Kan man få lån med låg inkomst?

Ja, så länge långivaren bedömer att din kreditvärdighet är tillräckligt god i övrigt kan du få lån även med låg inkomst. Bäst chans har du dock hos mindre långivare som erbjuder mindre lån och krediter och har lägre krav på dig som låntagare. Du kan så klart även ansöka om större lån, men eftersom inkomsten är en av de avgörande faktorerna för hur mycket pengar långivaren är villig att erbjuda får du räkna med att få ett lägre lånebelopp. 

Visste du? Lån med låg inkomst riktar sig framförallt till dig som har en deklarerad inkomst under cirka 120 000 kronor/år. Du har kanske ett arbete som ger oregelbunden inkomst, till exempel om du är frilans eller timanställd, eller har en annan inkomstkälla än en anställning.

Eftersom många långivare anser det vara en större risk att låna ut pengar till någon med lägre inkomst, kommer du troligtvis få en högre ränta på lånet. Och med tanke på att du har störst chans att få mindre lån, som sms-lån och snabblån, som redan har hög ränta är detta viktigt att du tar med i beräkningen.

Om du har möjlighet att ha en medsökande på lånet kan det förbättra dina förutsättningar att få lån med låg ränta. Vi går igenom fördelarna med att ha en medsökande lite längre ner på sidan.

Måste min inkomst komma från en anställning för att få lån?

Nej, långivare kan acceptera fler inkomstkällor än bara från en anställning. Vi listar några vanliga exempel här nedanför.

Långivare kan acceptera följande former av lägre inkomst

 • A-kassa
 • Föräldrapenning
 • Förtidspension
 • Sjukersättning
 • Studiebidrag
 • Pension

Viktigt att tänka på när du ska låna med låg inkomst

Är din ekonomi redan något ansträngd vill du förstås hitta ett lån med lägsta möjliga ränta utifrån dina förutsättningar. Och då måste du jämföra erbjudanden från de långivare som beviljar lån till personer med lägre inkomst.

I tabellen högst upp på sidan ser du vilka långivare som erbjuder lån till dig med en deklarerad inkomst på under 120 000 kronor/år. Du kan se vilket maxbelopp de har och inom vilket spann den nominella räntan ligger. För varje långivare visar vi också ett räkneexemple där du kan se vad den effektiva räntan kan landa på och det är egentligen den du ska fokusera på när du jämför erbjudanden. Den effektiva räntan inkluderar nämligen både räntekostnaden och andra avgifter som långivaren eventuellt tar ut för sina lån, som avi- och uppläggningsavgifter.

Ansök via en låneförmedlare

Det smidigaste sättet att jämföra erbjudanden från flera olika långivare är att ansöka via en låneförmedlare. Du ser vilka du kan välja mellan i tabellen ovanför. På bara en ansökan kan du få flera olika låneförslag. Sedan kan du i lugn och ro jämföra villkoren och välja erbjudandet som passar dig bäst.

Har du ett lågt kreditbetyg är det extra bra att använda en låneförmedlare eftersom det då bara behövs en enda kreditupplysning. Ansöker du själv hos de långivare du är intresserad av tas en kreditupplysning vid varje tillfälle, och ju fler förfrågningar som registreras desto lägre blir ditt UC-score.

Ansök om lån via Zmarta
 • Tar bara en kreditupplysning
 • Jämför upp till 35 långivare
 • Snabb och säker ansökan

Vad krävs för att få låna med låg inkomst?

 • Du är minst 18 år och folkbokförd i Sverige.
 • Du har en deklarerad inkomst (behöver dock inte vara från en fast anställning).
 • Du har inte fått några betalningsanmärkningar under de senaste sex månaderna.
 • Du har inget skuldsaldo hos Kronofogden.
 • Du kan identifiera dig med BankID.
 • Du har konto på en svensk bank.

Här ovanför listar vi de grundläggande kraven för att beviljas lån, och dessa gäller hos de allra flesta långivare oavsett om du har låg inkomst eller ej. Det kan dock finnas vissa variationer, till exempel gällande minimiålder och inkomstkrav. Även synen på betalningsanmärkningar kan variera något mellan långivarna.

Kan jag låna med låg inkomst och betalningsanmärkning?

Ja, det finns möjlighet att få lån även om du har låg inkomst och betalningsanmärkningar, men det kommer helt klart att bli svårare. Detta är nämligen två faktorer som långivare anser öka risken för att du inte kommer kunna betala tillbaka lånet inom en viss tid.

Men omöjligt är det som sagt inte, det gäller bara att du ansöker hos ”rätt” långivare. Vissa långivare väljer att se till din ekonomiska situation som helhet och hur god din nuvarande betalningsförmåga är. Om de bedömer att du kan hantera lånekostnaderna har du chans att få låna pengar.

Tänk på! Om du lyckas få lån trots låg inkomst och betalningsanmärkningar får du vara beredd på att få en högre ränta än om du hade haft högre inkomst och varit fri från anmärkningar. Långivaren tar nämligen en större risk, och för att kompensera för det tar de i regel ut en högre ränta.

Har du låg inkomst och betalningsanmärkningar kan du förbättra dina förutsättningar att beviljas lån genom att ha en medsökande på lånet. Då har du dessutom chans att få ett högre lånebelopp och en lägre ränta.

Så förbättrar du dina chanser att få låna med låg inkomst – våra 3 bästa tips

1. Ansök via en låneförmedlare

En låneförmedlare matchar ihop dig med långivare utifrån dina personliga förutsättningar, vilket snabbt ger dig en bra bild av vilka lån du kan få med låg inkomst. Som vi nämnde tidigare har du möjlighet att få flera erbjudanden på bara en ansökan. Dessutom krävs bara en kreditprövning, vilket innebär att din kreditvärdighet inte riskerar att bli ännu lägre.

2. Ha en medsökande på lånet

Genom att ha en medsökande på lånet, gärna med högre inkomst och kreditvärdighet, ger du långivaren en större säkerhet för lånet och ökar därmed chanserna att beviljas lån. Långivaren bedömer då er gemensamma ekonomi och återbetalningsförmåga. Det brukar dessutom resultera i ett högre lånebelopp och lägre ränta än om du hade ansökt på egen hand.

3. Förbättra din kreditvärdighet i stort

Om en del av din ekonomi är svagare, i detta fall din inkomst, bör du förbättra de andra delarna så mycket som möjligt . Det kan till exempel vara värt att vänta tills eventuella betalningsanmärkningar och UC-förfrågningar försvinner ur registret innan du ansöker om lån eftersom det kommer att förbättra ditt kreditbetyg.

Har du redan flera mindre lån och krediter kan det också vara en bra idé att samla lånen i ett så kallat samlingslån. Ur långivarnas perspektiv ser det nämligen bättre ut med ett större lån än flera mindre hos olika långivare. Möjligheten att samla lån riktar sig framför allt till personer med lägre kreditvärdighet, så låg inkomst bör inte utgöra något större hinder.

Kan jag få lån utan UC med låg inkomst?

Ja, det finns långivare som inte använder UC som kan bevilja lån även om du har låg inkomst. Det är dock värt att nämna att det i princip bara är långivare med mindre lån och krediter som använder andra kreditupplysningsföretag än UC. Och mindre lån och krediter har i regel betydligt högre räntor och kortare återbetalningstid än större lån, vilket kanske inte är optimalt för dig med ansträngd ekonomi.

Är lån utan UC bättre för mig med låg inkomst?

Om din kreditvärdighet redan är låg kan det vara bra att ta ett lån utan UC för att inte sänka ditt betyg ytterligare. Ansöker du om lån hos en långivare som använder ett annat kreditupplysningsföretag, till exempel Creditsafe eller Dun & Bradstreet, syns inte förfrågningen hos UC. Men tänk på att långivaren alltid tar en kreditupplysning i samband med din ansökan, oavsett om de går via UC eller ej.

Tänk på att lån utan UC ofta har högre ränta och kortare återbetalningstid

Det är dock värt att nämna att det i princip bara är långivare med mindre lån och krediter som använder andra kreditupplysningsföretag än UC. Och mindre lån och krediter har i regel betydligt högre räntor och kortare återbetalningstid än större lån, vilket kanske inte är optimalt för dig med ansträngd ekonomi.

Bör man undvika att ta lån med låg inkomst?

Ja, om din inkomst är så pass låg att du inte är helt säker på att du kommer kunna betala tillbaka pengarna till långivaren. Befinner du dig redan i en tuff ekonomisk situation är ett lån förmodligen det sista du ska ta på dig, eftersom det riskerar att förvärra situationen ytterligare. Om du planerar att ta lån trots låg inkomst finns det tre saker du bör fundera på innan du ansöker.

Tre frågor du bör ställa dig själv innan du ansöker om lån

 • Är mina ekonomiska förutsättningar tillräckligt bra?
 • Behöver jag verkligen ett lån just nu?
 • Finns det någon annan (billigare) lösning än ett lån för att få loss extra pengar?

Vanliga frågor

Vilka lån kan jag få med låg inkomst?

Om du ansöker om lån med låg inkomst har du störst chans att få mindre lån eftersom de inte kräver lika stor säkerhet. Tänk dock på att mindre lån, som snabblån och sms-lån, och krediter ofta har höga räntor och korta återbetalningstider. Har du en medsökande på lånet ökar dina chanser att få större privatlån.

Vad anses som låg inkomst när man ansöker om lån?

En deklarerad årsinkomst på under 100 000 kronor anses som låg inkomst i lånesammanhang.

Hur mycket kan jag låna med låg inkomst?

Mindre lån och krediter har i regel en gräns på 50 000 medan maxbeloppet för privatlån ligger på 600 000. Men eftersom inkomsten är en avgörande faktor för hur mycket just du får låna får du vara beredd på att få en lägre lånesumma. Det beror också på vilken långivare du ansöker hos och hur långivaren bedömer din kreditvärdighet i övrigt. Har du en medsökande på lånet har du större chans att beviljas ett högre belopp.

Får jag högre ränta när jag lånar med låg inkomst?

Ja, när du lånar med låg inkomst får du vara beredd på att få en något högre ränta än om du hade haft en högre inkomst. Det beror på att många långivare anser låg inkomst som en riskfaktor. Ju högre risk för långivaren, desto högre ränta för dig.

Kan man få lån som student med låg inkomst?

Oavsett om du är student eller ej blir det svårt att få ett vanligt lån om din inkomst är för låg. Men för dig som studerar finns ju även specifika studentlån, som CSN-lån. Läs mer på vår sida Lån för studenter.