Bolån

Drygt 80 procent av Sveriges bostadsägare betalar mer för sina bolån än vad de behöver visar färska siffror från SBAB. Anledningen uppges vara att få bolånetagare förhandlar om sin bolåneränta.

SBAB har nyligen genomfört en undersökning som visar att en stor del av svenska bolånetagare betalar mer för sina bolån än vad de behöver.

Undersökningen visar att 83 procent skulle kunna få ned sin bolåneränta och därmed spara omkring 4 666 kronor om året i snitt.

Siffran har SBAB fått fram genom att se till de närmare 20 000 bostadsägare som jämfört sin ränta i Räntematchen. Räntematchen är en tjänst som SBAB erbjuder där bostadsägare kan jämföra sina bolåneräntor med räntan de skulle kunna få hos SBAB.

Få bostadsägare förhandlar om sin boränta

Anledningen till att så många skulle kunna få ned sina räntor beror på att få har förhandlat om sina boräntor de senaste åren. Många har däremot funderat på att byta till mer lönsamma banker men när det väl gällt valt att stanna kvar hos sin gamla bank.

– Det är överväldigande många som betalar alldeles för mycket. Vi har sett fall där bostadsägare betalat 10 000-tals kronor mer i ränta om året än nödvändigt och trots att alla naturligtvis inte ligger på den nivån handlar det fortfarande om stora summor, säger Karin Hellgren på SBAB.

Karin Hellgren ser ingen som helst anledning till att stanna kvar hos en gammal bolånegivare om det innebär att man betalar mer pengar i onödan.

Stockholmarna betalar 50 miljoner mer än de behöver

I Stockholms län kan bostadsägarna spara mycket pengar på att flytta sitt bolån. Bostadsägarna i Stockholms län som gjort Räntematchen betalar idag 50 miljoner mer än de behöver.

Den största vinsten på ett bolånebyte skulle bostadsägarna på Gotland göra. Hela 96 procent skulle kunna få en lägre ränta och spara omkring 9 000 kronor varje år.