Privatlån

För dig som går i tankarna kring att ta ett båtlån för att äntligen få köpa den båten du vetat ha så länge gäller det att vara vaksam för alla kostnader. Vanligtvis är det nämligen inte inköpspriset för båten som ger den största ekonomiska belastningen utan alla övriga kostnader som tillkommer i ägandet. För att undvika onödiga kostnader kan du köpa begagnat och reparera så mycket som möjligt själv, samt prioritera vad som verkligen behöver repareras.

Spara pengar genom att köpa begagnat

Det enklaste sättet att spara pengar redan vid båtköpet är att köpa båten begagnat. Att köpa en ny båt är likt att köpa en ny bil en onödig utgift för att ha det senaste och bästa. Det finns dock även en viss problematik med att köpa begagnade båtar, då de kan kräva en hel del reparationer, något som snabbt kan bli en dyr affär.

Tänk på! För att undvika ett dåligt köp av en begagnad båt är det klokt att hyra in någon som är mer bevandrad på båtar som kan genomföra en ordentlig inspektion.

För att undvika detta kan du hyra in någon som är duktig på båtar och få en ordentlig besiktning innan du köper. Det kan låta onödigt men kan lätt spara dig mycket pengar om det visar sig att båten är i dåligt skick.

Räkna med övriga kostnader

För dig som ska ta ett lån, eller för dig som ska köpa en båt kontant är det viktigt att räkna med övriga kostnader som tillkommer. Det är inte bara reparationer som kostar pengar, även saker som trailer, utrustning och båtplats kan kosta mycket pengar.

För dig som ska låna kan det alltså vara en god idé att räkna med övriga kostnader, för att undvika att du inte har råd att sjösätta båten när du väl har den i ägande. Räkna alltid med en viss reparationskostnad, även om om båten är ny – alla maskiner är förbrukningsvaror som kräver nya delar.

Laga det som är möjligt själv

För dig som har lite erfarenhet inom båtar kan det verka självklart men även för den som köper utan kunskap är det möjligt att reparera vissa saker själv. Interiören och enklare estetiska brister kräver sällan någon specifik kunskap som inte går att googla fram.

För mer avancerade reparationer behöver de absolut flest utan utbildning professionell hjälp, något som kan bli mycket dyrt. Kolla om någon i din bekantskapskrets med mer kunskap kan hjälpa dig först, det kan spara dig tusentals kronor.

Undvik ytliga reparationer

I största möjliga mån är det klokt att anlita någon för att åtgärda ytliga eller estetiska brister. Detta eftersom att de dels går att åtgärda själv i stor utsträckning och dels för att de inte alltid höjer värdet till samma nivå som kostnaden.

Om din båt däremot har sprickor i skrovet eller liknande måste detta åtgärdas omedelbart för att undvika ytterligare skada på båten och dess maskineri. Sprickor i plastdetaljer och nedgången sittbrunn är något som du å andra sidan bör reparera själv, alternativet låta vara kvar.