Kreditvärdighet

Har du svårt att få lån kan det bero på att du har låg kreditvärdighet. Därmed kan inte banken eller långivaren känna sig trygg med att låna ut till dig. Men med några enkla knep kan du öka din kreditvärdighet och så även dina möjligheter till att beviljas lån igen.

När du vill ta lån kommer banken eller långivaren titta på din kreditvärdighet, det vill säga din förmåga att betala dina skulder. Är din kreditvärdighet låg kommer du inte få något lån.

Det är mycket som påverkar din kreditvärdighet, alltifrån hur många lån du har till hur många kreditupplysningar du har och om du betalar dina räkningar i tid. I och med att det finns mycket som påverkar din kreditvärdighet finns det även mycket du kan göra för att öka den igen.

Här är fem tips på hur du ökar din kreditvärdighet.

1. Minska dina skulder

Dina skulder påverkar din kreditvärdighet. Försök därför att betala tillbaka dem. Har du många skulder kommer en kreditgivare dra sig för att låna ut pengar till dig.

Om du minskar dina skulder blir din kreditvärdighet bättre och bättre för varje dag. Börja med att betala av smålånen med hög ränta, det är dessa lån som i längden blir väldigt dyra.

2. Dra inte på dig kreditupplysningar

Dra inte på dig massa onödiga kreditupplysningar. Detta försämrar din kreditvärdighet och därmed även din möjlighet att få lån.

Om du ansöker om ett lån gör du bättre i att ta hjälp av en låneförmedlare. En sådan kontaktar flera banker och långivare men tar bara en kreditupplysning. Vänder du dig istället enskilt till varje långivare kommer du få en kreditupplysning för varje aktör då ansökt om lån hos.

Tänk på! En kreditupplysning finns registrerad i 12 månader.

3. Säg upp krediter som inte används

Har du kreditkort som du inte använder bör du avsluta dess omedelbart. När du söker lån kommer en långivare titta på antal kreditengagemang och för många engagemang kan påverka din kreditvärdighet. Det är ingen idé att ha kvar krediter som du ändå inte använder.

4. Betala dina räkningar i tid

Se alltid till att betala räkningarna i tid. Annars finns risken att du får en betalningsanmärkning och det påverkar din kreditvärdighet på ett negativt sätt.

En betalningsanmärkning finns registrerad i tre år vilket innebär att den gäckar dig i många år framöver. Vi har tidigare skrivit om hur man kan ta både vanligt lån med betalningsanmärkning samt bolån med betalningsanmärkning men det ger oftast bättre villkor om man inte har någon anmärkning. Om du vet med dig att du har lätt att glömma bort att betala räkningarna kan du teckna autogiro för att pengarna automatiskt ska dras från ditt konto.

Tips! Undvik betalningsanmärkningar genom att betala räkningarna direkt när du får lön.

5. Samla dina lån

Att ha många lån och krediter utspridda påverkar din kreditvärdighet. Därför kan du med fördel samla alla smålån och krediter i ett stort privatlån hos en enda långivare.

Genom att samla dina lån kommer du troligtvis även få ner räntan vilket gör att du får mer pengar i plånboken. Ett stort lån är betydligt bättre än flera utspridda smålån.

Om du har en bostad med låg belåningsgrad kan du även utöka bolånet för att betala av alla smålån och krediter. En bolån har troligtvis den lägsta räntan vilket innebär att du skulle spara pengar samtidigt som du förbättrar din kreditvärdighet.