Räntor

Att reporäntan är negativ och en höjning ser ut att dröja är inte bara guld och gröna skogar. Faktum är att minusräntan i längden kommer bidra till mindre pengar i din plånbok.

Under hela våren har det diskuterats om när Riksbanken kan tänkas höja reporäntan från rekordlåga – 0,5 procent. Ingen vet svaret men det spekuleras i att det kan dröja till nästa år.

Du kan förlora pengar på den negativa reporäntan

Höjningen av Riksbankens reporänta ser ut att dröja. Enligt experter på Nordea kan en höjning få vänta ända tills i slutet på nästa år, andra förutspår att det kan ske i slutet på året. Många är glada över beskedet men minusräntan behöver inte alltid vara positivt för din plånbok. Det finns en baksida med minusräntan i takt med att inflationen ökar.

Ingen ränta på storbankernas sparkonton

Riksbankens minusränta avspeglar sig i bankernas sparkonton. Storbankerna har i stort sett ingen ränta på sparkontona, vilket innebär att du inte får någon avkastning på ditt sparande. Att inte få någon avkastning är illa som det är, men samtidigt som du sparar pengarna så minskar dem i värde. Anledningen är inflationen vi har i Sverige, vilket är den allmänna prisökningen i landet. Ju mer priserna ökar, desto färre varor kan du köpa för samma summa pengar.

Tips! Jämför bankernas sparkonton för att hitta den som ger bäst avkastning.

Din pension påverkas

Om det är oroväckande att bankernas sparkonton har noll ränta så är det än mer oroväckande att din framtida pension påverkas. Ju längre en höjning av reporäntan dröjer desto mer påverkas pensionen då du inte får någon avkastning hos pensionsbolagen. På grund av inflationen blir pengarna mindre värda och utan avkastning minskar ditt pensionssparande.

Detta kommer framförallt drabba människor med låga pensioner.

Tips! Ha även ett privat pensionssparande för att dryga ut pensionen

Bolåneräntan kan höjas trots minusränta

Många med bolån jublar över minusräntan då det innebär fortsatt låg bolåneränta. Men även amerikanska Federal Reserve påverkar den svenska marknaden. Där har man redan börjat med räntehöjningar. I takt med att marknadsräntorna stiger kommer det till slut synas i bolåneräntorna.