Låntagare

En låntagare är en person som lånar pengar av en bank eller annan kreditgivare. Låntagare kan också kallas för gäldenär och är motsatsen till borgenär, eller långivare.

En låntagare har en skuld till långivaren. Lånet behöver inte bestå av pengar eller krediter, det kan också bestå av varor eller tjänster. Består skulden av en tjänst eller en vara är låntagaren en naturagäldenär. Består skulden av pengar är låntagaren en penninggäldenär. 

På webben kan du som låntagare ansöka om en mängd olika lån som blancolån, smslån, snabblån, mikrolån, internetlån och många fler. En del lån kan bli väldigt dyra eftersom räntan är väldigt hög och det kan tillkomma många andra avgifter. Var noga med att läsa igenom villkoren så att du vet vad som gäller för ditt lån. 

Vad innebär det att vara medlåntagare?

Om du har svårt att få ett lån beviljat på egen hand kan du be någon att vara medlåntagare. En medlåntagare delar ansvaret med låntagaren och har samma skyldigheter och betalningsansvar som låntagaren. Vid bostadslån är det vanligt att man ansöker om ett lån tillsammans med en medlåntagare.

Vad händer om en låntagare dör?

Om en låntagare dör ska skulderna lösas mot dödsboets tillgångar. Dödsboet är det som finns kvar efter en person som har avlidit, till exempel pengar, hus, föremål och skulder. Om dödsboet inte har några tillgångar skrivs skulderna av oavsett om det finns arvingar eller inte.