Finansinspektionens generaldirektör Erik Thedéen. Foto: Pressbild/Finansinspektionen

Bolån

I våras lanserades Enkla och erbjöd en bolåneränta på 0,95 procent vilket startade det som kom att kallas bolånekriget. Sedan dess har det varit ganska tyst kring bolaget som gång på gång fått skjuta på lanseringen av sina bolån. Finansinspektionen tror inte på Enklas bolånemodell och man kallar affärsidén farlig.

I våras kom uppstickaren Enkla och erbjöd bolånekunder en ränta på 0,95 procent bundet över tre år. Hypen var enorm, men bara för ett tag. Arbetet har vid flera tillfällen försenats och ännu har inget lån lanserats.

Under tiden Enkla arbetat med att göra sina lån tillgängliga har Finansinspektionen undersökt Enklas bolånemodell som man nu inte tror är bra för kunden.

Enkla har hittills inte lyckats säkra någon finansiering på lång sikt vilket Finansinspektionens generaldirektör Erik Thedéen tror kan vara farligt. Tidigare i somras sade han att nya aktörer som inte har någon långsiktig finansiering är farligt för både konsumenten men även svensk ekonomi i sin helhet.

Enklas bolån lär försenas ytterligare

Arbetet med att få ut bolånen verkar dröja ännu mer. I våras gick man ut med målet om att låna ut en miljard innan midsommar vilket man inte lyckats hålla.

Det senaste uttalandet från bolagets vd Alexander Widegren kom i mitten på augusti. Till SvD sade han då att lansering var på gång inom någon månad.

Superräntan chockhöjs efter tre år

Räntan på 0,95 procent som Enkla erbjuder kommer efter tre år chockhöjas till 1,7 procent.

Det är en högre ränta än vad samtliga storbanker har i dagsläget.

– Det är våra obligationsinvesterare som kräver att vi ska ha en rörlig boränta på cirka 1,7 procent efter tre år. Men vi hoppas kunna flytta kunderna till samma eller bättre boränta då, har Alexander Widegren tidigare sagt till SvD.