Vilken ränta har mc-lån?

Räntan på ett mc-lån beror till stor del på vem du är och hur din ekonomi ser ut. Långivaren gör alltid en bedömning av vilken risk du utgör som låntagare och sätter räntan utifrån detta.

Däremot kan olika långivare göra olika riskbedömning. Därför kan det löna sig att jämföra räntan hos olika långivare innan du tar ett motorcykellån.

Tips! Använd vår tabell för att jämföra räntor och villkor för lån utan säkerhet. Då kan du hitta den bästa räntan för ditt mc-lån.

Något annat som påverkar räntan är vilken motorcykel du köper, åtminstone om du använder den som säkerhet för lånet. Vilken långivare du väljer att låna hos spelar också roll för vilken ränta du får i slutändan.

Hur får jag mc-lån med låg ränta?

 • Jämför olika lån. Nöj dig inte med första bästa långivare. Se i stället till att jämföra mc-lån hos olika långivare för att få lägsta möjliga ränta.
 • Sköt din ekonomi. Har du god ekonomi och inga betalningsanmärkningar har du större chans att få låg ränta på ditt mc-lån. Med sämre kreditvärdighet kan en medsökande till lånet hålla räntan nere.
 • Använd motorcykeln som säkerhet. Du får oftast lägre ränta om du tar ett mc-lån med själva motorcykeln som säkerhet. Då gäller det dock att du uppfyller de krav som ställs på motorcykeln.
 • Vänta ut betalningsanmärkningar. Även om en del långivare godtar betalningsanmärkningar kan det ge dig högre ränta. Om det var ett tag sedan du fick betalningsanmärkningen kan det vara värt att avvakta med lånet tills anmärkningen har försvunnit.

Flera krav på mc-lån med motorcykeln som säkerhet

Ett mc-lån har motorcykeln som säkerhet. Det innebär att motorcykeln står som pant för pengarna du har lånat, för att försäkra att lånet ska betalas tillbaka. Skulle du få problem att betala tillbaka kan du alltid sälja motorcykeln för att få ihop pengarna du behöver.

Ett lån med säkerhet är tryggare för långivaren än ett lån utan säkerhet. Därför kan du ofta få lägre ränta om du har motorcykeln som säkerhet.

Tips! Du får oftast lägre ränta om du lånar med motorcykeln som säkerhet.

Däremot kan du inte låna till hela motorcykelns pris med ett sådant lån, utan högst 80 procent av värdet. Resterande 20 procent behöver du betala på annat sätt, i en så kallad kontantinsats.

Tanken med kontantinsatsen är att du ska betala det med egna pengar. Men har du inte tillräckligt med sparpengar går det att lösa med ett privatlån. Eftersom privatlån inte har någon säkerhet kan det godkännas som kontantinsats.

Tips! Det går att betala kontantinsatsen med ett lån utan säkerhet.

Du måste också köpa motorcykeln hos en auktoriserad handlare för att få använda mc:n som säkerhet. Du kan alltså inte köpa motorcykeln av en privatperson. Ibland ställs också krav på att motorcykeln behöver kosta en viss summa.

Exempel på krav för mc-lån med säkerhet

 • Du ska betala 20 procent av motorcykelns värde i kontantinsats.
 • Du måste köpa motorcykeln av en auktoriserad handlare.
 • Motorcykeln kan behöva kosta en viss summa.

Tänk på! En del banker erbjuder samma lån oavsett om du ska köpa bil, motorcykel, båt eller husvagn. Till exempel Handelsbanken och Nordea kallar detta för bil- och fritidslån.

Kan jag låna till motorcykel utan säkerhet?

Ja, du kan låna till motorcykel utan att behöva ange mc:n som säkerhet. Då tar du ett vanligt privatlån och köper motorcykeln för de pengarna. 

Det finns inget krav på kontantinsats när du lånar utan säkerhet. Du kan alltså låna 100 procent av motorcykelns värde om du vill. Du kan också köpa motorcykeln av en privatperson om du vill det, eller hos valfri mc-handlare.

Tips! Lån utan säkerhet är den smidigaste lösningen när du ska köpa motorcykel.

Nackdelen med ett lån utan säkerhet är att räntan kan bli högre. Långivaren har nämligen inte samma garanti för att lånet betalas tillbaka som när du lånar med säkerhet. För att få så bra ränta som möjligt krävs att du kan visa god kreditvärdighet och förmåga att betala tillbaka.

Fördelar med ett motorcykellån utan säkerhet

 • Du kan låna till hela motorcykelns värde.
 • Du kan köpa motorcykeln var du vill.
 • Motorcykelns pris spelar ingen roll för lånet.

Nackdelar med ett motorcykellån utan säkerhet

 • Räntan kan vara högre än för lån med säkerhet.

Andra alternativ till mc-lån

Mc-lån och privatlån är inte de enda alternativen för att finansiera ett motorcykelköp. Det finns framför allt två andra sätt som är relativt vanliga.

 • Avbetalning. Många butiker som säljer motorcyklar erbjuder avbetalning. Då behöver du inte betala hela köpesumman på en gång, utan kan dela upp den över längre tid. Även då tillkommer dock räntor och avgifter, och avbetalning gäller inte för begagnade motorcyklar.
 • Höj ditt bolån. Har du låneutrymme på en bostad som du äger kan du höja bolånet för att finansiera ett mc-kop. Det är den billigaste lösningen för att köpa en mc. Tänk dock på att du måste betala för nya pantbrev om det inte finns utrymme i de gamla.

Så lånar du pengar till mc

1. Se över din ekonomi innan du bestämmer dig

Först måste du få klart för dig om din ekonomi klarar ett motorcykellån och andra kostnader som tillkommer med köpet. Vad du har råd med kommer att påverka både vilken motorcykel du kan köpa och om du kan ta ett lån med eller utan säkerhet.

Har du sparpengar är det en bra idé att använda dem så långt det är möjligt. Behövs det mer pengar kan kanske ett lån finansiera delar av köpet. Tänk bara på att du måste ha råd att betala ränta och andra avgifter under flera år framöver.

Tips! Ansök om lånelöfte om du inte vet vilken motorcykel du vill köpa. Då vet du hur mycket du har att röra dig med.

Tänk på att en motorcykel medför fler kostnader än bara lånet. Du måste även skaffa säkerhetsutrustning och en mc-försäkring. Ta även med de kostnaderna i beräkningarna för att se hur stor månadskostnaden för mc-kopet blir.

Kostnader att räkna med när du köper motorcykel

 • Kostnader för mc-lånet. Självklart måste du klara att betala tillbaka din skuld under återbetalningstiden som sätts för lånet. Ränta och andra avgifter tillkommer också till den summan.
 • Mc-försäkring. Du måste ha en trafikförsäkring för att köra motorcykeln i trafiken. Sedan är det upp till dig om du vill försäkra din mc i högre grad eller inte.
 • Säkerhetsutrustning. Du behöver en hjälm, ryggskydd, skinnställ, handskar och stövlar när du kör mc. Bara det kan kosta flera tusen kronor totalt.
 • Bränsle. Du kommer att behöva tanka din mc med jämna mellanrum, vilket också innebär en kostnad.

Tänk på! Säkerhetsutrustning kostar flera tusen kronor utöver priset för själva motorcykeln.

2. Bestäm om du ska låna med eller utan säkerhet

Kommer du fram till att du har råd att låna till motorcykeln, är det dags att välja typ av lån. Vill du köpa motorcykeln av en auktoriserad handlare måste du ta ett mc-lån med motorcykeln som säkerhet.

Vill du å andra sidan slippa betala kontantinsatsen eller köpa motorcykeln av en privatperson? Då är det ett lån utan säkerhet som gäller.

3. Jämför räntan för olika mc-lån

Oavsett vilket lån du vill ta bör du jämföra räntan för flera lån innan du går vidare med ansökan. Räntan kan nämligen skilja sig stort mellan olika långivare. Lånesumman och återbetalningstiden är andra saker som kan variera.

Tips! I tabellen ovan kan du jämföra låneförmedlare som erbjuder lån utan säkerhet.

Saker att jämföra hos olika långivare

 • Hur mycket du får låna. Maxsumman för mc-lån brukar ligga på 400 000–600 000 kronor. Har du motorcykeln som säkerhet kan det finnas en minimisumma mellan 10 000 och 50 000 kronor. Utan säkerhet kan du låna mindre än så om du vill det.
 • Återbetalningstid. Spannet på återbetalningstid kan variera mellan 1 och 20 år. Välj en långivare med återbetalningstider som passar din ekonomi.
 • Ränta och avgifter. Att välja långivaren med lägst ränta sparar dig mycket pengar de kommande månaderna. Kolla också om det tillkommer några andra avgifter såsom uppläggningsavgift eller aviavgift.

4. Ansök om lånet när du hittat din motorcykel

När du vet vilken motorcykel du ska köpa och har hittat rätt långivare är det dags att ansöka. Då fyller du i hos långivaren hur mycket du vill låna och hur lång återbetalningstid du vill ha.

Lånar du utan säkerhet går det smidigt att ansöka på nätet. Oftast får du svar direkt. Blir du godkänd får du pengarna utbetalda inom några dagar och kan köpa din mc.

Tips! Det går snabbt och lätt att ansöka om ett lån utan säkerhet på nätet.

Lånar du med mc:n som säkerhet kan processen ta lite längre tid. Då behöver du boka ett möte där du skriver på köpekontraktet tillsammans med säljaren. Först därefter får du pengarna utbetalda.

Kan jag låna pengar till mc om jag har betalningsanmärkningar?

Ja, det finns flera långivare som kan låna ut pengar till mc om du har betalningsanmärkningar. Då tittar de främst på din förmåga att betala tillbaka lånet – inte på din ekonomiska historik.

Med det sagt är dina chanser att få lån lägre ju sämre ekonomi du har. Någon enstaka betalningsanmärkning behöver inte vara något problem. Men har du haft återkommande problem med att betala av skulder bör du avvakta med att ta ett motorcykellån.

Vilka krav gäller för mc-lån?

För att få ta ett mc-lån finns det vissa villkor som du alltid måste uppfylla – oavsett om du lånar med eller utan säkerhet. Dessa krav gäller hos alla långivare.

Krav för att få ta mc-lån

 • Du är minst 18 år gammal.
 • Du är folkbokförd i Sverige.
 • Du har inga skulder hos Kronofogden.

Många långivare kräver också att du har en viss inkomst. Ofta får du inte heller ha några betalningsanmärkningar. Men det finns även långivare som inte har några strikta krav för detta.

Vanliga frågor om mc-lån

Ska jag välja mc-lån med eller utan säkerhet?

Du kan välja ett mc-lån med säkerhet om du ska köpa en ny motorcykel hos en mc-handlare och har råd att betala 20 procent i kontantinsats. Ett sådant lån blir ofta billigare. Vill du slippa kontantinsatsen eller köpa motorcykeln av en privatperson behöver du ta ett lån utan säkerhet i stället.

Kan man ta ett räntefritt mc-lån?

Nej, med motorcykeln som säkerhet kan du inte låna till mc utan ränta. Däremot finns det lån utan säkerhet som är räntefria under de första veckorna. Du kan dock inte ta mc-lån utan att behöva betala någon ränta alls på lång sikt.

Kan jag ta ett mc-lån för en begagnad motorcykel?

Ja, du kan ta ett mc-lån för att köpa en begagnad motorcykel. Vill du använda mc:n som säkerhet behöver du dock köpa den begagnade motorcykeln hos en auktoriserad handlare.

Hur hittar jag bästa lånet för mc?

Du hittar det bästa mc-lånet genom att jämföra ränta och villkor hos olika långivare. Då får du svar på vilken långivare som kan erbjuda bäst mc-lån för just dig.

Kan jag betala tillbaka mc-lånet i förtid?

Ja, du kan betala tillbaka mc-lånet innan återbetalningstiden har löpt ut om du vill.