Vad är driftkostnad?

Driftkostnad är den totala kostnaden för driften av en bostad. Driftkostnaden varierar beroende på om du bor i hyresrätt, bostadsrätt eller villa.

Vad ingår i driftkostnaden?

Boendeformen styr driftkostnaden. 

Bor du i en hyresrätt består driftkostnaden främst av el och försäkring. Övriga kostnader står hyresvärden för och de betalas genom hyran. 

Bor du i en bostadsrätt består driftkostnaden vanligtvis av el, uppvärmning och hemförsäkring med bostadsrättstillägg. De flesta bostadsrättsföreningarna brukar stå för sophämtning, snöröjning och samfällighetsavgifter, vilket betalas till föreningen genom hyran.

Bor du i hus består driftkostnaden av bland annat avgifter för sophämtning, avloppsavgifter, samfällighetsavgifter, vatten, el och försäkringar. Amortering ingår inte i driftkostnaden.

Vad är en normal driftkostnad för en lägenhet?

Driftkostnaden för lägenhet med två personer och en genomsnittlig hushållsel varierar mellan 4 000 och 5 000 kronor. Det som förbrukar mest el i hemmet är belysning, kyl, frys och matlagning.

Vad är en normal driftkostnad för en villa?

Driftkostnaden styrs av många faktorer till exempel om huset är nytt eller gammalt, hur stor bostaden är, hur många som bor där och vart i landet bostaden ligger. Det kan skilja tusentals kronor mellan olika kommuner beroende på vatten- och avloppskostnader, elpriset, som påverkas av bland annat elnätsavgifter, och avgifterna för sophämtning.

Driftkostnaderna för en normalstor villa på cirka 150 kvadratmeter med ett hushåll på fyra personer varierar vanligen mellan 30 000 och 50 000 kronor. 

Tips! Innan du tar ett bolån för att köpa en bostad kan du be mäklaren specificera vilka kostnader bostaden har med nuvarande ägare. Det gör det lättare för dig att bilda dig en uppfattning om driftkostnaden. Fråga även hur många som bor i bostaden eftersom kostnaden för en familj är större än för ett singelhushåll.

Kan man sänka driftkostnaderna?

Ja det kan man, både med små enkla åtgärder och med lite större investeringar. Det finns flera åtgärder du kan göra direkt för att påverka energiförbrukningen. Det billigaste sättet att minska värmekostnaderna är att sänka rumstemperaturen i enstaka rum eller i hela huset. 

Tio saker du kan göra för att minska energiförbrukningen:

  • Ställ inga möbler framför elementen.
  • Vädra snabbt med korsdrag istället för att ha ett fönster öppet under en längre tid.
  • Dra ur mobilladdaren ur kontaktuttaget när den inte används.
  • Stäng av alla apparater när du inte använder dem.
  • Släck alla lampor när du lämnar hemmet.
  • Täta fönster och dörrar.
  • Byt till snålspolande dusch- och köksmunstycken, de förbrukar hälften så mycket vatten som äldre modeller.
  • Byt ut gamla vitvaror; nyare vitvaror har lägre energiförbrukning.
  • Se över isolering och ventilation.
  • Installera värmepump eller solceller. Värmepumpen sänker värmekostnaden med upp till 70 procent och solceller ger gratis energi.