Kreditgivare

En kreditgivare ger kredit eller lån till en låntagare. En kreditgivare kan vara en bank eller ett företag som erbjuder lån och krediter till privatpersoner eller företag. 

Skillnaden mellan en kreditgivare och en långivare är att kreditgivaren oftast bara ger ut krediter. De företag som ger ut kreditkort och erbjuder avbetalningar på varor du köper är kreditgivare. En långivare är däremot ett institut som lånar ut pengar.

Vilken kreditgivare ska jag välja?

För att kunna erbjuda krediter till företag och privatpersoner krävs det tillstånd från Finansinspektionen. Beroende på hur mycket du vill låna och hur lång återbetalningstid du vill ha är vissa kreditgivare mer fördelaktiga än andra. Välj därför kreditgivare med omsorg. 

Ett sätt att hitta en kreditgivare är att använda en låneförmedlare. En låneförmedlare listar kreditgivarna och bankerna som de samarbetar med. Fördelen med att ansöka om kredit hos en låneförmedlare är att de kontaktar alla kreditgivare de samarbetar med och sammanställer informationen om kreditgivarna som kan tänka sig att ge dig kredit. Dessutom görs det bara en kreditupplysning på dig när du ansöker om kredit via en låneförmedlare.

Hos en låneförmedlare kan du

  • snabbt och enkelt få en överskådlig bild av vilka kreditgivare som finns
  • få information om hur lång utbetalningstiden är 
  • få information om hur hög räntan är
  • få information om uppläggningsavgifter eller andra avgifter som kan tillkomma.

Läs igenom avtalet och villkoren noga innan du skriver under något.

Kan en kredit övertas av en annan kreditgivare?

För att en kredit ska kunna övertas av en annan kreditgivare bör det stå i avtalet att krediten får överlämnas till en annan kreditgivare. Den nya kreditgivaren får inte försämra befintliga villkor för ränta eller andra avgifter enligt lag. Om en kreditgivare överlåter krediten till en ny kreditgivare måste kredittagaren informeras omgående.