Uppläggningsavgift

Uppläggningsavgiften är en engångsavgift som tas ut för det administrativa arbetet som görs i samband med ett lån eller en kredit när du köper en vara eller tjänst på avbetalning.

Uppläggningsavgiften specificeras oftast på den första fakturan. Hur hög uppläggningsavgiften är skiljer sig mellan olika banker och företag som erbjuder kreditköp.

Vilka tar ut uppläggningsavgift?

Vilka som tar ut en uppläggningsavgift varierar beroende på vilken långivare du lånar pengar av eller från vilket företag du köper en vara eller tjänst. På bolån, billån och privatlån brukar det tillkomma en uppläggningsavgift. Detsamma gäller för avbetalningsköp som mobiltelefoner och hemelektronik.

Inga seriösa långivare tar ut en uppläggningsavgift innan du har fått ditt lån. Tänk på att det kan finnas blufföretag som försöker lura dig som låntagare på pengar. De kan till exempel kräva att du ska betala in dyra avgifter för att få dina pengar utbetalda.

Hur hög är uppläggningsavgiften?

Uppläggningsavgiften varierar från bank till bank och från företag till företag. Vissa företag tar inte ut någon uppläggningsavgift alls. Uppläggningsavgiften på till exempel bolån är oftast väldigt liten medan den kan vara väldigt hög när det gäller mindre lån eller kreditköp. 

Fråga alltid hur hög uppläggningsavgiften är innan du tecknar ett lån eller skriver under ett kreditavtal så att du inte överraskas av höga utgifter som du inte har räknat med.