Billån

Att köpa en begagnad bil är sällan så lätt som det framstår. Eftersom att bilen redan har varit använd, i några fall i flera år kan det lätt ha uppkommit omfattande skador och dolda fel som kan påverka dig som köpare. Det är dock inte enbart det fysiska skicket av bilen som det gäller att vara vaksam för när man ska köpa en begagnad bil. Även för dig som ska finansiera din bil via lån eller liknande kan det ofta tillkomma flera krav för den som ska köpa en begagnad bil. Se därför till att du alltid kollar med långivaren innan du lånar till bilen, så att ditt lån går igenom.

Begagnade bilar kan påverka finansieringen

För dig som vill finansiera din bil genom exempelvis ett lån så gäller det att vara observant på vilka villkor som gäller. I huvudsak finns det två olika sätt att finansiera en bil via lån. Dels finns det billån med säkerhet, det vill säga ett lån som använder bilen som en säkerhet för att du betalar.

Tänk på! Ska du ta ett billån med säkerhet så gäller det att vara extra observant om du köper en begagnad bil. Detta eftersom att långivaren måste godkänna bilen som säkerhet för lånet.

Ska du ta ett sådant lån gäller det att vara extra vaksam på vilka regler som gäller, eftersom att långivaren har ett intresse av att bilen håller sitt värde. Den andra formen av finansiering med lån är ett vanligt privatlån vilket innebär att du egentligen inte behöver uppfylla några andra villkor än att själv vara kreditvärdig för lånet.

Var vaksam på bilens skick och specifikationer

Det finns även en annan sida av att köpa den begagnade bilar. Eftersom att dessa lätt kan vara slitna och ha skador och liknande som påverkar bilens värde och kördugligheten gäller det för dig som köpare att vara extra observant. Det finns även en del saker som kan påverka värdet på bilen i framtiden, som det kan vara klokt att vara extra observant på.

  • Ålder. Åldern på bilen kan ofta vara avgörande för värdet, men det kan även vara en mycket stor del av långivarens bedömning om bilen uppfyller kraven för att stå som säkerhet. Se därför till att inte köpa en alltför gammal bil om du planerar att köpa den med ett billån med säkerhet.
  • Körsträcka. Körsträckan som bilen färdats kan likt åldern på bilen dels vara en faktor för huruvida bilen har blivit sliten eller inte samt om långivaren godkänner den som säkerhet. Välj därför en bil som färdats en rimlig sträcka för sin ålder.
  • Drivmedel. Drivmedlet på bilen kan spela en mycket stor roll. Diesel har blivit ett betydligt mindre populärt alternativ efter att miljöskadorna av diesel framkommit. Även bensin kan sägas ha tappat i marknadsandelar. El kanske är det mest populära alternativet idag, men gamla elbilar kan ha stora kostnader framöver eftersom batterierna måste bytas med viss regelbundenhet.
  • Säkerhet. Säkerheten hos de gamla bilarna kan ofta vara under kritik. Var vaksam på vilken bilmodell du köper och att den uppfyller de krav på säkerhet som framtagits på senare år.
  • Elektroniska funktioner. Även om det kan vara häftigt med mycket elektronik och finesser i bilen kan det ofta bli en dyr affär. Särskilt för dig som köper begagnat så riskerar det att bli dyrt eftersom att dessa funktioner ofta har dyra reservdelar.

Om du är vaksam för dessa punkter samt har bra kommunikation med din långivare angående vilken typ av bil du planerar köpa har du goda möjligheter att göra en bra affär.