Inskickad deklaration via Skatteverkets e-tjänstI tisdags öppnade deklarationen och efter bara en dag hade nästan 700 000 svenskar deklarerat. Foto: Fialotta Bratt/Shutterstock.com

Privatekonomi

Deklarationen öppnade tidigare i veckan och det var många som ville deklarera på en gång. Redan första dagen hade närmare 10 procent av befolkningen deklarerat och omkring 1,7 miljoner människor loggade in för att bara titta till sin deklaration.

I tisdags öppnade deklarationen och det har varit ett hårt tryck redan från början. Bara under den första timmen skickade cirka 45 000 personer in sin deklaration. I slutet av tisdagen hade cirka 699 000 personer deklarerat.

– Många är nyfikna på om de får pengar tillbaka och en hel del passar på att deklarera när de ändå är inne i tjänsten, säger Anna Sjöberg, deklarationsexpert på Skatteverket.

Totalt ska 8 miljoner deklarera i år.

Skatteverket hade tekniska problem

Att närmare 700 personer deklarerar första dagen får vara ett tecken på att intresset är stort. Det är dock inte tal om någon rekordsiffra. Det kan möjligtvis bero på de tekniska problemen som Skatteverket drogs med i tisdags.

699 000 personer är en klart lägre siffra bara jämfört med förra året. Då passade 707 743 personer på att deklarera första dagen.

1,7 miljoner gick in och tittade på sin deklaration

Nyfikenheten var överlag ganska stor och totalt loggade 1,7 miljoner människor in på Skatteverkets hemsida bara för att titta på sin deklaration. Att inte fler valde att deklarera första dagen behöver inte enbart bero på teknikstrulet det kan även vara så att många ska göra ändringar och komplettera med uppgifter. För detta krävs oftast lite mer tid.

Skatteåterbäringen kan komma i april om du deklarerar tidigt

Skatteverket har även i år fortsatt att slå ett slag för att deklarera digitalt och strunta i pappersdeklarationen. Förra året deklarerade mer än 6,1 miljoner svenskar digitalt, jämfört med 5,7 miljoner under 2017. Det blir intressant om den stabila ökningen som skett även fortsätter i år.

Dessutom lockar Skatteverket med att skatteåterbäringen kommer tidigare om man godkänner sin deklaration innan 2 april. Den som bara behöver godkänna sin deklaration och gör det innan 2 april kan räkna med att få skatteåterbäringen mellan 9 – 12 april.