Överbryggningslån

Ett överbryggningslån är ett tillfälligt lån för dig som tillträder din nya bostad innan du har hunnit sälja din tidigare bostad.

Försäljningen av den gamla bostaden finansierar oftast den nya bostaden och om du inte har hunnit sälja den gamla bostaden uppstår en situation där du saknar köpeskillingen för den nya bostaden. Överbryggningslånet måste återbetalas så fort den gamla bostaden har blivit såld.

Hur fungerar ett överbryggningslån?

Ett överbryggningslån är tänkt att hjälpa dig när du står mellan två bostadsaffärer som inte är klara. Överbryggningslånet är amorteringsfritt, till skillnad från vanliga bolån. Kravet för att få ett överbryggningslån varierar dock från bank till bank, men nedan följer några generella krav som återkommer:

  • För att kunna teckna ett överbryggningslån krävs det att du har ett kontrakt för din nya bostad och att köparen av din tidigare bostad har skrivit på kontrakt för att köpa ditt gamla boende. 
  • Många banker kräver att köp och försäljning av bostad ska gå via mäklare för att bolån och överbryggningslån ska beviljas. 
  • Överbryggningslån kan endast tecknas hos den bank där du som låntagare har ditt bolån. Om låntagaren vill byta bank för sitt bolån är det den nya banken som ska kontaktas.
  • Överbryggningslånet täcker hela summan på ditt nya bolån.
  • Överbryggningslånet gäller under en kortare period, oftast tre till sex månader. De flesta banker vill gärna se att bostadssituationen är löst efter max sex månader.
  • Låntagaren måste kunna klara av ökade boendekostnader under tiden för överbryggningslånet.
  • Överbryggningslån kan läggas upp med eller utan säkerhet beroende på hur din ekonomi ser ut. Låntagaren bestämmer det här tillsammans med banken.
  • Så fort köparen av din tidigare bostad har betalat hela köpeskillingen till dig ska överbryggningslånet betalas tillbaka. 

Alla ändringar, som förväntad försäljning av tidigare bostad, tillträdesdag och köpeskilling, måste meddelas till banken eftersom det leder till att förutsättningarna för överbryggningslånet ändras. 

Finns det några andra alternativ till överbryggningslån?

Om du har köpt en bostad men inte har fått betalt för din gamla bostad kan du välja att teckna ett handpenningslån. Skillnaden mellan ett handpenningslån och ett överbryggningslån är att beloppet som lånas är betydligt mindre eftersom det bara handlar om handpenningen. 

Vad händer om jag inte har lyckats sälja min bostad inom tiden för överbryggningslånet?

Kontakta långivaren och diskutera om det går att förlänga överbryggningslånet eller om ni ska titta på andra alternativ.

Finns det några risker med ett överbryggningslån?

Risker finns alltid men de är ganska små när det gäller överbryggningslån. Ett exempel på en risk är att köpet av din gamla bostad hävs av köparen, trots att det finns ett kontrakt. De flesta banker vill att överbryggningslånet betalas tillbaka direkt om försäljningen inte genomförs. Skulle en sådan situation uppstå kan du dock kolla med banken om de går med på att förlänga överbryggningslånet.

Om köparen skulle häva köpet kan du kräva honom eller henne på skadestånd. Skadeståndets storlek beror på vad du har fått betala i eventuella avgifter och räntor och vad en omförsäljning skulle kosta.