ung man med teckningar av hus, bil och soffa i en tankebubblaAtt ha råd med bostad är i dag bara en dröm för många unga. Men snart kan det införas ett lån som gör det lättare för unga att komma in på bostadsmarknaden. Foto: Milles Studio/Shutterstock.com

Bolån

Ett startlån för unga bostadsköpare kan införas till år 2022. Det är tanken med en ny utredning som regeringen har tillsatt. Med lägre insats och bättre villkor ska startlånet möjliggöra för fler att köpa sin första bostad, skriver SvD Näringsliv.

Regeringen vill göra det lättare för unga att köpa sin första bostad. Därför har de beslutat att utreda möjligheterna till något som kallas för startlån, med bättre villkor för förstagångsköpare än vanliga bolån.

Exakt hur startlånet ska se ut återstår att se efter utredningen. Men finansminister Per Bolund jämför idén med ett studielån, som finansieras av staten och har bättre villkor än de vanliga lånealternativen på marknaden.

Dyrt för unga att byta bostad

Det finns stora behov av att sänka trösklarna för unga på bostadsmarknaden. Priserna på bostadsrätter blir hela tiden högre, och framför allt i storstäderna är det väldigt få unga som kan spara ihop de pengar som behövs till kontantinsatsen.

Samtidigt ökar ungas behov av att kunna köpa sig en bostad. Den största andelen lägenheter är i dag bostadsrätter, medan hyresrätterna i stället utgör allt mindre andel. Dessutom är köerna för att hyra bostad ofta väldigt långa, vilket försvårar möjligheterna att få bostad även på den marknaden.

Fler får råd, men då kan priserna bli högre

Med ett nytt, förmånligare bostadslån kan fler unga få råd att köpa sig en bostad. Å andra sidan finns då en risk för att priserna stiger ännu mer, just på grund av fler får möjligheten att köpa bostad.

– Fast nu är det bara riktat till förstagångsköparna, så jag tror inte det, säger finansminister Per Bolund när SvD Näringsliv påpekar detta.

Villkor och insats för startlånet ska utredas

Utredningen ska pågå i ungefär ett år, fram till november 2021. Utredaren är Eva Nordström, som är vd för Stockholms kooperativa bostadsförening.

En sak hon ska titta på är hur stor insats som ska krävas för att få ett startlån beviljat. I den färdiga utredningen ska Eva Nordström presentera ett förslag på hur stor insatsen ska vara. Hon ska även titta på vilka villkor som bankerna ställer på yngre bolånekunder.

Om allt går enligt tidsplanen ska ett system för startlånet vara färdigt och införas till år 2022.