökat  enormt i popularitet. Nu menar Brittiska centralbanken att kryptovalutor kan vara anledningen till en framtida finansiell härdsmälta, det rapporterar ComputerSweden.

Kryptovalutor, såsom Bitcoin (BTC), Etherum (ETH) och Litecoin (LTC) har blivit ett omåttligt populärt sätt att försöka tjäna pengar på. Det handlar om allt från investeringar till klassisk köp-och-sälj. Men nu varnar Jon Cunliffe, från Bank of England, för att kryptovalutorna kan komma att skapa en finansiell härdsmälta inom en snar framtid.

Ser likheter med finanskrisen 2008

Den katastrofala situationen med bostadslån 2008 är någonting som Jon Cunliffe vill likna med kryptovalutorna i dag. Han säger att kryptovalutorna behöver regleras kraftigt för att förhindra en framtida upprepning av en finanskris. Eller finansiell härdsmälta, som han väljer att kalla det.

– Riskerna är just nu relativt begränsade men kan komma att växa snabbt om detta område, som det är väntat, fortsätter utvecklas och växa i samma takt, säger Jon Cunliffe.

Samtidigt erkänner Jon Cunliffe att den samtida ekonomiska situationen och finansvärlden är mer stabil i dag än vad den var strax innan och under 2008. En överreaktion från regeringar gällande kryptovalutorna vore lika katastrofalt som att ignorera hotet helt.

Populariteten ökar – det gör också värdet

Att kryptovalutor har ökat i popularitet så snabbt som de har gjort under den senaste tiden är inte särskilt svårt att förstå om man tittar på värdet. För den som investerade i kryptovalutor i ett tidigt skede har en saftig vinst kunnat plockas ut.

Bara i år har kryptovalutorna som helhet ökat i värde med 200 procent. På drygt tio månader har man kunnat se en ökning från 800 miljarder dollar till 2 300 miljarder dollar. Och stigningen väntas fortsätta.

Vad det här kommer att göra för den globala ekonomin återstår att se men Jon Cunliffe uppmanar länder och myndigheter att reglera situationen kring kryptovalutorna hellre snarare än senare.