Person skriver en budget och lägger pengar i en spargris.Att spara ska vara kul, tycker Jennie Sandén på Danske Bank. Därför behöver du göra en rimlig budget och unna dig att fuska ibland. Foto: Jose Luis Duenas/Shutterstock

Tips & råd

Ett konsekvent sparande med tydliga mål och en rimlig budget är nyckeln till framgång, skriver Danske Bank. Familjeekonom på Danske Bank, Jennie Sandén, delar med sig av sina bästa tips.

Rimlig budget och tydliga sparmål – så här kommer du igång med ditt sparande enligt Danske Bank.

Budgetera mera – men ha en rimlig plan

Det kan vara svårt att skapa en budget från luften men Jennie Sandén, familjeekonom på Danske Bank Sverige, tipsar om att det enklaste sättet att skapa en budget är att börja kartlägga de månatliga utgifterna.

Hur mycket av dina utgifter går till fasta kostnader? Och hur ser resterande utgifter ut? Finns det några utgifter du inte behöver ha? Onödiga utgifter kan exempelvis innebära abonnemang som du knappt använder eller prenumerationer som du glömt bort och som går på autogiro.

Det kan också handla om att välja bort utgifter som inte tillför särskilt mycket till din vardag eller att välja ett billigare alternativ. Genom att verkligen se över vilka pengar som går till vad kan du också konstruera en rimlig budget för ditt sparande över tid.

Ha tydliga mål – men låt dig fuska ibland

Jennie Sandén tipsar om att i samband med att göra en budget också skapa en tydlig målbild. Genom att se vad målet med just ditt sparande är blir det lättare att hålla sig till budgeten. Exempel på mål kan vara en resa, pension eller en kontantinsats till ett hus

Samtidigt som tydliga mål är viktiga att ha menar Jennie Sandén att det är viktigt att du inte är för hård mot dig själv. Ibland är det faktiskt okej att fuska också.

– Ibland kan man få unna sig att ”fuska”. Det viktiga är inte att följa budgeten till punkt och pricka exakt varje dag, vecka och månad. Försök att ha din budget som inspiration, då blir sparande roligt, säger Jennie Sandén.

Något att tänka på är att både ha kortsiktiga och långsiktiga mål, på så vis finns det både någonting att se fram emot på kort sikt samtidigt som den större målbilden håller dig på banan.