Investera i företagslån
Investera i företagslån via exempelvis Kameo, Savelend eller obligationsfonder. Välj alternativ utifrån önskad risk, förväntad avkastning, belopp och långsiktighet.
I denna guide presenteras 7 alternativ för att investera i olika krediter och lån till företag. Första steget är däremot att förstå skillnaderna mellan lånealternativen samt avgöra vilka faktorer som önskas prioriteras.
Investeringsalternativ – Skillnaderna
Det är flera faktorer som skiljer sig åt mellan olika investeringsalternativ i företagslån. Vad som prioriteras högst kan vara avgörande för vilket alternativ som bör väljas.
- Låneform – Byggnadskreditiv, importkrediter, fastighetslån eller andra företagslån? För vissa är det viktigt att välja en låneform som stödjer viss företagsutveckling. För andra är det bara avkastning som är viktig.
- Manuellt eller automatiskt – Önskas egna val ske gällande vilka företag som ska få investerat kapital? Eller kan det överlåtas till förvaltare för en enklare administration?
- Månadssparande – Månadssparande är både enkelt och minskar risken över tid. På de flesta alternativen går det att skapa ett automatiskt månadssparande. På vissa alternativ behöver detta däremot ske manuellt varje månad.
- Förväntad avkastning – Prioriteras förväntad hög avkastning och hög risk – eller lägre avkastning med låg risk?
- Risk – Vilka risker kan accepteras? Läs mer vid rubriken ” Risker med att investera i företagslån” längst ner i artikeln.
- Skatt – Ska skatt beräknas automatiskt och rapporteras till Skatteverket eller kan det ske manuellt? Ännu ett alternativ är schablonskatt via ISK.
Investera i företagslån – Olika alternativ
Nedan presenteras 7 olika alternativ för dig som är intresserad av att investera i företagslån. Som visas skiljer det sig stort både gällande lägsta belopp, risk och möjlighet att välja vilket företag som ska få tillgång till utlånat kapital.
1. Företagsobligationer – Via räntefonder
- Månadsspara
- Bred riskspridning
- Välj obligationer utifrån risk
Obligationer är skuldebrev som en låntagare (emittent) ger ut för att finansiera sin verksamhet. För att skuldebreven ska kallas för obligationer krävs att löptiden är mer än 12 månader.
De som har dessa skuldebrev har rätten att få en förutbestämd ränta utbetald löpande samt få utlånat belopp återbetalt efter löptiden. Ett par ytterligare alternativ är:
Nollkupongobligation – Räntan ackumuleras och betalas ut, tillsammans med lånebeloppet, när obligationen förfaller.
Gröna obligationer – Investering sker i företagslån där pengarna förväntas användas för projekt som uppfyller vissa miljömässiga krav.
Konvertibel – Istället för att lånet återbetalas kan en konvertibel växlas in till aktier i företaget. Detta till en bestämd kurs under en förutbestämd tid.
Privatpersoner investerar i räntefonder
När företag emitterar obligationer sker detta med mycket stora belopp samt att varje enskild långivare exempelvis minst måste investera en miljon kronor. Det innebär att de flesta privatpersoner enbart når denna investeringsform via obligationsfonder (även kallade för långa räntefonder).
Fonderna skiljer sig åt gällande exempelvis risknivå, förväntad avkastning, valuta, regioner som investeringar sker inom samt totalavgift. De obligationsfonder med högst förväntad avkastning kallas för ”High Yield”
I videon nedan förklaras skillnaden mellan korträntefond och långräntefond (obligation) samt hur obligationerna påverkas i värde av ränteförändringar på marknaden.
2. Krediter och lån – Savelend
- Månadsspara
- Investera i konsument- och företagslån
- Andrahandsmarknad
Via Savelend kan investering ske i ett brett utbud av företagslån och konsumentkrediter. Investerat kapital fördelas automatiskt i olika lån beroende på valda inställningar på plattformen. Med standardinställningar sker det i samtliga lånealternativ men det går även att justera detta manuellt. Som investerare går det alltså att välja inriktning – men inte specifika bolag att låna ut pengarna till.
Ännu en möjlighet är att köpa/sälja lånen via en andrahandsmarknad. På detta sätt går det att få loss kapital även under pågående löptid.
Savelend Fast – Fast ränta med garanti
Savelend Fast är ett konto som ger en garanterad ränta under bindningstiden. Det kan exempelvis vara att 6% uppnås på investerat kapital som är låst under 12 månader. Kapitalet investeras automatiskt, av Savelend, i olika krediter i likhet med de andra investeringsalternativen. Skillnaden är att eventuella kreditförluster täcks av Savelend. Med andra ord minskas risken vilket även speglas i något lägre förväntad avkastning.
3. Fastighetslån – Investera via Kameo & Tessin
Fastighetslån innebär att företaget använder sin fastighet som säkerhet för lånet. Det kan exempelvis vara byggföretag som önskar låna pengar under byggtiden för nybyggnation eller stora ombyggnationer. Efter slutfört projekt säljs fastigheten varpå lånen kan återbetalas. Någon amortering sker därmed i regel inte under löptiden.
Som privatperson går det att investera i dessa företagslån via flera olika plattformar, exempelvis Kameo, Tessin och Savelend. På plattformarna går det att läsa på om de olika byggprojekten, samt låntagaren, och därefter kan investering ske till specifika projekt.
Så fungerar Kameo
- Från 500 kronor
- Fastighetslån med säkerhet
Kameo är en populär investeringsplattform för företagslån inom fastighetssektorn. Kameo genomför riskbedömning vilket ligger till grund för vilken ränta som byggbolaget får betala. Därefter publiceras projektet på hemsidan varpå investering kan ske av alla som har konto på Kameo. Förutsatt att projektet får in önskat kapital, inom en viss period, kommer lånet att beviljas. Lägst belopp att investera i dessa företagslån är 500 kronor.
Så fungerar Tessins fastighetslån
- Investera i fastighetslån med säkerhet
- Större belopp
Tessin erbjuder ett liknande upplägg som Kameo. Den stora skillnaden är att betydligt högre belopp krävs samt att de även har ett fondalternativ (se nästa stora rubrik). I de flesta projekt är lägsta beloppet som kan investeras 30 000 kronor vilket gör att plattformen inte vänder sig till småsparare. Ett exempel är projektet som presenteras till höger på bilden nedan där genomsnittligt investerat kapital per person var ca 63 000 kronor.
Inloggad på plattformen nås all information om de företag som söker kapital, risknivå, förväntad avkastning m.m. Vid varje projekt går det att ange hur stort belopp som önskas investeras.
4. Fastighetslån via fond – Tessins fastighetsfond
En risk med både Kameo och Tessin är att investeringar sker i ett fåtal projekt och företag. Skulle just det företaget gå i konkurs finns risken att utlånad kapital helt, eller delvis, förloras. En annan nackdel är att dessa investeringar inte kan ske inom ISK eller kapitalförsäkring vilket innebär kapitalbeskattning på ränteinkomster. Ett alternativ kan vara att investera i Tessins fastighetsfond, vilken beskrivs nedan.
Så fungerar Tessins fastighetsräntefond
Önskas en stor diversifiering, och därmed riskspridning, kan investering ske i Tessins fastighetsfond. En fond vars kapital enbart investerar i de företagslån som förmedlas via Tessin. På detta sätt fördelas kapitalet på ett flertal fler lån samtidigt som investering kan ske inom ISK eller kapitalförsäkring.
I Fastighetsräntefonden får du tillgång till samma lån som annars marknadsförs via Tessins plattform. Men istället för att du står som långivare på skuldebrevet äger du istället en andel i en fond, och har tillgång till samma underliggande tillgång / Jonas Björkman, grundare för Tessin
5. Investera i företagslån inom solenergi – Trine
- Företagslån inom solenergi
- Förbättrad miljöpåverkan
- Investering sker inte i SEK
Via Trine kan investering ske i företagslån som används för inköp, och installering, av solpaneler och andra projekt inom solenergi. Det är i regel större solcellsparker men kan även exempelvis vara företag som vill byta ut sin fordonsflotta från bensin- och dieseldrivet till eldrivet. Företagen, och dess projekt, finns uteslutande i utvecklingsländer.
Dessa företagslån ger avkastning till investerarna, förbättrad miljöpåverkan samt möjlighet till företag att investera inom solenergi.
Så sker investering
Efter att ett konto har öppnats på Trine.com kan inloggning ske med svenskt BankID. Detta utifrån att Trine drivs av ett svenskt företag och är under tillsyn av svenska Finansinspektionen. Investeringar sker i regel med minst 100 Euro och kan antingen ske i specifika projekt eller via tjänsten ”Diversify my investment”. Det sistnämnda innebär att kapitalet automatiskt fördelas över flera aktiva företagslån.
Till skillnad mot de flesta andra alternativ, som presenteras ovan, är Trines företagslån mycket långsiktiga. Det är vanligt med löptid på minst 5 år och efter att en investering skett går det inte att sälja sin andel eller på annat sätt avbryta utlåningen i förtid.
6. Privat utlåning – till småföretag
- Egna skuldebrev
- Svårt att driva in vid konkurs
- Anpassade villkor
För småföretag och familjeföretag kan en väg till kapital att vara att låna pengar från ägare, anställda och vänner. Kommer externt kapital från investerare som inte är ägare kan även ägaren gå i personlig borgen för lånet och på detta sätt öka säkerheten.
I likhet med lån via en bank skriver parterna ett skuldebrev där samtliga villkor framgår kring lånet. Fördelen är därmed att företaget kan skapa specifika villkor som helt är anpassade utifrån företagets ekonomiska situation.
En nackdel är de personliga vänskapsrelationerna som riskeras i det fall som lånet inte lyckas återbetalas. Att driva ett ärende, på egen hand, i domstol kan även vara ekonomiskt riskfyllt då förloraren i målet kan få betala bägge parters domstolskostnader.
7. Företagslån och fastighetslån – Fundingpartner
Fundingpartner är en investeringsplattform som nordiska företag kan använda för att söka kapital. Här finns främst möjlighet att investera i specifika bygg- och bostadsprojekt men det förekommer även företag inom helt andra branscher. Nya företagslån presenteras ungefär 2 – 4 gånger per vecka.
Läs på om låntagare, vad kapitalet förväntas användas till, förväntad avkastning och risk och välj sedan vilket projekt som investering önskas ske i. Vid bostadsprojekt återbetalas i regel hela beloppet när bostäderna säljs.
Obligationslån via Funding Partner Securites
Utöver investeringar i specifika företagslån finns möjlighet att investera i obligationslån. Det sker däremot via Funding Partner Securities, en separat tjänst som nås via samma plattform.
Dessa obligationer är redan emitterade vilket innebär att det är andrahandsmarknaden som nås via Funding Partner. Utbudet beror därmed på hur stort önskemålet är hos tidigare investerare att sälja sina andelar i obligationerna. En nackdel är att lägsta investeringsbelopp är betydligt högre än när investering sker i enskilda företagslån.
Risker med att investera i företagslån
Den primära risken med att investera i företagslån är kreditrisken. Men det är även viktigt att förstå att olika investeringsalternativ innebär olika risker.
Kreditrisk
Med kreditrisk menas att företaget inte har ekonomisk kapacitet att återbetala företagslånet. Därmed kan hela, eller delar av, utlånat kapital förloras.
Minska kreditrisken
- Fastighetslån – Med fastighetslån finns en fastighet som säkerhet. Skulle företaget gå i konkurs kan konkursboet sälja fastigheten och återbetala delar av lånet. Genom att välja fastighetslån med låg belåningsgrad ökas säkerheten ytterligare.
- Diversifiera – Fördela investerat kapital på flera olika företagslån. Skulle ett av företagen gå i konkurs, och lånet inte återbetalas, förloras bara en mindre summa.
- Se på statistik – På investeringsplattformar, som Kameo och Savelend, finns i regel historisk statistik över kreditförluster. Det speglar vilken riskbedömning som sker av de som hanterar de låneansökningar som kommer in.
- Kreditförlustfond – Hos Savelend täcks eventuella kreditförluster av företaget i det fall som investering sker inom ”Savelend Fast”. Lite säkrare – lite lägre avkastning.
Valutarisk
Sker investering i annan valuta än SEK uppstår en valutarisk. Detta genom att värdet på exempelvis Euro eller USD kan gå upp, eller ner, mot SEK under löptiden. Risken finns därmed att du får tillbaka ett lägre belopp i SEK än du från började lånade ut. Det beror på att låntagaren ska återbetala en viss summa i exempelvis USD.
Minska valutarisken
Valutarisken försvinner om investeringar enbart sker i företagslån i SEK.
Ränterisken
Räntan på företagslån avgörs delvis av Riksbankens styrränta. Med en låg styrränta kommer samtliga lån i samhället ha lägre ränta och vice versa.
Sker en investering i ett företagslån med löptid på exempelvis 10 år finns risken att räntan går upp under denna tid varpå alternativa investeringar skulle ge betydligt bättre avkastning.
Minska risken genom att
Ränterisken minskas genom att investeringar sker i lån med kort löptid. Det går även att välja alternativ där positionerna kan säljas på en andrahandsmarknad. Ett alternativ som är möjligt med exempelvis obligationsfonder samt hos Savelend.
Plattformsrisk
Sker investeringar via en investeringsplattform, som Kameo, Tessin eller Savelend, uppstår även en ”plattformsrisk”. Juridiskt ska låneavtalen vara utformade så att fordran kvarstår till långivarna, vid en konkurs, men det kan innebära en administrativ svårighet att få in pengarna. Det finns även ett fåtal exempel på när företaget som drivit plattformen misskött hanteringen av investerat kapital. Så var fallet när Trustbuddy gick i konkurs 2017 och många förlorade sina pengar.
Minska risken genom att
Plattformsrisken minskas genom kontroll av företagets verksamhet och egna säkerhetsfunktioner. Det är generellt lättare att kontrollera verksamhet och tillstånd hos svenska företag än utländska. I företagsregistret hos Finansinspektionen går det enkelt att kontrollera om ett företag har ”tillstånd att erbjuda finansiella tjänster” i Sverige. Se exempelvis nedan hur Kameo presenteras.
Frågor och svar
Sker investering i företagslån beskattas ränteintäkterna med 30%. Sker investering i fonder kan dessa handlas inom ISK varpå schablonskatt betalas.
LTV står för Loan to Value och visar belåningsgraden med fastighetslån. Ju lägre LTV desto lägre risk med fastighetslånet.
Om låntagaren inte kan återbetala lånet får långivaren en kreditförlust. Med andra ord en förlust av utlånat kapital.
De flesta investeringsplattformar skickar in uppgifter om samtliga ränteutbetalningar till Skatteverket. Därmed kommer dessa uppgifter vara förtryckta. I annat fall behöver de anges manuellt.