Pantbank

Pantbanken är en plats där man kan, köpa, sälja, och framförallt låna pengar med ett föremål som säkerhet. Kraven som finns på föremålet är att det måste ha ett andrahandsvärde. Precis som för lån hos banken betalar man ränta på lånet, och ibland kan ytterligare avgifter tillkomma. Löses inte lånet ut i tid säljs föremålet vidare på auktion.

Föremål som inte löses ut säljs på auktion

Pant som inte löses ut i tid säljer pantbanken på auktion. Auktionerna är offentliga vilket innebär att vem som helst har rätt att buda på föremålen, förutsatt att personen är över 18 år. Många gånger krävs även något form av medlemskap hos pantbanken.

Tänk på! Alla bud är bindande. Vinner du budgivningen måste du betala för varan.

Auktionerna hålls nuförtiden både i auktionshus och online.

Provision och eventuell följerätt tillkommer på vinnande bud

Den som vinner ett bud måste även betala en köparprovision. Den ligger på omkring 15 procent på det slagna beloppet.

Exempel! Om du budar 1 000 kronor på ett föremål och det blir det vinnande budet landar din slutgiltiga kostnad på 1 000 x 15 procent = 1 150 kronor.

För en del objekt tillkommer följerätt, även kallat konstnärsavgift, på 5 procent eller lägre av klubbat pris. Dessa föremål är tydligt märkta på förhand.

Info! Följerätten är en ersättning som ges till konstnären under personens livstid. Därefter tillfaller ersättningen konstnärens arvingar i 70 år efter att konstnären har avlidit.

Köp objekt i pantbankens webbshop

Många pantbanker erbjuder förutom auktioner även en webbshop. I webbshoppen säljs objekt till ett fast pris. 

Att köpa varor i en pantbanks webbshop fungerar på samma sätt som för vilken onlineshop som helst.

Man blir aldrig återbetalningsskyldig för pantlån

Det är inte möjligt att bli återbetalningsskyldig för ett pantlån. Det beror på att pantbanken redan har föremålet som säkerhet för lånet. Därmed är det inte heller möjligt att hamna hos Kronofogden till följd av att man inte kan betala tillbaka sitt lån.

Till skillnad från andra typer av lån tas det inte heller någon kreditupplysning för pantlån.

Få föremål värderade av pantbanken i butik eller online

Oavsett om ett föremål ska säljas eller pantsättas måste det värderas. Detta görs i pantbankens butik. Vissa pantbanker har på senare år även börjat erbjuda värdering på nätet.

En värdering är vanligtvis kostnadsfri, och därefter kan ett beslut tas om man vill att föremålet ska säljas eller pantas.