På den här sidan ska vi gå igenom hur det funkar att samla lån trots dålig kreditvärdighet, vad ”dålig kreditvärdighet” egentligen innebär och vilka krav du vanligtvis måste uppfylla för att få samla lån.

Får jag samla lån med dålig kreditvärdighet?

Ja, du får samla lån trots att din kreditvärdighet är låg. Faktum är att samlingslån är till för personer som har tagit på sig flera mindre lån och krediter, så man kan säga att det snarare är mer regel än undantag att kreditbetyget inte är på topp när man ansöker om att samla lån.

Tips! Ansök om att samla lån via en låneförmedlare. Du kan få erbjudanden från flera olika långivare på bara en kreditupplysning, vilket är betydligt bättre för dig som redan har lågt kreditbetyg.

Du får däremot vara beredd på att räntan på lånet är något högre om du till exempel har betalningsanmärkningar som drar ner ditt kreditbetyg. Det beror på att långivaren tar en större risk när de beviljar dig lån, och det brukar resultera i en högre ränta för dig som låntagare. Å andra sidan blir kostnaden för samlingslånet troligtvis betydligt lägre än den totala kostnaden för alla dina mindre lån och krediter.

Kan min kreditvärdighet förbättras om jag samlar lån?

Ja, en av de främsta fördelarna med att samla lån är just att kreditvärdigheten förbättras. I långivarnas ögon ser det betydligt bättre ut att ha ett större lån än flera mindre lån och krediter hos olika långivare.

Vad menas med dålig kreditvärdighet?

Om du har dålig kreditvärdighet är ditt kreditbetyg hos exempelvis UC lågt, vilket kan påverka dina chanser att få lån eftersom många långivare ser det som en riskfaktor. Det finns flera faktorer som kan försämra din kreditvärdighet, och dessa listar vi här nedanför.

Faktorer som sänker ditt kreditbetyg

 • För låg eller oregelbunden inkomst
 • Betalningsanmärkningar
 • Aktiva skulder hos Kronofogden
 • Många små lån och krediter (Därför är det bättre att samla ihop dem!)
 • Många förfrågningar på kort tid hos UC

Vad krävs för att jag ska få samla lån med dålig kreditvärdighet?

Kraven för att få samla lån med dålig kreditvärdighet kan variera något från långivare till långivare, men här nedanför listar vi några exempel på grundläggande krav som gäller hos de allra flesta.

För att få samla lån ska du uppfylla följande krav

 • Du är minst 18 år.
 • Du är folkbokförd i Sverige.
 • Du har högst en betalningsanmärkning, men helst ingen betalningsanmärkning alls under de senaste 12 månaderna.
 • Du har inga aktiva skulder hos Kronofogden.
 • Du kan visa upp inkomst från en anställning (i vissa fall fungerar även inkomst i form av föräldrapenning, pension eller sjukersättning).
 • Du uppfyller långivarens inkomstkrav.

Kan jag samla lån med dålig kreditvärdighet om jag saknar inkomst?

För att få samla lån krävs någon slags inkomst, men som vi nämner i listan här ovanför måste det inte nödvändigtvis vara inkomst i form av lön. Det kan även vara till exempel pension. Har du ingen inkomst alls och dessutom dålig kreditvärdighet kommer det tyvärr bli svårt att få samla lån, eftersom det helt enkelt innebär en för stor risk för långivaren.

Om du saknar inkomst bör du ju inte heller ta på dig ett lån. Även ett samlingslån medför räntekostnader, och du måste ju kunna betala tillbaka pengarna inom en viss tid.

Kan jag samla lån utan UC med dålig kreditvärdighet?

Ja, om du hittar en passande långivare som erbjuder samlingslån och använder ett annat kreditupplysningsföretag än UC. UC är dock det största kreditupplysningsföretaget i Sverige och används av de flesta större långivarna, så dina alternativ blir helt klart färre.

Vilka lån kan jag samla med dålig kreditvärdighet?

Man kan samla många olika typer av lån även om man har dålig kreditvärdighet. Här nedanför listar vi lån som är vanliga att baka in i ett samlingslån.

Du kan till exempel samla

 • Snabblån
 • Sms-lan
 • Kontokrediter
 • Högkostnadskrediter
 • Privatlån utan säkerhet

Vanliga frågor

Kan jag förbättra min kreditvärdighet genom att samla mina lån?

Ja, du har möjlighet att förbättra din kreditvärdighet genom att samla ihop dina mindre lån och krediter i ett större lån.

Vilken ränta får jag på ett samlingslån med dålig kreditvärdighet?

Exakt vilken ränta du får beror på vilken långivare du väljer och hur långivaren bedömer din ekonomiska situation i övrigt. Har du dålig kreditvärdighet kan räntan bli något högre på samlingslånet, men det blir troligtvis ändå billigare än att behöva betala ränta på flera mindre lån.

Kan jag ta samlingslån utan UC med dålig kreditvärdighet?

Ja, om du hittar en långivare som kan erbjuda dig ett bra samlingslån trots dålig kreditvärdighet och dessutom använder ett annat kreditupplysningsföretag än UC.

Kan jag samla lån med dålig kreditvärdighet och betalningsanmärkningar?

Det finns långivare som kan låta dig samla lån med dålig kreditvärdighet och en betalningsanmärkning, men då är det i regel max en anmärkning som gäller.

Kan man samla lån med dålig kreditvärdighet utan att en kreditprövning görs?

Nej, långivaren gör alltid en kreditprövning när du ansöker om lån, och det gäller även samlingslån. Men ansöker du via en låneförmedlare tas bara en enda kreditupplysning samtidigt som du kan få erbjudanden från flera olika långivare.