Så fungerar ett båtlån

Det finns två typer av lån att finansiera båtköpet med: ett lån med båten som säkerhet, eller ett vanligt privatlån utan säkerhet. Vilket som passar dig bäst beror på vilken båt du vill köpa och vilken ekonomi du har. För att hitta båtlånet med den bästa räntan kan du jämföra räntor hos olika långivare och välja den som kan erbjuda dig det billigaste lånet.

Vilken långivare har bästa räntan på båtlån?

Vilken långivare som har bästa räntan på båtlån kan variera, och går därför inte att säga generellt. Du behöver titta på varje långivares effektiva ränta för att se ungefär vad ett båtlån skulle kosta hos dem.

Räntan på båtlånet beror också på dina egna ekonomiska förutsättningar. Varje bank eller långivare tittar på din ekonomi för att avgöra hur stor risk de tar genom att låna ut pengar till dig. Utifrån detta bedömer de sedan vilken ränta som ska gälla för ditt båtlån.

Det är alltså till stor del individuellt vilken långivare som kan erbjuda den bästa räntan på båtlån.

Hur får jag låg ränta på båtlån?

Innan du ansöker om ett båtlån bör du börja med att jämföra olika låneerbjudanden. På så sätt har du störst chans att få ett båtlån med låg ränta och bra villkor, för att göra båtköpet så billigt och smidigt som möjligt.

Hos de flesta låneförmedlare är det båtlån utan säkerhet som du kan jämföra. Då tar du ett vanligt privatlån med syftet att köpa en båt för pengarna. Det är också den typ av båtlån som ställer minst krav på själva båtköpet.

Ibland kan du få en lägre ränta om du har båten som säkerhet för lånet. Dock tillkommer ofta ytterligare kostnader utöver räntan, som gör att skillnaden inte blir särskilt stor. Dessutom kan du inte köpa vilken båt du vill om du ska ange båten som säkerhet.

Tips! Jämför privatlån om du ska låna pengar till en båt. Då är du mer flexibel att välja vilken båt du vill köpa.

Kan jag ta båtlån utan kontantinsats?

Ja, om du lånar pengar utan båten som säkerhet behöver du inte betala någon kontantinsats. I så fall kan du låna pengar till hela båtens köpesumma om du vill.

Om du däremot vill låna med båten som säkerhet är det krav på att betala minst 20 procent av båtens pris i kontantinsats. Har du inte tillräckligt med sparade pengar till detta kan en lösning vara att ta ytterligare ett lån för kontantinsatsen, som inte har båten som säkerhet.

Beräkna månadskostnaden för båtlån med vår kalkylator

Båtlån

kr
%
kr

Månadskostnad

kr/månad

Vad innebär det att låna med båten som säkerhet?

Ett båtlån med säkerhet innebär att båten lämnas som pant, för att säkerställa att du kommer att kunna betala tillbaka lånet. Skulle du få problem att betala av lånet kan långivaren sälja båten för att få tillbaka pengarna. Det fungerar alltså precis som när du tar ett bolån med bostaden som säkerhet.

Tänk på! Båtlån med båten som säkerhet har ofta lägre ränta, men med avgifter som tillkommer är det inte säkert att det blir billigare än ett lån utan säkerhet.

Fördelen med ett båtlån med säkerhet är att räntan kan bli lägre, eftersom säkerheten minskar risken för banken. Tänk dock på att kolla upp vilka andra avgifter som tillkommer. Om administrativa avgifter läggs till på räntekostnaden kan det kanske löna sig att ta ett lån utan säkerhet i stället.

Vilka krav gäller för båtlån med säkerhet?

Båtlån med båten som säkerhet erbjuds ofta från storbanker och kräver att du har en fast inkomst och bra kreditvärdighet. Ett annat krav är att du köper båten av en auktoriserad båthandlare. Det går alltså inte att låna med båten som säkerhet om du ska köpa båten av en privatperson.

Det går inte heller att låna hela båtens köpesumma, utan du måste betala minst 20 procent av kostnaden i egna pengar, så kallad kontantinsats. Har du inte tillräckligt med pengar på kontot till kontantinsatsen går det att finansiera kontantinsatsen med ett båtlån utan säkerhet, det vill säga ett privatlån.

En del långivare ställer ytterligare krav på vilken båt du ska köpa för att få använda den som säkerhet för ett båtlån. Till exempel kan du behöva köpa en viss båtmodell, skaffa båtförsäkring och samråda med långivaren om du vill sälja båten i framtiden. Ofta finns också en minimisumma som du minst måste köpa båten för.

Exempel på krav för ett båtlån med säkerhet

  • Du ska köpa båten hos en auktoriserad båthandlare.
  • Du betalar 20 procent av priset i kontantinsats.
  • Du behöver köpa en viss båtmodell.
  • Du måste skaffa båtförsäkring.

Kan jag finansiera båtköpet med ett lån utan säkerhet?

Ja, du kan även ta ett lån utan säkerhet för att finansiera ditt båtköp. Ett båtlån utan säkerhet är detsamma som ett blancolån eller privatlån.

Ett sådant lån passar för dig som inte har möjlighet att lägga in en kontantinsats vid köpet eller inte beviljas ett båtlån med säkerhet. Om du ska köpa båten av en privatperson och inte av en båthandlare kan du också ta ett lån utan säkerhet, eftersom båtlån med säkerhet kräver att du köper båten hos en båthandlare. Det finns alltså många fördelar med att låna utan båten som säkerhet.

Tips! Att ta ett lån utan säkerhet är i regel det smidigaste sättet att låna till ett båtköp.

Du kan finansiera hela båtköpet med ett lån utan säkerhet om du vill. Du kan också låna ett mindre belopp om du bara behöver pengar till kontantinsatsen, och finansiera resten av köpesumman med ett båtlån med båten som säkerhet.

Fördelar med båtlån utan säkerhet

  • Du slipper betala kontantinsats.
  • Du kan köpa båten av en privatperson.
  • Inget krav på särskild båtmodell.

Så ansöker du om ett båtlån

Ska du finansiera båtköpet med ett lån utan säkerhet är ansökningsprocessen ganska enkel. Då behöver du inte ange vad du ska använda pengarna till, utan ansöker direkt om den summa du vill låna och kan sedan leta reda på båten du vill ha.

Om du däremot ska låna med båten som säkerhet finns det några ytterligare steg som du behöver följa.

1. Ansök om lånelöfte

Ska du använda båten som säkerhet behöver du se till att få ett lånelöfte, så att du vet om du kan få ett båtlån eller inte. Hur mycket pengar du får låna beror nämligen på din kreditvärdighet och framtida återbetalningsförmåga, oavsett om du lånar med eller utan säkerhet.

Tips! Om du redan har hittat en båt som du vill köpa kan du ansöka om ett båtlån direkt, utan att först behöva ett lånelöfte.

Jämför redan nu vad olika långivare kan erbjuda dig för lån på den summa du vill låna. Om långivaren godkänner din ansökan om lånelöfte vet du ungefär hur mycket pengar du har att röra dig med, och vilka krav som ställs på båtköpet.

2. Bestäm vilken båt du vill köpa

Ett lånelöfte för båtlån eller lån utan säkerhet gäller i regel i 90 dagar. Under den tiden kan du leta reda på den båt som du vill köpa. Troligtvis har du redan en bild av vilken typ av båt du är ute efter, exempelvis ny eller begagnad, en segelbåt eller motorbåt och hur många som ska få plats ombord.

Tänk på! Om långivaren ställer krav på en särskild båthandlare, båtmodell eller pris måste du hålla dig till det, annars blir du nekad båtlån.

3. Ansök om båtlån

När du hittat båten du vill ha behöver du göra om ditt lånelöfte till ett båtlån innan du går vidare med att skriva på köpeavtalet. Lånelöftet är nämligen ingen garanti för att du får lånet, utan långivaren måste också pröva om båten i fråga är godkänd att använda som säkerhet för lånet.

Tänk på! Köp ingen båt innan du har fått ett båtlån beviljat.

Skriv inte på något köpeavtal innan långivaren har godkänt din slutliga låneansökan. Annars riskerar du att hamna i en knepig sits om din låneansökan skulle bli avslagen.

4. Skriv på köpeavtal

När du har fått ditt båtlån godkänt är det bara att ordna med köpeavtalet, skriva på tillsammans med säljaren och genomföra betalningen. Ofta kan du få hjälp med detta av din långivare.

Vanliga frågor om båtlån

Hur hittar jag det bästa båtlånet?

Du hittar det bästa båtlånet genom att jämföra olika långivares räntor. Du kan jämföra både båtlån med båten som säkerhet och privatlån utan säkerhet för att hitta den bästa räntan.

Vad innebär båtlån med båten som pant?

Att använda båten som pant för båtlån innebär att båten är säkerhet för ditt lån. Det är en trygghet för banken i och med att de kan sälja av båten om du skulle få problem att betala tillbaka lånet. Du kan ibland få lägre ränta genom att pantsätta din båt.

Kan jag ta båtlån med löptid på 20 år?

Ja, hos en del långivare går det att ta ett båtlån med en löptid på 20 år, det vill säga att du har 20 år på dig att betala av lånet. Den rekommenderade återbetalningstiden för båtlån brukar dock vara upp till 10–15 år.

Kan jag ta båtlån utan egenkapital?

Ja, om du tar ett båtlån utan säkerhet kan du låna till hela summan utan att behöva betala någon del av summan med eget kapital.

Vilka långivare har billiga båtlån?

Det går inte generellt att säga vilka långivare som har billiga båtlån, utan det kan variera. Genom att jämföra långivares gällande räntor kan du hitta det billigaste båtlånet just nu.

Kan jag ta båtlån om jag köper båten privat?

Om du köper båten privat måste du ta ett lån utan säkerhet för att finansiera båtköpet. Du kan inte ta lån med båten som säkerhet när du köper båten av en privatperson, för då finns ett krav på auktoriserad båthandlare.