En bild på finansinspektionens generaldirektör Erik ThedéenGeneraldirektör Erik Thedéen och resterande anställda på Finansinspektionen har gjort ett bra jobb när det kommer till att upptäcka penningtvätt. Foto: Pressbild/Finansinspektionen

Banknyheter

Finansinspektionen har fått kritik från flera politiker i sitt arbete med att upptäcka penningtvätt. Myndigheten själva tycker dock att man aldrig tidigare gjort ett bättre arbete än vad man gör i dagsläget.

Finansinspektionen har i uppgift att granska både storbankerna och andra finansiella institut för att säkerställa att de följer reglerna kring penningtvätt. De som inte följer reglerna bötfälls och straffas.

Vid ett flertal tillfällen har politiker uttryckt sitt missnöje mot FI och deras arbete med att upptäcka banker och finansiella institut som bryter mot penningtvättsreglerna. Myndigheten själva vill dock inte kännas vid kritiken.

– Jag skulle säga att vår avdelning är bättre än vad vi någonsin har varit, säger Christian Lynne Wandt, chef på Finansinspektionens avdelning för penningtvätt, till SvD.

Finansinspektionen har fått in mer resurser

Christian Lynne Wandt lyfter fram bredden som en styrka hos Finansinspektionen. Man har nämligen fått in mer resurser och idag arbetar elva personer på penningtvättsavdelningen.

De som idag arbetar med penningtvätt hos myndigheten har erfarenhet från en mängd olika områden. Någon kommer från domstolsväsendet, någon annan från den finansiella sektorn och Christian Lynne Wandt är tidigare polis från Norrmalmspolisen.

Sverige är ett föredöme gällande tillsyn av penningtvätt

På senare år har penningtvättsskandaler runt om i världen avlöst varandra. Nu senast har mycket handlat om Danske Bank och deras verksamhet i Estland. Även svenska storbanken Nordea har varit i blåsvädret och misstänkta betalningar på 175 miljoner dollar till 365 Nordea-konton har identifierats.

Trots detta vill Finansinspektionen lyfta fram det svenska arbetet. Christian Lynne Wandt säger att Sverige är ett av världens bästa länder när det kommer till tillsynen av penningtvätt. Med det sagt anser han fortfarande att det finns mycket arbete kvar att göra.

– Min målsättning är alltid att vi ska bli bättre hela tiden, det är så vi ska tänka, säger Christian Lynne Wandt.