skylt med omxs30, index för de 30 mest omsatta aktierna på stockholmsbörsenOMXS30 är index för de 30 mest omsatta aktierna på Stockholmsbörsen. Det har gått oväntat bra för flera bolag på den listan. Foto: Pavel Ignatov/Shutterstock.com

Ekonomi

Stockholmsbörsen slår nya rekord, trots att vi ännu befinner oss i en pandemi. Vissa bolag värderas till och med högre i dag än innan pandemin. Men det finns fortfarande osäkerheter runt om i världen som utgör en risk för ekonomin, skriver SvD Näringsliv.

Stockholmsbörsen slog senast rekord i februari, månaden innan coronapandemin startade i Sverige. Nu är börsen tillbaka på nya rekordnivåer.

Tack vare bättre ekonomiska signaler  och att banker och politiker satt in stora summor i världsekonomin börjar börsen alltså återhämta sig. Effekterna av pandemin har inte heller blivit lika illa som det förväntades i början. 

Några företag sticker ut särskilt i statistiken

Hälften av företagen på Stockholmsbörsen värderas högre i dag än de gjorde i februari, nästan 150 stycken. Det visar siffror från Avanza.

Bland alla bolagen har åtta stycken rusat till över 100 procent av den förra rekordvärderingen. Där sticker särskilt G5 Entertainment ut med 290 procents högre värdering än i februari.

Några bolag med de mest omsatta aktierna är Electrolux, tobaksföretaget Swedish Match, verkstadsjätten Atlas Copco och skogsbolaget SCA. De har alla stigit med mellan 15 och 20 procent.

Även om händelser hos bolagen själva har påverkat rusningen, handlar det framför allt om en mer optimistisk bild av konjunkturen. Statistiken har sett mycket bättre ut under sommaren och hösten än vad många hade vågat hoppas.

Bättre resultat och negativa räntor gör att börsen fortsätter stiga

Martin Guri är aktiestrateg på Kepler Cheuvreux. Han tror att läget ser fortsatt positivt ut under två år framåt. Bland annat för att de negativa räntorna inte kommer att stiga.

– Med negativa räntor får världens pensionssparare, alla stora fonder, ingen avkastning utan att ta risk. Aktier är risk. Det är strukturellt och det är därför börsen kommer att fortsätta att gå upp.

Han påpekar också att många bolag nu flaggar för bättre resultat än de har gjort tidigare, och det är just förväntade vinster som börsen handlar om.

Finns risker för ekonomins återhämtning

Analytikern Peter Malmqvist är mer pessimistisk. Han tror inte att de nuvarande kurserna kommer att hålla sig fram till årsskiftet. Det beror dels på att smittspridningen ökar igen, dels att alla länders budgetunderskott skenar i väg för att hålla igång konsumtionen och pressa ner arbetslösheten.

Även presidentvalet i USA, handelsförhandlingar mellan EU och Storbritannien och spänningar mellan Kina och USA är globala händelser som kan påverka ekonomin.