Privatlån

När det kommer till privatekonomi är detta något som personer gärna ligger lågt med. Framför allt kan ordet lån låta negativt i andras öron och ofta försöker folk dölja att de faktiskt behövt ta ett lån. Däremot vill långivare gärna se till att deras kunder känner sig säkra och värnar om deras integritet. Det finns dessutom så kallade anonyma och diskreta lån som tillför mer diskretion i arbetet. Det finns därför en hel del fördelar med detta om du vill vara lågmäld med ditt lån.

Diskreta lån hanterar personuppgifter säkert

Det ligger lagstadgat att alla aktörer som behandlar personuppgifter via automatiska system har speciella regler kring hantering av dessa. Tanken bakom lagstiftningen är att privatpersoners integritet inte ska beröras. Personuppgifter får därför enbart hämtas och sparas om det krävs för exempelvis ett avtal. Sådana uppgifter inkluderar bland annat personnummer, boendesituation, adress och kreditinformation. Övrig data har långivare inte rätt att hantera.

Kreditupplysning tas via annan aktör än UC

I Sverige är UC det största kreditupplysningsföretaget samtidigt som de också har den mest omfattande informationen. Detta genererar att en stor del av långivarna väljer att använda UC för att få ut kreditinformation. Det finns däremot långivare som inte använder sig av UC. Med en sådan aktör hålls kreditinformationen mer hemlig för kommande långivare. För varje kreditupplysning hos UC kommer låntagaren få en notering om sin ansökan i sin kompletta kreditinformation. Detta leder i sin tur till att detta syns i alla kommande utdrag, något som kan påverka kreditvärdigheten. Fördelen med att använda sig av en långivare som använder en annan aktör, exempelvis Creditsafe eller Dun & Bradstreet, är att kreditupplysningsprocessen sker mer diskret.

Diskret kommunikation mellan långivare och låntagare

För många låntagare ligger stor vikt i att kommunikation med långivaren sker relativt diskret. Detta rör sig främst om att långivare ska hantera exempelvis fakturor hemligt. För vissa kan det röra sig om att de inte vill att besökare i ens hem ska hitta fakturor liggande på köksbordet. För andra kan det handla om att man vill hålla det mer hemligt för sin sambo.

Tips! Vänd dig till en aktör som främjar att hålla kommunikation diskret för att lyckas hålla ditt lån mer hemligt.

Stor del av långivare använder sig idag av digital hantering av kommunikation med sina låntagare. Exempelvis använder sig många av autogiro snarare än pappersfakturor. På så sätt är det enbart du som låntagare som har tillgång till sådan information.

Tystnadsplikt kan erbjudas av vissa långivare

En långivare har ingen lagstadgad tystnadsplikt angående sina låntagare. När det kommer till diskreta lån har det däremot blivit mer populärt att erbjuda någon form av tystnadsplikt, just för att så pass många låntagare vill hålla sitt lån hemligt. Det går därför att räkna med att det ligger en slags informell tystnadsplikt hos vissa långivare. Detta är något du kan kolla upp innan du går vidare med ett låneerbjudande.